open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 22 липня 2019 року

у справі № 822/1659/18

Адміністративна юрисдикція

Щодо порядку подання заяви про заміну сторони виконавчого провадження, відкритого на виконання виконавчого напису нотаріуса

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулась до окружного адміністративного суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, а саме: стягувача ПАТ «Дельта Банк» у виконавчому провадженні щодо виконання виконавчого напису нотаріуса, про звернення стягнення на майно, належне Приватному підприємству «Оптіма», його правонаступником ОСОБА_1.

Окружний адміністративний суд своєю ухвалою заяву ОСОБА_1 задовольнив.

Апеляційний адміністративний суд постановою ухвалу суду першої інстанції залишив без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до частини першої статті 74 Закону України «Про виконавче провадження» рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.

Частиною другою статті 74 цього Закону передбачено, що рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб), у тому числі постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, постанов приватного виконавця про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження та штрафів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

Відповідно до частини першої статті 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

ВИСНОВКИ: у випадку заміни сторони у виконавчому написі нотаріуса, який пред'явлено до виконавчої служби, сторони виконавчого провадження, а також заінтересовані особи, відповідно до частини першої статті 379 КАС України, мають звернутися до суду з письмовою заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: предметна юрисдикція, критерії розмежування судової юрисдикції, особливості примусового виконання виконавчих документів, порядок заміни сторони виконавчого провадження, правонаступництво

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: