open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 905/1674/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 18 січня 2022 року

у справі № 905/1674/21

Господарська юрисдикція

Щодо підтвердження повноважень особи, яка засвідчила копії документів, доданих до позовної заяви

ФАБУЛА СПРАВИ

Прокурор в інтересах держави в особі офісу Державної аудиторської служби звернувся до господарського суду з позовом до сільської ради та ФОП про визнання недійсними договорів на закупівлю продуктів харчування.

Господарський суд ухвалою позовну заяву прокурора в інтересах держави в особі офісу Державної аудиторської служби залишив без руху, надав заявнику строк для усунення допущених при поданні позовної заяви недоліків, а саме надати докази сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, а також надати докази підтвердження повноважень особи, яка засвідчила копії документів, доданих до позовної заяви.

До господарського суду від прокуратури надійшов лист, підписаний заступником керівника обласної прокуратури, про усунення недоліків позовної заяви разом з доказами сплати судового збору в сумі 20430,00 грн та наказом про призначення на посаду ОСОБА_2 (особа, яка засвідчила копії документів доданих до позовної заяви).

Господарський суд ухвалою, залишеною без змін постановою апеляційного господарського суду, позовну заяву прокурора повернув заявнику. Указані судові рішення мотивовані тим, що лист прокуратури про усунення недоліків позовної заяви (з додатками за переліком) підписано за відсутністю документа, який би підтверджував повноваження заступника керівника обласної прокуратури (зокрема наказу про призначення на посаду, тощо). Відтак, відсутність доказів повноважень у підписанта листа в розпорядженні суду на дату його направлення/надходження в силу приписів частини четвертої статті 170 ГПК України обумовлює неможливість його розгляду судом.

ОЦІНКА СУДУ

Частиною другою статті 162 ГПК України встановлено, що позовна заява подається до суду у письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

  1. відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;
  2. сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо. До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування. До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Відповідно до частин першої - шостої статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. У разі надходження до суду справи, що підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства, після закриття провадження Верховним Судом чи судом апеляційної інстанції в порядку цивільного чи адміністративного судочинства, суд перевіряє наявність підстав для залишення позовної заяви без руху відповідно до вимог господарського процесуального закону, чинного на дату подання позовної заяви. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо:

  1. заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано;
  2. порушено правила об'єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу);
  3. до постановлення ухвали про відкриття провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору або заява про відкликання позовної заяви;
  4. відсутні підстави для звернення прокурора до суду в інтересах держави або для звернення до суду особи, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи;
  5. позивачем подано до цього самого суду інший позов (позови) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з однакових підстав і щодо такого позову (позовів) на час вирішення питання про відкриття провадження у справі, що розглядається, не постановлена ухвала про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі, повернення позовної заяви або залишення позову без розгляду;
  6. до заяви не додано доказів вжиття заходів досудового врегулювання спору у випадку, коли такі заходи є обов'язковими згідно із законом.

Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п'яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Наведені вище положення процесуального законодавства встановлюють обов`язок підтвердження повноважень особи, яка підписала позовну заяву, та визначають відповідні процесуальні наслідки у разі непідтвердження таких повноважень, втім не містять вимог щодо підтвердження повноважень особи, яка завірила копії долучених до позовної заяви документів, що не стосуються підтвердження повноважень підписанта позову.

ВИСНОВКИ: ненадання доказів повноважень особи, яка засвідчила копії долучених до позовної заяви документів, не є підставою ні для залишення позовної заяви без руху, ні для її повернення, адже за відсутності у місцевого господарського суду сумнівів щодо повноважень особи, яка підписала позовну заяву, питання наявності повноважень особи на засвідчення копій додатків до позовної заяви, які не стосуються повноважень підписанта позовної заяви, знаходиться поза межами обставин дотримання вимог процесуального законодавства щодо форми та змісту поданої позовної заяви та стосується оцінки доказів у справі, і суд, у разі виникнення у нього сумнівів щодо їх належності з таких підстав, має перевірити посилання на вказані обставини саме під час розгляду справи по суті.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: недоліки позовної заяви, підстави повернення позовної заяви, порядок відкриття провадження у справі, вимоги до процесуальних документів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: