open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 905/730/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 03 лютого 2022 року

у справі № 905/730/20

Господарська юрисдикція

Щодо права сторін ліцензійного договору на укладення правочину стосовно тимчасового зупинення дії виключної ліцензії

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ «НПО «Ізолятор» звернулося до господарського суду з позовом до ТОВ «Славенергопром», ТОВ «Монолітторг» та ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Рівненська атомна електрична станція» про:

  1. заборону відповідачам здійснювати незаконне використання корисної моделі «ІНФОРМАЦІЯ_1», захищеної патентом України;
  2. зобов`язання ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі Відокремленого підрозділу вилучити з цивільного обігу ізолятори, які поставлені ТОВ «Монолітторг» за договором поставки;
  3. стягнення з ТОВ «Монолітторг» на користь ТОВ «НПО «Ізолятор» 90 000,00 грн. завданих збитків.

Рішенням господарського суду позовні вимоги. задоволено повністю.

Постановою апеляційного господарського суду рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення про відмову в позові.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до приписів статті 1109 Цивільного кодексу України за ліцензійним договором одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензію) на умовах, визначених за взаємною згодою сторін з урахуванням вимог цього Кодексу та іншого закону.

У ліцензійному договорі визначаються вид ліцензії, сфера використання об'єкта права інтелектуальної власності (конкретні права, що надаються за договором, способи використання зазначеного об'єкта, територія та строк, на які надаються права, тощо), розмір, порядок і строки виплати плати за використання об'єкта права інтелектуальної власності, а також інші умови, які сторони вважають за доцільне включити у договір.

Вважається, що за ліцензійним договором надається невиключна ліцензія, якщо інше не встановлено ліцензійним договором.

Умови ліцензійного договору, які суперечать положенням цього Кодексу, є нікчемними.

Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина перша статті 627 Цивільного кодексу України).

У постанові від 25.05.2021 зі справи № 149/1499/18 Велика Палата Верховного Суду зазначила про те, що сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд. Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов`язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами (частини друга та третя статті 6 Цивільного кодексу України). Ці приписи визначають співвідношення між актами цивільного законодавства та договором. За змістом частини третьої статті 6 Цивільного кодексу України сторони у договорі на власний розсуд можуть урегулювати у договорі відносини, диспозитивно врегульовані в актах цивільного законодавства та не можуть відступати від імперативних його положень.

Імперативними приписами частин п`ятої та дев`ятої статті 1109 Цивільного кодексу України унормовано, що предметом ліцензійного договору не можуть бути права на використання об'єкта права інтелектуальної власності, які на момент укладення договору не були чинними; умови ліцензійного договору, які суперечать положенням цього Кодексу, є нікчемними.

ВИСНОВКИ: сторони ліцензійного договору, реалізуючи принцип свободи договору не обмежені в укладенні правочину щодо тимчасового зупинення дії виключної ліцензії (у тому числі, шляхом укладення додаткових угод до основного договору без оформлення нового ліцензійного договору), за умови дотримання законодавчих імперативних приписів та з урахуванням змісту таких додаткових угод.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: зміст ліцензійного договору, захист прав інтелектуальної власності, порядок видачі ліцензії

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: