open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 580/1330/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 04 листопада 2021 року

у справі № 580/1330/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо повноважень органу державного архітектурно-будівельного контролю на віднесення об'єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності

Фабула справи: Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Дрім Таун" (далі - ЖБК "Дрім Таун) звернувся з позовом до Управління Державного архітектурно-будівельного контролю міської ради (далі - Управління ДАБК), в якому просив:

  1. визнати протиправними та скасувати постанови про накладення штрафу;
  2. визнати протиправним та скасувати припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт.

Рішенням окружного адміністративного суду, яке залишено без змін постановою апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позову відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: ЖБК «Дрім Таун» зазначає, що суди не врахували, що об`єкт будівництва за класом наслідків (відповідальності) належить до об'єктів з незначними наслідками (СС1), а тому застосування штрафних санкцій у розмірі, передбаченому абз. 2 п. 3 ч. 2 ст. 2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» за виконання будівельних робіт без отримання дозволу на їх виконання на об'єкті, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з середніми наслідками (СС2), є протиправним.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі - Закон 3038-VI) клас наслідків (відповідальності) будівель і споруд (далі - клас наслідків) - це характеристика рівня можливої небезпеки для здоров`я і життя людей, які постійно або періодично перебуватимуть на об`єкті або які знаходитимуться зовні такого об'єкта, матеріальних збитків чи соціальних втрат, пов'язаних із припиненням експлуатації або з втратою цілісності об`єкта.

Клас наслідків визначається відповідно до вимог будівельних норм, стандартів, нормативних документів і правил, затверджених згідно із законодавством.

Ч.ч. 5-8 цієї ж статті визначено, що усі об'єкти поділяються за такими класами наслідків (відповідальності): незначні наслідки - СС1; середні наслідки - СС2; значні наслідки - СС3.

Віднесення об'єкта до певного класу наслідків (відповідальності) здійснюється проектною організацією за погодженням із замовником будівництва.

Об'єкту присвоюється найвищий клас наслідків (відповідальності) за одним із критеріїв, встановлених ч. 5 цієї статті.

Правильність визначення класу наслідків (відповідальності) перевіряється під час проведення експертизи проектів, якщо здійснення такої експертизи є обов'язковим відповідно до закону.

Під час здійснення державного архітектурно-будівельного контролю на об'єктах самочинного будівництва клас наслідків таких об'єктів визначається самостійно відповідними органами державного архітектурно-будівельного контролю або із залученням експертної організації чи експерта, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Аналіз приписів наведеної статті дає підстави для висновку, що вона встановлює загальне правило визначення категорії складності об'єкта будівництва.

Виключним випадком, є обставина, коли проектна документація на об'єкт будівництва відсутня чи об`єкт їй не відповідає, тоді віднесення такого об'єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності належить до компетенції органу державного архітектурно-будівельного контролю.

Державна архітектурно-будівельна інспекція України за змістом ст.ст. 6, 7 Закону № 3038-VI здійснює управління у сфері містобудівної діяльності, зокрема контроль за дотриманням законодавства, вимог будівельних норм, державних стандартів і правил, положень містобудівної документації всіх рівнів, вихідних даних для проектування об'єктів містобудування, проектної документації.

Ч. 3 ст. 41 Закону № 3038-VI та ч. 2 ст. 3 Закону України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності" до повноважень органу державного архітектурно-будівельного контролю віднесено також розгляд справ про правопорушення у сфері містобудівної діяльності та застосування санкцій за ці правопорушення.

Висновки: визначення категорії складності об'єкта будівництва за відсутності проектної документації, у якій би було зазначено відповідну категорію, не віднесено до компетенції жодного іншого державного органу.

Враховуючи наведене, колегія суддів дійшла висновку про наявність у Управління Державного архітектурно-будівельного контролю міської ради повноважень на віднесення об'єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності.

Ключові слова: межі повноважень органів ДАБІ, оцінка намірів забудови, складність будівництва

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: