open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 28 липня 2020 року

у справі № 904/2104/19[6]

Господарська юрисдикція

Щодо неналежних джерел встановлення судом змісту норм права іноземної держави

ФАБУЛА СПРАВИ

Ухвалою господарського суду відкрито провадження у справі про банкрутство ПАТ "ДМК". Визнані грошові вимоги. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів в порядку статті 19 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Введено процедуру розпорядження майном боржника.

Ухвалою господарського суду грошові вимоги окремих іноземних компаній відхилено.

Постановою апеляційного господарського суду, серед іншого, ухвалу господарського суду у відповідній частині грошових вимог залишено без змін, а в іншій - змінено.

ОЦІНКА СУДУ

Частиною 1 статті 8 Закону України "Про міжнародне приватне право" визначено, що при застосуванні норми права іноземної держави суд чи інший орган встановлює зміст його норм згідно з їх офіційним тлумаченням, практикою застосування і доктриною у відповідній іноземній державі.

З метою встановлення змісту норми права іноземної держави суд чи інший орган може звернутися в установленому законом порядку до Міністерства юстиції України чи інших компетентних органів та установ України чи за кордоном або залучити експертів (частина друга стаття 8 Закону).

ВИСНОВКИ: зі змісту заяви кредитора з вимогами до боржника не вбачається обґрунтування кредиторських вимог нормами права Англії, до цієї заяви не надавались будь-які документи, що дають можливість встановити зміст норм права Англії. Судами також проаналізовані подані сторонами висновки експертів щодо застосування англійського чи українського законодавства при розгляді кредиторських вимог, при цьому враховані норми частини першої статті 109 ГПК України, відповідно до якої висновок експерта у галузі права не є доказом, має допоміжний (консультативний) характер і не є обов'язковим для суду. Крім того, судами в оскаржуваних рішеннях зазначено, що з наданого Кредитором "Афідавіта Доктора Рафалі Закржевського про певні питання англійського права" неможливо встановити дійсний зміст норми права Англії, оскільки зміст норми права можна встановити виключно з джерела права, тобто на підставі відповідного діючого нормативно-правового акта.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: обов'язок доведення кредиторських вимог, національний режим судового процесу, порядок застосування права іноземної держави

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: