open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 336/311/21 (2-а/336/32/2021)
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 29 серпня 2022 року

у справі № 336/311/21 (2-а/336/32/2021)

Адміністративна юрисдикція

Щодо підсудності спорів за позовом суб'єкта господарювання стосовно оскарження постанови про накладення штрафу у відповідності до Закону України «Про захист прав споживачів»

ФАБУЛА СПРАВИ

ФОП ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до ГУ Держпродспоживслужби, в якому просив визнати протиправною та скасувати постанову про накладення стягнення, передбаченого статтею 23 Закону України «Про захист прав споживачів».

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено.

Апеляційний адміністративний суд постановою рішення суду першої інстанції залишив без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 20 КАС місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності.

Згідно з частиною другої статті 20 КАС окружним адміністративним судам підсудні всі адміністративні справи, крім визначених частиною першою цієї статті.

Відповідно до статті 238 ГК за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб`єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно з частинами першою, другою статті 241 ГК адміністративно-господарський штраф - це грошова сума, що сплачується суб'єктом господарювання до відповідного бюджету у разі порушення ним встановлених правил здійснення господарської діяльності. Перелік порушень, за які з суб`єкта господарювання стягується штраф, розмір і порядок його стягнення визначаються законами, що регулюють податкові та інші відносини, в яких допущено правопорушення.

Статтею 250 ГК встановлено, що адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до суб`єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб`єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом. Дія цієї статті не поширюється на штрафні санкції, розмір і порядок стягнення яких визначені Податковим кодексом України та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на органи державної податкової служби та митні органи.

ВИСНОВКИ: штраф, який накладений на позивача, у відповідності до Закону України «Про захист прав споживачів», є адміністративно-господарською санкцією, тобто дана справа не є справою з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності, а тому з урахуванням вимог статті 20 КАС дана справа підсудна окружному адміністративному суду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: адміністративна юрисдикція, предметна юрисдикція, порушення законодавства про захист прав споживачів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: