open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
В цій справі Великою Палатою Верховного Суду відступлено від інших правових висновків

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Додатковою Ухвалою

від 03 грудня 2021 року

у справі № 927/237/20

Господарська юрисдикція

Щодо розподілу витрат на професійну правничу допомогу при прийнятті ухвали про закриття касаційного провадження

ФАБУЛА СПРАВИ

До господарського суду звернулося ТОВ "Обрій" з позовом до селищної ради, СТОВ "Батьківщина", третя особа - Державний реєстратор селищної ради, в якому просило суд визнати незаконним та скасувати рішення селищної ради та визнати недійсними договори оренди землі.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позов задоволено повністю.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду касаційне провадження за касаційною скаргою СТОВ "Батьківщина" на постанову апеляційного господарського і рішення господарського суду закрито на підставі п. 5 ч. 1 ст. 296 ГПК України.

ТОВ "Обрій" звернувся до Верхового Суду із заявою про прийняття додаткової ухвали про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Згідно з ч. 8 ст. 129 ГПК України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Відповідно до ч. 5 ст. 130 ГПК України у разі закриття провадження у справі або залишення позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов'язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача.

ВИСНОВКИ: для забезпечення принципу господарського судочинства щодо відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення, та забезпечення особі можливості ефективно захистити свої права в суді у разі подання до неї необґрунтованого позову (необґрунтованої касаційної скарги), витрати на професійну правничу допомогу при прийнятті ухвали про закриття касаційного провадження мають покладатися на сторону, яка допустила необґрунтоване подання касаційної скарги.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правила розподілу судових витрат, компенсація витрат на адвоката, наслідки закриття касаційного провадження, підстави відшкодування судових витрат

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: