open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 902/530/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 08 вересня 2021 року

у справі № 902/530/20

Господарська юрисдикція

Щодо обов'язковості належного інформування особи про зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами

ФАБУЛА СПРАВИ

Прокурор звернувся до господарського суду з позовом в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції до ПрАТ "Жежелівський кар'єр" про стягнення 2 307 431, 10 грн - збитків, завданих державі внаслідок самовільного користування надрами.

Рішенням господарського суду позов задоволено.

Постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду скасовано. Прийнято нове рішення, яким у позові відмовлено.

ОЦІНКА СУДУ

Аналіз положень Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 (далі - Порядок № 615), та Положення про Державну службу геології та надр України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 № 1174 (далі - Положення № 1174), дає підстави стверджувати про правомірність висновку суду апеляційної інстанції про те, що без оприлюднення на офіційному веб-сайті Держгеонадра Наказу про зупинення дії Спеціального дозволу на користування ПрАТ "Жежелівський кар'єр" надрами, було б неможливо проведення ДЕІ нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог щодо зупинення діяльності з використання надр.

Колегія суддів зауважує, що оприлюднення протягом п'яти робочих на офіційному веб-сайті Держгеонадра відповідного наказу про зупинення дії дозволу є імперативною нормою закону та прямо передбачено пунктом 24 Порядку № 615.

При цьому, ключові доводи касаційної скарги Прокурора зводяться до того, що оприлюднення на офіційному веб-сайті Держгеонадра відповідного наказу є єдиним передбаченим законодавством порядком повідомлення, що відповідає вимогам частини третьої статті 8 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", якою органи державного нагляду (контролю) зобов'язані оприлюднювати на своїх офіційних веб-сайтах нормативно-правові акти, дотримання яких перевіряється під час здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Суд касаційної інстанції вказує на помилковість таких доводів скаржника та його посилання на норми абзацу 2 частини третьої статті 8 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", оскільки Наказ про зупинення дії Спеціального дозволу на користування надрами є правовим актом індивідуальної дії та не відноситься до нормативно-правових актів, адже не містить загальнообов`язкових правил поведінки, натомість стосується прав та обов`язків чітко визначеного суб`єкта - ПрАТ "Жежелівський кар`єр".

У цьому контексті невірним є також посилання суду апеляційної інстанції на приписи абзацу 2 частини третьої статті 8 вказаного Закону, як і ототожнення Наказу Держгеонадра за правовою природою цього рішення з нормативно-правовим актом.

Водночас, помилкове посилання апеляційного суду на вказані норми не призвело до неправильного вирішення справи, враховуючи правомірність висновків цього суду щодо того, що таке оприлюднення на офіційному веб-сайті органу з питань надання дозволу не можна вважати належним повідомленням чи ознайомленням відповідача (надрокористувача) з прийнятим щодо нього правовим актом індивідуальної дії.

Установивши відсутність у діях відповідача вини, апеляційний господарський суд дійшов правомірного висновку про безпідставність позовних вимог щодо стягнення збитків у розмірі 2 307 431,10 грн, що, відповідно, є підставою для відмови у позові.

ВИСНОВКИ: особі, до якої застосовується заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, зокрема, шляхом видачі наказу про зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами, має бути забезпечено право завчасно знати про застосування відповідних заходів та дату їх впровадження. Це право є гарантією реалізації інших прав - на усунення порушень природоохоронного законодавства, висловлення заперечень, надання доказів тощо.

Зміст цього обов`язку не вичерпується оприлюдненням на офіційному веб-сайті Держгеонадра відповідного наказу, оскільки саме лише оприлюднення, без повідомлення у передбачений законом чи договором спосіб, а також без отримання такого повідомлення, не свідчить про поінформованість особи щодо застосування до неї відповідних заходів, а отже робить це право недієвим.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: повноваження Держгеонадра, принцип “мовчазної згоди”, обов’язки органу державного нагляду (контролю), захист прав надрокористувачів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: