open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 365/159/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 12 січня 2022 року

у справі № 365/159/20

Цивільна юрисдикція

Щодо звільнення особи, яка має статус учасника бойових дій, від сплати судового збору за розгляд справи про виділення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства

ФАБУЛА СПРАВИ

Прокурор в інтересах держави в особі відділу освіти районної державної адміністрації, районної ради звернувся до суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру, ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів, - ОСОБА_2, про визнання недійсними наказів, скасування рішення про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно та повернення земельної ділянки.

Ухвалою суду першої інстанції замінено позивача.

Ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу ОСОБА_2 на ухвалу суду першої інстанції в частині заміни сторони у справі (процесуальне правонаступництво) визнано неподаною та повернуто особі, яка її подала, на підставі частини третьої статті 185 ЦПК України.

Ухвалу суду апеляційної інстанції мотивовано тим, що ОСОБА_2 не є позивачем, який звернувся до суду за захистом своїх прав як учасник бойових дій, а сама по собі наявність у нього статусу учасника бойових дій не гарантує звільнення від сплати судового збору у всіх категоріях справ. Таким чином, заявник не виконав вимоги ухвали суду про залишення його апеляційного скарги без руху, не сплатив судовий збір, тому є підстави для визнання апеляційної скарги неподаною та повернення її заявнику.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з положеннями пункту 13 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» (далі - Закон № 3674-VI) від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов'язаних з порушенням їхніх прав.

Разом з тим, зазначена норма має відсильний характер та не містить вичерпного переліку справ, в яких учасники бойових дій та прирівняні до них особи звільняються від сплати судового збору.

Правовий статус ветеранів війни, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення та членів їх сімей, встановлені Законом України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі - Закон № 3551-XII).

У статті 22 цього ж Закону передбачено, що особи, на яких поширюється дія цього нормативного акта, отримують безоплатну правову допомогу щодо питань, пов'язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов'язаних з розглядом цих питань.

Перелік пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, визначений у статті 12 цього Закону.

Отже, вирішуючи питання про стягнення судового збору з особи, яка має статус учасника бойових дій (прирівняної до нього особи), для правильного застосування норм пункту 13 частини першої статті 5 Закону № 3674-VI суд має враховувати предмет та підстави позову; перевіряти, чи стосується така справа захисту прав цих осіб з урахуванням положень статей 12, 22 Закону № 3551-XII.

Крім того, норма пункту 13 частини першої статті 5 Закону У№ 3674-VI не містить посилань на те, що позов має бути заявлений лише з підстав порушення прав та законних інтересів позивача саме як учасника бойових дій, а також прямо та чітко не зазначає, що справа має стосуватись порушених прав саме позивача, що має статус учасника бойових дій, без уточнення характеру такого права та підстав його порушення

ВИСНОВКИ: особа, яка має статус учасника бойових дій, звільняється від сплати судового збору за розгляд справи виділення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства в судах усіх інстанцій на підставі пункту 13 частини першої статті 5 Закону України “Про судовий збір”.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: пільги при сплаті судового збору, захист прав учасників бойових дій, земельні спори, судові витрати

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: