open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 310/10621/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Великої Палати Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 квітня 2022 року

у справі № 310/10621/18

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про оскарження рішення зборів власників земельних часток (паїв) колективного сільськогосподарського підприємства, яке припинило існування, стосовно виділення їм земельних ділянок у натурі (на місцевості)

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до суду з позовом до районної державної адміністрації, треті особи: ОСОБА_1 - ОСОБА_272, Приватне сільськогосподарське підприємство «Лендфорт Азов» та Приватне підприємство «Азовгеопроект», про визнання недійсним протоколу загальних зборів та скасування розпорядження.

Рішенням суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишене без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Колективне сільськогосподарське підприємство (надалі для цілей формулювання змісту положень цього Закону - підприємство) є добровільним об'єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування. Підприємство є юридичною особою, має поточні та вкладні (депозитні) рахунки в установах банку та може мати печатки (згідно із статтею 1 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» (в редакції, чинній на момент виникнення відповідних правовідносин, далі - Закон про КСП).

Вищим органом самоврядування у підприємстві є загальні збори його членів або збори уповноважених. У період між зборами справами підприємства керує правління. Повноваження загальних зборів (зборів уповноважених) і правління визначаються статутом підприємства (частина перша статті 23 Закону про КСП).

За способом утворення (заснування) та формування статутного капіталу колективне підприємство як різновид підприємства колективної власності (стаття 93 ГК України) є корпоративним. Учасники колективного підприємства незалежно від напряму його діяльності є носіями корпоративних прав, а відносини між ними та цим підприємством щодо його створення, діяльності, управління або припинення діяльності є корпоративними (стаття 167 ГК України).

Загальні збори членів КСП для вирішення питань діяльності цього підприємства, в тому числі питань, які стосуються корпоративних прав його членів, скликаються та проводяться відповідно до статуту такого підприємства самими його членами через органи управління підприємства в порядку самоуправління. А збори власників земельних часток (паїв) колишнього КСП «Україна», яке припинило своє існування, хоч і проводяться за ініціативи цих власників, які формально вже не можуть бути дійсними членами припиненого КСП, але організовуються органами місцевого самоврядування відповідно до Закону про виділення земельних ділянок та Порядку і є не елементом самоуправління КСП, а елементом узгодження та організації реалізації законних земельних прав цих власників земельних паїв.

Отже, зазначені збори власників земельних часток (паїв) колишнього КСП «Україна» не можна ототожнювати з вищим органом самоврядування КСП, передбаченим частиною першою статті 23 Закону про КСП, а відтак земельні питання, які вирішують збори власників земельних часток (паїв) КСП, яке припинило існування, щодо виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель колективної власності колишнього КСП є реалізацією не корпоративних прав та відносин членів КСП, а майнового права на виділення частки відповідних земель у натурі (земельної ділянки або ділянок).

ВИСНОВКИ: правовідносини власників земельних часток (паїв) колишнього колективного сільськогосподарського підприємства, яке припинило своє існування, щодо виділення їм земельних ділянок у натурі (на місцевості) не є корпоративними та не пов`язані з реалізацію корпоративних прав, а відтак не підлягають розгляду у порядку господарського судочинства.

Отже, ця справа стосується не спору, що випливає з корпоративних правовідносин, а спору, що випливає із цивільних правовідносин щодо визначення права на землю членів колишнього сільськогосподарського підприємства, а тому підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий статус КСП, правовий режим колективної власності, господарська юрисдикція, цивільна юрисдикція, критерії розмежування судової юрисдикції

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: