open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 927/478/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 29 листопада 2021 року

у справі № 927/478/20

Господарська юрисдикція

Щодо позбавлення акціонера можливості реалізувати своє право на обов'язковий викуп товариством його акцій

Фабула справи: ТОВ "Автотранс", яке є акціонером та власником 16820 штук простих іменних акцій ПрАТ "Чернігівавтосервіс", що становить 0,5597% статутного капіталу цього товариства, звернулося до господарського суду з позовом до ПрАТ "Чернігівавтосервіс", третя особа - ОСОБА_1, про визнання недійсним з моменту прийняття рішення позачергових загальних зборів акціонерів ПАТ "Чернігівавтосервіс" з питання № 4 порядку денного, яким було змінено тип акціонерного товариства "Чернігівавтосервіс" з публічного акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство, та про визнання недійсним рішення позачергових Загальних Зборів акціонерів ПрАТ "Чернігівавтосервіс" в частині п. 3.1. даного протоколу, яким було скасовано рішення наглядової ради ПАТ "Чернігівавтосервіс" про затвердження ринкової вартості однієї простої іменної акції ПАТ "Чернігівавтосервіс" у розмірі 0 (нуль) гривень 74 копійки.

Рішенням господарського суду в задоволенні позову відмовлено повністю.

Справа переглядалась судами неодноразово.

За результатами нового розгляду, постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду скасовано в частині відмови у позові про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів акціонерів позачергових загальних зборів акціонерів ПАТ "Чернігівавтосервіс", в частині зміни типу товариства з публічного акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство. Прийнято в цій частині нове рішення, яким позов ТОВ "Автотранс" задоволено.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 стверджує, що відсутні висновки Верховного Суду у подібних правовідносинах щодо застосування ст. 16 ЦК України, ст.ст. 181, 187 ГК України, ст.ст. 8, 68, 69 Закону України "Про акціонерні товариства" в тій частині, чи може акціонер реалізувати своє право вимоги на обов'язковий викуп акцій за умов відсутності рішення наглядової ради про затвердження ринкової вартості акцій товариства і відсутній затверджений перелік акціонерів товариства.

Правова позиція Верховного Суду: згідно зі ст. 69 Закону України "Про акціонерні товариства" ціна викупу акцій не може бути меншою за ринкову вартість, визначену відповідно до статті 8 цього Закону. Ринкова вартість акцій визначається станом на останній робочий день, що передує дню розміщення в установленому порядку повідомлення про скликання загальних зборів, на яких було прийнято рішення, яке стало підставою для вимоги обов'язкового викупу акцій. Ринкова вартість акцій визначається в порядку, встановленому ст. 8 цього Закону. Договір між акціонерним товариством та акціонером про обов'язковий викуп товариством належних йому акцій укладається в письмовій формі.

Акціонерне товариство протягом не більш як п`яти робочих днів після прийняття загальними зборами рішення, що стало підставою для вимоги обов'язкового викупу акцій, у порядку, встановленому наглядовою радою товариства, повідомляє акціонерів, які мають право вимагати обов'язкового викупу акцій, про право вимоги обов'язкового викупу акцій із зазначенням: 1) ціни викупу акцій; 2) кількості акцій, викуп яких має право вимагати акціонер; 3) загальної вартості у разі викупу акцій товариством; 4) строку здійснення акціонерним товариством укладення договору та оплати вартості акцій (у разі отримання вимоги акціонера про обов'язковий викуп акцій).

Протягом 30 днів після отримання вимоги акціонера про обов`язковий викуп акцій товариство здійснює оплату вартості акцій за ціною викупу, зазначеною в повідомленні про право вимоги обов'язкового викупу акцій, що належать акціонеру, а відповідний акціонер повинен вчинити усі дії, необхідні для набуття товариством права власності на акції, обов'язкового викупу яких він вимагає. Оплата акцій

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 52 Закону України "Про акціонерні товариства" затвердження ринкової вартості майна належить до виключної компетенції наглядової ради.

Ч. 1 ст. 36 Закону України "Про акціонерні товариства" передбачено, що від дати надіслання повідомлення про проведення загальних зборів до дати проведення загальних зборів акціонерне товариство повинно надати акціонерам можливість ознайомитися з документами, необхідними для прийняття рішень з питань порядку денного, за місцезнаходженням товариства у робочі дні, робочий час та в доступному місці, а в день проведення загальних зборів - також у місці їх проведення. У повідомленні про проведення загальних зборів вказуються конкретно визначене місце для ознайомлення (номер кімнати, офісу тощо) та посадова особа товариства, відповідальна за порядок ознайомлення акціонерів з документами.

У разі якщо порядок денний загальних зборів передбачає голосування з питань, визначених ст. 68 цього Закону, акціонерне товариство повинно надати акціонерам можливість ознайомитися з проектом договору про викуп товариством акцій відповідно до порядку, передбаченого ст. 69 цього Закону. Умови такого договору (крім кількості і загальної вартості акцій) повинні бути єдиними для всіх акціонерів.

Висновки: дії відповідача, щодо затвердження наглядовою радою ПАТ ринкової вартості акцій лише після проведення позачергових зборів акціонерів ПАТ, призвели до порушення прав позивача на отримання передбаченої ст. 69 Закону України "Про акціонерні товариства" інформації саме до моменту голосування на зборах, яка потрібна акціонеру на загальних зборах, для того щоб приймати виважені рішення щодо результатів власного голосування по тих питаннях порядку денного, які визначені ст. 68 вказаного Закону. Наведене свідчить про порушення відповідачем вимог ст. ст. 36, 39 Закону України "Про акціонерні товариства".

Ключові слова: корпоративні спори, оскарження рішень органів управління товариством, процедура викупу акцій

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: