open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/16496/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 30 вересня 2021 року

у справі № 910/16496/19

Господарська юрисдикція

Щодо ефективного способу захисту прав учасника у разі непроведення річних загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ "Маквіс Груп" звернулося до господарського суду з позовом до ТОВ "Боедем", за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, про:

  1. визнання протиправною та такою, що порушує корпоративні права Позивача як учасника ТОВ "Боедем" щодо участі в управлінні діяльністю ТОВ "Боедем", бездіяльності Відповідача в особі директора щодо проведення річних загальних учасників ТОВ "Боедем";
  2. зобов`язання Відповідача в особі директора ОСОБА_1 скликати, організувати та провести загальні збори учасників ТОВ "Боедем" з внесення до порядку денного питань, які є обов'язковими до розгляду на загальних зборах учасників.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позовні вимоги ТОВ "Маквіс Груп" задоволено частково. Зобов`язано ТОВ "Боедем" в особі директора скликати, організувати та провести загальні збори учасників ТОВ "Боедем" з внесення до порядку денного питань, які є обов'язковими до розгляду на загальних зборах учасників.

ОЦІНКА СУДУ

Загальні збори учасників товариства, згідно з положеннями Цивільного кодексу, Закону України "Про господарські товариства" (у редакції, що діяла до набрання чинності Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю") та положеннями Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" є вищим органом товариства. Норми чинного за період спірних правовідносин з 2012 по 2018 рік включно законодавства (ст. 61 Закону України "Про господарські товариства", ч. 2 ст. 31 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю") та положення статті 10 Статуту визначали, що загальні збори скликаються не рідше двох разів на рік та встановлювали ряд питань, які повинні бути обов`язково внесені до порядку денного, зокрема, про затвердження річного звіту і балансу товариства, про розподіл прибутку, про визначення основних напрямків діяльності, тощо.

Вищевказаний обов`язок з вчинення всіх необхідних дій для скликання загальних зборів учасників товариства покладений на виконавчий орган (директора, голову) товариства (ст. 61 Закону України "Про господарські товариства", ч. 8 ст. 31 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю").

Судами попередніх інстанцій встановлено, що Позивач протягом спірного періоду неодноразово звертався до Відповідача з вимогами щодо скликання загальних зборів учасників ТОВ "БОЕДЕМ" з переліком питань до порядку денного, у тому числі тих, що були обов'язковими до розгляду відповідно до вимог чинного на той момент законодавства та положень Статуту. Проте, доказів скликання загальних зборів протягом спірного періоду з 2012 по 2018 рік включно Відповідачем суду не надано.

Суд погоджується з висновком судів першої та апеляційної інстанції про те, що непроведення ТОВ «Боедем» з 2012 року річних загальних зборів учасників та перешкоджання Позивачу у їх самостійному скликанні порушує корпоративні права Позивача щодо участі в управлінні діяльністю Товариства, оскільки встановлені законом вимоги про проведення річних загальних зборів учасників мають завдання забезпечити реальну можливість учасникам товариства реалізовувати свої корпоративні права, зокрема, впливати на діяльність товариства через вищий орган управління - загальні збори.

Обов`язок Відповідача скликати, організувати та провести загальні збори товариства - це вчинення всіх необхідних та залежних від нього організаційних дій для скликання, підготовки проведення та самого проведення загальних зборів, а саме: надсилання повідомлення про проведення загальних зборів кожному учаснику із зазначенням порядку денного зборів у строк визначений Законом, забезпечення можливості усім учасникам ознайомитись з документами та інформацією, необхідними для розгляду питань порядку денного, забезпечення місця проведення зборів, організація забезпечення зборів тощо.

На думку Суду, відповідно до положень статей 15, 16 ЦК України порушені права Позивача підлягають захисту саме шляхом спонукання Відповідача до виконання його обов'язку - скликати, організувати та провести загальні збори учасників ТОВ «Боедем»

ВИСНОВКИ: визнання протиправною бездіяльності Відповідача (виконавчого органу товариства) щодо нескликання річних загальних зборів є неефективним способом захисту, оскільки жодним чином не поновлює правомочностей Позивача та не призводить до відновлення його порушеного права. Натомість позовна вимога в частині зобов`язання Відповідача скликати, організувати та провести загальні збори учасників ТОВ - є ефективним способом захисту порушеного права Позивача та відповідає положенням статей 15, 16 ЦК України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: корпоративні спори, способи захисту прав суб'єктів господарювання, захист прав учасника товариства, право на ефективний засіб юридичного захисту, належно обраний спосіб захисту прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: