open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 25 січня 2022 року

у справі № 911/782/21[1]

Господарська юрисдикція

Щодо характеру положень постанови НКРЕКП від 08.04.2020 № 766 в частині нарахування пені та стягнення штрафу за порушення термінів оплати за послуги з передачі електричної енергії

ФАБУЛА СПРАВИ

ПАТ "НАК "Укренерго" звернулось до господарського суду з позовом до ТОВ "Київська обласна ЕК" про стягнення заборгованості у сумі 2 400 686, 79 грн., з яких: 1 998 440 грн. пені і 402 246, 79 грн. - 3% річних.

Позовні вимоги мотивовані порушенням відповідачем строку виконання грошового зобов'язання з оплати послуг за договором про надання послуг з передачі електричної енергії, за період липень 2019 року - грудень 2020 року.

Рішенням господарського суду у позові відмовлено.

Постановою апеляційного господарського суду скасовано рішення місцевого господарського суду в частині відмови у задоволенні вимог про стягнення пені в сумі 449 127, 42 грн. та 3% в сумі 402 246, 79 грн; прийнято нове рішення про задоволення позовних вимог у цій частині; в решті рішення місцевого господарського суду залишено без змін; викладено резолютивну частину рішення в редакції цієї постанови.

ОЦІНКА СУДУ

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 08.04.2020 № 766 "Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни надано настанови, зокрема, Оператору системи передачі (який виконує функцію Адміністратора розрахунків) не застосовувати до електропостачальників заходи, передбачені підпунктами 1 - 6 пункту 1.7.2 глави 1.7 розділу І Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 307, та заходи, передбачені пунктом 5.7 Типового договору про надання послуг з передачі електричної енергії, що є додатком 6 до Кодексу системи передачі, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 309. Електропостачальники не набувають статусу "Дефолтний".

Відповідно до положень Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» рішення Регулятора є обов'язковими до виконання суб'єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг (стаття 14).

За наявності розбіжностей загальних і спеціальних (виняткових) норм необхідно керуватися принципом lex specialis (лат. - спеціальний закон, спеціальна норма), відповідно до якого при розбіжності загального і спеціального закону діє спеціальний закон, а також принципом lex specialis derogat generali, суть якого зводиться до того, що спеціальний закон скасовує дію (для даної справи) загального закону; спеціальна норма має перевагу над загальною. Крім того, про перевагу норм lex specialis над іншими загальними нормами зазначає у своїх рішеннях і Європейський суд з прав людини (§ 69 рішення у справі «Ніколова проти Болгарії» від 25.03.1999, § 15 рішення у справі «Баранкевич проти Росії» від 26.07.2007 тощо)».

ВИСНОВКИ: посилання на те, що в даному випадку мали застосовуватися норми ЦК України та норми ГК України, оскільки вони мають вищу юридичну силу, ніж постанова НКРЕКП від 08.04.2020 №766 "Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)", відхиляються Верховним Судом з огляду на те, що положення названої постанова НКРЕКП є спеціальними щодо правового регулювання спірних правовідносин у даній справі.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження рішень НКРЕКП, спори за участю НКРЕКП, відповідальність енергопостачальника, правові підстави застосування господарських санкцій

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: