open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 520/8421/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 01 квітня 2021 року

у справі № 520/8421/19

Адміністративна юрисдикція

Щодо підстав виключення об'єкта права інтелектуальної власності з митного реєстру

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ «ТД Ирбис» звернулося до суду з позовом до Державної фіскальної служби України (далі - ДФС України), у якому просило визнати протиправним та скасувати рішення відповідача про виключення знаку для товарів та послуг за свідоцтвом України з митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позову відмовлено.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до ч. 1 ст. 397 Митного кодексу України МК України органи доходів і зборів сприяють захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України відповідно до цього Кодексу та інших законів України.

Порядок реєстрації у митному реєстрі об'єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 № 648 (далі - Порядок № 648), визначає обов`язок для правовласника щодо інформування Держмитслужби України у разі внесення змін щодо відомостей про:

  1. об`єкт права інтелектуальної власності (назву товару, код товару згідно з УКТ ЗЕД, клас товарів згідно з Міжнародною класифікацією товарів і послуг (у разі реєстрації торговельних марок);
  2. загальні відомості про правовласника та документи, що підтверджує майнові права на об'єкт, у разі припинення чинності чи визнання недійсним права інтелектуальної власності, а також про часткову або повну передачу прав на об'єкт права інтелектуальної власності (ч. 7 ст. 398 МК України).

Законом не передбачено обов'язку правовласника повідомляти про інші зміни інформації, внесеної до митного реєстру щодо зареєстрованого об'єкта права інтелектуальної власності пункт 2.11. Порядку № 648.

Відповідно до п 2.8 Порядку № 648 об`єкт права інтелектуальної власності виключається Держмитслужбою України з митного реєстру:

  1. у разі закінчення строку реєстрації об'єкта ПІВ;
  2. за заявою правовласника;
  3. за рішенням суду;
  4. у разі закінчення строку правової охорони об`єкта ПІВ чи її дострокового припинення;
  5. у разі відмови правовласника відшкодовувати витрати за зберігання товарів, митне оформлення яких призупинено на підставі даних митного реєстру або з власної ініціативи митних органів, на складах митних органів;
  6. у разі відмови правовласника відшкодовувати за власний рахунок витрати за знищення товарів відповідно до статті 401 Митного кодексу України;
  7. у разі виявлення недостовірності відомостей, наведених правовласником у Заяві та доданих до неї матеріалах.

Зазначений перелік підстав є вичерпним.

Оскаржуване рішення органу ДФС про виключення з митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності запису про знак для товарів та послуг за свідоцтвом України фактично прийнято на підставі неактуальності відомостей в митному реєстрі щодо юридичної особи, яка має право здійснювати експорт та імпорт товарів.

Проте, зазначені обставини не свідчать про недостовірність відомостей, наведених правовласником у заяві про сприяння захисту належних йому майнових прав на об'єкт права інтелектуальної власності та доданих до неї матеріалах, адже ДФС України зареєстровало знак для товарів і послуг у митному реєстрі за № 28.11.2014, а ТОВ «Ирбис-Сервіс» припинено 14.08.2015. Тобто такі обставини не існували на момент подання ТОВ «ТД Ирбис» заяви про реєстрацію знаків для товарів та послуг.

Крім того, з огляду на ст. 104 Цивільного кодексу України, до ТОВ «ТД Ирбис» перейшли права та обов`язки припиненого ТОВ «Ирбис-Сервіс». Таке правонаступництво включає і перехід права здійснювати експорт та імпорт товарів, що містять об'єкт права інтелектуальної власності.

ВИСНОВКИ: органи доходів і зборів повинні сприяти захисту прав інтелектуальної власності. Зважаючи на це завдання, виключення об'єкта права інтелектуальної власності з митного реєстру може мати місце лише з підстав та порядку, прямо передбачених законом.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: митні спори, повноваження органів доходів і зборів, порядок митного оформлення, порядок ведення митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: