open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 620/2936/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 21 жовтня 2021 року

у справі № 620/2936/20

Адміністративна юрисдикція

Щодо визначення гранично допустимого віку дитини, на яку призначається допомога на дітей на період карантину

ФАБУЛА СПРАВИ

ФОП ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Управління праці та соціального захисту населення, в якому просила:

  1. визнати протиправним і скасувати рішення Управління праці та соціального захисту населення, оформлене повідомленням про відмову ФОП ОСОБА_1 в призначенні допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку;
  2. зобов'язати Управління праці та соціального захисту населення призначити позивачці виплату допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, починаючи з місяця звернення.

Рішенням окружного адміністративного суду позов задоволено.

Постановою апеляційного адміністративного суду скасовано рішення окружного адміністративного суду і прийнято нове про відмову у задоволенні позову.

ОЦІНКА СУДУ

З метою посилення соціального захисту сімей з дітьми на період вжиття заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, 22.04.2020 Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми» № 329 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 №392, надалі по тексту - Постанова № 329).

Законодавець передбачив, що допомога на дітей на період карантину призначається і виплачується за таких умов:

  1. особа має бути фізичною особою - підприємцем, яка обрала спрощену систему оподаткування і належить до першої та другої групи платників єдиного податку;
  2. сплатила єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за усі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації фізичної особи - підприємця;
  3. постійно проживає в Україні;
  4. має на утриманні дитину до досягнення нею 10 річного віку (включно).

Так, у пункті 6 Порядку №329 визначено, що допомога на дітей призначається на період карантину (…) на кожну дитину до досягнення нею 10 річного віку (включно) (…).

Згідно із частиною другою статті 251 ЦК України терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Термін визначається календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати (частина друга статті 252 ЦК України).

Відповідно до визначення, наведеного у Словнику української мови (том 1, арк. 698), прислівник «включно» означає - разом з останньою названою особою, предметом, датою і т. ін.

ВИСНОВКИ: зважаючи на конструкцію норми пункту 6 Порядку №329 є очевидним, що законодавець обмежив право на виплату допомоги досягненням дитиною 10-го віку, включно із днем народження, коли дитині виповнилось 10 років. У свою чергу право на отримання допомоги на дітей припиняється з моменту досягнення дитиною десятирічного віку.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: карантинні обмеження, право на державну соціальну допомогу, соціальний захист сімей з дітьми

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: