open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 480/4146/20[1]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 серпня 2021 року

у справі № 480/4146/20[1]

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів за позовом органу місцевого самоврядування про припинення права постійного користування земельною ділянкою шляхом вилучення для суспільних потреб

ФАБУЛА СПРАВИ

Міська рада звернулась до суду з позовом до ТОВ «Сенс», третя особа Департамент забезпечення ресурсних платежів міської ради, в якому просила:

  1. припинити право постійного користування ТОВ "Сенс" земельною ділянкою шляхом вилучення на користь міської ради для суспільних потреб, пов'язаних з реалізацією положень Генерального плану міста Плану зонування території, Детального плану території щодо комплексної забудови території, з метою будівництва дороги та бульвару з майданчиками відпочинку;
  2. зобов`язати ТОВ "Сенс" звільнити земельну ділянку та повернути її міській раді.

За наслідками розгляду позову міської ради, ухвалою апеляційного адміністративного суду провадження у справі закрито. Роз'яснено позивачу, що дана справа підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до статті 141 Земельного кодексу України однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою є вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом (пункт «б»).

Порядок вилучення земельних ділянок із постійного користування врегульовано статтею 149 Земельного кодексу України.

Відповідно до частини першої цієї статті земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, що здійснюють розпорядження земельними ділянками відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу з урахуванням вимог статті 150 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 6 статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов'язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Отже, господарські суди розглядають справи у спорах щодо вилучення майна для усіх інших потреб, крім для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності.

ВИСНОВКИ: за правилами пункту 8 статті 19 КАС України на спори щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності поширюється юрисдикція саме адміністративних судів.

За таких обставин висновки суду першої інстанції у цій справі щодо неналежності вказаного спору до юрисдикції адміністративних судів не можна визнати обгрунтованими.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: господарська юрисдикція, адміністративна юрисдикція, землекористування, спори за участю ОМС, підстави припинення права користування земельною ділянкою

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: