open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 квітня 2021 року

у справі № 910/16926/19

Господарська юрисдикція

Щодо процедури неплатоспроможності фізичної особи у разі наявності заборгованості за кредитним договором в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою житла

ФАБУЛА СПРАВИ

У справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 ухвалою господарського суду визнано кредитором по відношенню до фізичної особи ОСОБА_1 Акціонерне товариство "Правекс банк" з грошовими вимогами на суму 5849830,37 грн - вимоги, що забезпечені заставою фізичної особи; зобов`язано керуючого реструктуризацією сформувати реєстр вимог кредиторів, оформлений відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства; відмовлено Акціонерному товариству "Правекс банк" у визнанні кредиторських вимог до боржника на суму 7004256,72 грн.

Постановою апеляційного господарського суду ухвалу господарського суду змінено в частині визнання грошових вимог Акціонерного товариства "Правекс банк". В решті ухвалу господарського суду залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Пунктом 5 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ установлено, що протягом п'яти років з дня введення в дію цього Кодексу заборгованість фізичної особи, що виникла до дня введення в дію цього Кодексу, за кредитом в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, реструктуризується за процедурою неплатоспроможності фізичної особи згідно з планом реструктуризації або з мировою угодою з урахуванням особливостей, встановлених цим пунктом.

Склад і розмір грошових вимог забезпеченого кредитора за зобов'язаннями, які виникли з кредиту в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи. До розміру вимог такого забезпеченого кредитора не включаються штрафні санкції та пеня.

ВИСНОВКИ: законодавець визначив тимчасові особливості процедури неплатоспроможності фізичної особи, згідно з якими до розміру вимог забезпеченого кредитора не включаються штрафні санкції та пеня. При цьому, такі вимоги кредитора мають ґрунтуватись на кредитному договорі в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: споживче кредитування, порушення грошового зобов'язання, порядок погашення вимог забезпеченого кредитора

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: