open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 908/2037/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 15 лютого 2022 року

у справі № 908/2037/20

Господарська юрисдикція

Щодо перебування на семінарі судді як підстави його заміни у складі колегії

Фабула справи: ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом про визнання недійсним рішення установчих зборів про створення ОСББ, рішення загальних зборів ОСББ та скасування державної реєстрації ОСББ. Суд першої інстанції задовольнив позов частково.

Суд апеляційної інстанції зупинив провадження у справі до розгляду Великою Палатою Верховного Суду справи №916/964/19, після чого провадження поновив.

Склад колегії суддів суду апеляційної інстанції мінявся неодноразово. У судовому засіданні 08.09.2021 було оголошено перерву, засідання 11.10.2021 не відбулося, а засідання 25.10.2021 було відкладено.

Після чергової зміни складу суду, ухвалою, постановленою у відкритому судовому засіданні, суд апеляційної інстанції знову зупинив провадження у справі - до розгляду Великою Палатою Верховного Суду справи №910/5179/20.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 вказує на те, що ухвалу постановлено неповноважним складом суду (п.1 ч.1 ст. 310 ГПК України); суддю Мороза В.Ф., який розпочав розгляд справи по суті, було виключено з колегії суддів на підставі участі у семінарі без відрядження (тобто перебував на робочому місці); така поведінка утворює склад дисциплінарного проступку відповідно до п.2 ч.1 ст.106 Закону України "Про судоустрій та статус суддів".

Правова позиція Верховного Суду: справа, розгляд якої розпочато одним суддею чи колегією суддів, повинна бути розглянута тим самим суддею чи колегією суддів, за винятком випадків, які унеможливлюють участь судді у розгляді справи, та інших випадків, передбачених цим Кодексом (ч.13 ст.32 ГПК України).

У разі зміни складу суду на стадії підготовчого провадження розгляд справи починається спочатку, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

У разі зміни складу суду на стадії розгляду справи по суті суд повторно розпочинає розгляд справи по суті, крім випадку, коли суд ухвалить рішення про повторне проведення підготовчого провадження.

Ст. 56 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" визначені права та обов`язки судді. Так, відповідно до ч.ч. 7, 8 вказаної статті суддя зобов`язаний, зокрема, справедливо, безсторонньо та своєчасно розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства; систематично розвивати професійні навички (уміння), підтримувати свою кваліфікацію на належному рівні, необхідному для виконання повноважень у суді, де він обіймає посаду. Суддя проходить підготовку у Національній школі суддів України не менше ніж раз на три роки.

Отже, постійне вдосконалення своїх професійних знань та навичок входить до обов`язків судді нарівні з відправленням правосуддя.

Відповідно до п.2.3.3 Положення про автоматизовану систему документообігу суду (в редакції, затвердженій рішенням Ради суддів України від 11.06.2021 №18) не розподіляються щодо конкретного судді судові справи, що надійшли за один робочий день до відрядження (за три робочі дні - якщо тривалість відрядження становить більше семи календарних днів) та в дні перебування судді у відрядженні; за один робочий день до направлення судді на навчання, підвищення кваліфікації, для участі у семінарських заняттях, діяльності органів суддівського самоврядування, Вищої ради юстиції тощо без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду); у дні перебування судді на навчанні, підвищенні кваліфікації, участі у семінарських заняттях, діяльності органів суддівського самоврядування, Вищої ради юстиції тощо без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду).

Відповідно до п. 2.4.3 Засад використання автоматизованої системи документообігу суду у Центральному апеляційному господарському суді, затверджених рішенням, оформленим протоколом загальних зборів суддів Центрального апеляційного господарського суду від 08.10.2018 №2, які містяться на офіційному сайті суду, не розподіляються щодо конкретного судді судові справи, що надійшли:

  1. за один робочий день до відрядження (за три робочі дні - якщо тривалість відрядження становить більше семи календарних днів);
  2. в дні перебування судді у відрядженні;
  3. за один робочий день до направлення судді на навчання, підвищення кваліфікації, для участі в семінарських заняттях, діяльності органів суддівського самоврядування, Вищої ради юстиції тощо без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду);
  4. у дні перебування судді на навчанні, підвищенні кваліфікації, участі в семінарських заняттях, діяльності органів суддівського самоврядування, Вищої ради юстиції тощо без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду).

Висновки: оформлення відрядження для участі судді у семінарі не вимагається. Однак, зайнятість у семінарі виключає можливість здійснення суддею своїх професійних обов`язків. Хоча перебування на семінарі судді-члена колегії не було довготривалим, однак таке унеможливлювало проведення судового засідання за його участі, унаслідок чого на підставі мотивованої службової записки судді-доповідача відбулася заміна відсутнього судді-члена колегії.

У зазначеній ситуації Верховний Суд не вбачає порушення принципу незмінності складу суду.

Ключові слова: формування складу суду, персональний склад постійних колегій суду, колегіальний розгляд справ

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: