open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/6441/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 18 квітня 2022 року

у справі № 910/6441/21

Господарська юрисдикція

Щодо звільнення від сплати судового збору осіб, які мають статус ветеранів війни - учасників бойових дій

Аналогічна правова позиція висловлена

Великою Палатою Верховного Суду в ухвалі

від 06.05.2020 у справі № 9901/70/20

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до господарського суду із позовною заявою до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку про визнання недійсним рішення загальних зборів Об'єднання,.

Ухвалою господарського суду позовну заяву ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку залишено без розгляду.

Ухвалою апеляційного господарського суду апеляційну скаргу ОСОБА_1 на підставі статей 174, 260 Господарського процесуального кодексу України залишено без руху, оскільки позивачем не додано доказів сплати судового збору.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до пункту 13 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір" учасники бойових дій під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються від сплати судового збору у справах, пов'язаних з порушенням їхніх прав.

Зазначена норма має відсильний характер та не містить вичерпного переліку справ, в яких учасники бойових дій та прирівняні до них особи звільняються від сплати судового збору.

Правовий статус ветеранів війни, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення та членів їх сімей, встановлені Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Частиною другою статті 22 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" передбачено, що особи, на яких поширюється дія цього нормативного акта, отримують безоплатну правову допомогу щодо питань, пов'язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов'язаних з розглядом цих питань.

Перелік пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, визначені у статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Серед пільг, зазначених у вказаній статті, учасникам бойових дій надаються пільги щодо користування житлом, власниками якого вони є.

ВИСНОВКИ: пунктом 13 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір" звільнення від сплати судового збору осіб, які мають, зокрема статус ветеранів війни - учасників бойових дій, обмежено справами, пов'язаними з порушенням їхніх прав. Тобто встановлені цим Законом положення стосуються випадків звернення до суду за захистом прав, пов'язаних винятково зі статусом учасника бойових дій, і не поширюються на подання позовних заяв до суду із вимогами, що виходять за межі таких спірних правовідносин.

ОСОБА_1 є співвласником квартири, в будинку якого створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку. Він має статус учасника бойових дій, що підтверджується посвідченням. Виходячи з матеріальної вимоги ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги у даній справі, колегія суддів вважає, що спірні правовідносини також стосуються правового захисту позивача як учасника бойових дій, а тому останній звільняється від сплати судового збору за подання ним апеляційної скарги у справі відповідно до пункту 13 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір".

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори за участю ОСББ, пільги при сплаті судового збору, житлові спори, правовий статус учасників бойових дій, порядок справляння судового збору

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: