open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 11 вересня 2019 року

у справі № 910/920/18

Господарська юрисдикція

Щодо визначення терміну набуття чинності банківською гарантією

Фабула справи: ПАТ "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Придніпровська залізниця" звернулося до господарського суду з позовом до ПАТ "ВЕРНУМ БАНК" про стягнення 859990,00 грн за гарантією виконання.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ПАТ "ВЕРНУМ БАНК" не виконало свої зобов'язання за гарантією щодо сплати грошової суми.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у позові відмовлено.

Рішення суду першої інстанції та постанова апеляційного господарського суду мотивовані тим, що гарантія не набула чинності відповідно до п. 2.1 договору про надання гарантії, оскільки ТОВ "Укрспецбуд+" не розмістило на рахунок, відкритий ПАТ "ВЕРНУМ БАНК", грошове покриття в сумі 859990,00 грн, що підтверджується випискою по особовим рахункам.

Мотивація касаційної скарги: ПАТ “Укрзалізниця” зазначає, що судами першої та апеляційної інстанцій не враховано, що умови договору про надання гарантії, укладеного між відповідачем та ТОВ "Укрспецбуд+", не були відомі скаржнику.

Правова позиція Верховного Суду: згідно із ст. 560 ЦК України за гарантією банк, інша фінансова установа, страхова організація (гарант) гарантує перед кредитором (бенефіціаром) виконання боржником (принципалом) свого обов'язку. Гарант відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

Ст. 561 ЦК України встановлено, що гарантія є чинною від дня її видачі, якщо в ній не встановлено інше.

Відповідно до п. 27 Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах, затвердженого постановою Правління Національного банку України № 639 від 15.12.2004, гарантія є чинною з дати її видачі, якщо в ній не зазначено інше.

Висновки: судами попередніх інстанцій встановлено, що в гарантії виконання відповідачем зазначено, що гарантія набирає чинності на умовах, встановлених в договорі про надання гарантії. Крім того, у пункті договору про надання гарантії сторони передбачили, що гарантія набирає чинності з дати розміщення принципалом грошового покриття в сумі цієї гарантії на рахунок покриття, відкритий в банку. При цьому суди встановили, що принципал не розмістивна рахунок, відкритий банком, грошове покриття. Враховуючи наведене, відсутні підстави для стягнення з гаранта (відповідача) грошової суми відповідно до умов гарантії, оскільки дана гарантія не набрала чинності.

Ключові слова: способи забезпечення виконання зобов'язання, правові наслідки порушення зобов'язання, порядок обчислення строків, акцесорні зобов'язання, строк дії гарантії

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: