open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 757/12634/20-к
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 вересня 2021 року

у справі № 757/12634/20-к

Кримінальна юрисдикція

Щодо права потерпілого звертатися до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів

Фабула справи: ухвалою слідчого судді задоволено клопотання адвоката Воробйова О. В. в інтересах потерпілого ОСОБА_1 у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів (з можливістю зробити виїмку) які містять охоронювану законом таємницю і зберігаються у ТОВ «Спотлесс Едженсі».

Вказане рішення директор ТОВ «Український Енерго-Альянс» ОСОБА_2 і директор ТОВ «Компанія Алекс» ОСОБА_3 оскаржили в апеляційному порядку.

Суддя апеляційного суду ухвалою повернув вказані апеляційні скарги заявникам на підставі ч. 3 ст. 399 КПК України через те, що вони подані особами, які не мають права їх подавати.

Мотивація касаційної скарги: представник ТОВ «Український Енерго-Альянс» та ТОВ «Компанія Алекс» адвокат Лошадкіна В. О. посилається на порушення вимог кримінального процесуального закону.

Правова позиція Верховного Суду: за правилами ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до положень п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України сторонами кримінального провадження є, зокрема, з боку обвинувачення - слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених КПК. Такими випадками є: 1) відмова прокурора від підтримання державного обвинувачення в суді, коли потерпілий висловив згоду на підтримання обвинувачення в суді (ст. 340 КПК України); 2) зміна прокурором обвинувачення і поставлення питання про застосування закону України про кримінальну відповідальність за менш тяжке кримінальне правопорушення, чи про зменшення обсягу обвинувачення, коли потерпілий висловив згоду на підтримання обвинувачення у раніше пред`явленому обсязі (ст. 338 КПК України).

У випадках, передбачених ст.ст. 338 та 340 КПК України потерпілий є стороною кримінального провадження і користується всіма правами сторони обвинувачення лише під час судового розгляду. В усіх інших випадках потерпілий не є стороною кримінального провадження і займає самостійну позицію як учасник кримінального провадження.

Вичерпний перелік прав і обов'язків потерпілого передбачено ст.ст. 56 та 57 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 56 КПК України потерпілий має право, зокрема, бути повідомленим про обрання, зміну чи скасування щодо підозрюваного, обвинуваченого заходів забезпечення кримінального провадження; подавати докази слідчому, прокурору, слідчому судді, суду; заявляти відводи та клопотання; а також користуватися іншими правами, передбаченими КПК України.

Висновки: потерпілий не має права звертатися до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, оскільки під час досудового розслідування він не є стороною кримінального провадження, а слідчий суддя відповідно не має права надавати такий дозвіл.

Під час досудового розслідування потерпілий може лише ініціювати питання про тимчасовий доступ до речей і документів перед слідчим або прокурором шляхом подання відповідного клопотання в порядку, передбаченому ст. 220 КПК України.

Ключові слова: оскарження ухвал слідчого судді, застосування заходів забезпечення, здійснення досудового розслідування

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: