open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Верховного Суду України

згідно з Постановою

від 05 липня 2017 року

у справі № 760/11577/15-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо стягнення з Державної казначейської служби України пені за несвоєчасне перерахування коштів стягувачу

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Управління Державної казначейської служби України (далі - УДКС України) про стягнення з управління на свою користь пені в розмірі 13915,71 грн відповідно до пункту 32.2 статті 32 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», а також 3% річних у розмірі 1143,76 грн та інфляційні витрати в розмірі 6609,96 грн відповідно до статті 625 ЦК України.

Позовні вимоги мотивовані тим, що в порушення вимог пункту 8.4 статті 8 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» УДКС України не виконало зобов'язання перед позивачем щодо перерахування коштів за розпорядженням державного виконавця відділу Державної виконавчої служби районного управління юстиції у строк до трьох операційних днів.

Заочним рішенням суду першої інстанції в позові відмовлено.

Рішенням апеляційного суду заочне рішення суду першої інстанції скасовано. Ухвалено нове рішення, яким позов задоволено частково, стягнуто з УДКС України на користь позивача 6609,96 грн інфляційного відшкодування та 1143,76 грн - 3% річних; у решті заочне рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ рішення апеляційного суду скасовано, а заочне рішення суду першої інстанції залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Дії щодо переказу коштів у межах виконавчого провадження стягувачу засвідчують платіжний, розрахунковий характер відносин, що виникають між органами державної виконавчої служби, Казначейством та стягувачем.

Отже, на Державну казначейську службу України у цих відносинах, як на учасника системи електронних платежів Національного банку України, розповсюджує свою дію Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» та Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 (далі - Інструкція №22).

Відповідно до пунктів 8.1, 8.4 статті 8 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день його надходження. Міжбанківський переказ виконується в строк до трьох операційних днів.

За приписами пункту 2.19 Інструкції №22 розрахункові документи (документи на паперовому носії, що містять доручення та/або вимогу про перерахування коштів з рахунку платника на рахунок отримувача), що надійшли до банку протягом операційного часу, банк виконує в день їх надходження. Розрахункові документи, що надійшли після операційного часу, банк виконує наступного операційного дня.

Відповідно до пункту 32.2 статті 32 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» у разі порушення банком, що обслуговує отримувача, строків завершення переказу цей банк зобов'язаний сплатити отримувачу пеню у розмірі 0,1 відсотка суми простроченого платежу за кожний день прострочення, що не може перевищувати 10 відсотків суми переказу, якщо інший розмір пені не обумовлений договором між ними. В цьому випадку платник не несе відповідальності за прострочення перед отримувачем.

За приписами частини першої статті 614 ЦК України відповідальність за порушення зобов'язання несе саме та особа, яка порушила зобов'язання, за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

ВИСНОВКИ: як установили суди попередніх інстанцій, постановою окружного адміністративного суду, яка набрала законної сили, бездіяльність УДКС України щодо своєчасного перерахування коштів стягувачу визнано протиправною. Таким чином, вина УДКС України щодо несвоєчасного перерахування коштів є доведеною. Отже, суди неправомірно не застосували до спірних правовідносин приписи відповідних законодавчих актів та безпідставно відмовили в задоволенні позовних вимог щодо стягнення з УДКС України пені в розмірі 13915,71 грн відповідно до пункту 32.2 статті 32 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий статус учасника системи електронних платежів, повноваження ДКС України, підстави відповідальності суб'єктів переказу, порядок стягнення коштів на користь стягувача

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: