open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 904/4944/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 08 вересня 2021 року

у справі № 904/4944/20

Господарська юрисдикція

Щодо правомірності не проведення замовником оплати за договором субпідряду у разі не здійснення субпідрядником реєстрації податкової накладної

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ "Стальмонтажремонт" звернулося до господарського суду з позовом до ПАТ "Виробничо-технічне підприємство "Укренергочормет" про стягнення 1 254 874, 00 грн заборгованості за виконанні роботи.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем умов, укладеного між сторонами, Договору субпідряду в частині оплати робіт.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позов задоволено у повному обсязі.

ОЦІНКА СУДУ

За приписами ж статті 882 ЦК України замовник, який одержав повідомлення підрядника про готовність до передання робіт, виконаних за договором будівельного підряду, або, якщо це передбачено договором, - етапу робіт, зобов'язаний негайно розпочати їх прийняття. Замовник організовує та здійснює прийняття робіт за свій рахунок, якщо інше не встановлено договором. У прийнятті робіт мають брати участь представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування у випадках, встановлених законом або іншими нормативно-правовими актами.

Оскільки судами в ході розгляду цієї справи установлено, що спірні роботи виконані Позивачем належним чином, він негайно пред`явив їх Відповідачеві шляхом надіслання відповідних актів, а Відповідач в свою чергу не надав належних та допустимих доказів на спростування факту виконання Позивачем спірних робіт, то відмова Відповідача від прийняття робіт та підписання відповідних Актів, яка надана із значним зволіканням, обґрунтовано визнана судами неправомірною.

Відповідно до частини 1 та абзацу третього частини 3 статті 9 Закону України ""Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи. Права і обов`язки сторін, які виникають за результатами здійснення господарської операції, оформленої первинним документом відповідно до вимог цього Закону, не залежать від факту відображення її в регістрах та на рахунках бухгалтерського обліку.

Оскільки підставою для оплати виконаних робіт за Договором є Акт приймання виконаних робіт та рахунок, суди попередніх інстанцій правильно вирішили, що по факту отримання цих документів Відповідачем і відсутністю поважних причини не підписання цих Актів, грошове зобов'язання останнього на спірну суму слід визнати таким, що настало.

ВИСНОВКИ: аргументи Відповідача про те, що він не має права здійснювати оплату за виконаними зобов'язаннями Субпідрядника, доки Субпідрядником не буде здійснено реєстрації податкової накладної, Верховним Судом відхиляються, позаяк такий обов`язок виникає у Позивача на підставі податкового законодавства і невиконання Позивачем означеної умови не є правопорушенням у сфері господарювання.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порушення договірного зобов'язання, правовідносини генерального підряду, прострочення кредитора, відповідальність замовника робіт

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: