open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 02 липня 2020 року

у справі № 825/1038/16

Адміністративна юрисдикція

Щодо виплати поліцейським грошової компенсації за невикористані відпустки за попередні роки перед звільненням

Аналогічна правова позиція викладена

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 31.03.2020 у справі № 808/2122/18

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Управління поліції охорони в області, в якому, зокрема, просив зобов`язати Управління поліції охорони в області виплатити грошову компенсацію за частину невикористаної відпустки за попередні роки.

Постановою окружного адміністративного суду позов задоволено частково.

Постановою апеляційного адміністративного суду скасовано постанову суду першої інстанції, зокрема, в частині задоволених позовних вимог про зобов`язання Управління поліції охорони в області виплатити грошову компенсацію за частину невикористаної відпустки за попередні роки. Ухвалено в цій частині нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 про зобов`язання Управління поліції охорони в виплатити грошову компенсацію за частину невикористаної відпустки за попередні роки - відмовлено. В іншій частині постанову окружного адміністративного суду залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_1 зазначає, що відповідачами були порушенні норми Закону України «Про відпустки», та відповідно до норм статті 116 та статті 117 Кодексу закону про працю України він має право на виплату компенсації за несвоєчасний розрахунок при звільненні.

Правова позиція Верховного Суду: спірні відносини регулюються Законом України «Про Національну поліцію», Положенням про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів УРСР від 29.07.1991 №114 та Наказом МВС України від 31.12.2007 №499 «Про впорядкування структури та умов грошового забезпечення осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ».

Відповідно до ст. 92 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейським надаються щорічні чергові оплачувані відпустки в порядку та тривалістю, визначених цим Законом. Поліцейському надаються також додаткові відпустки у зв`язку з навчанням, творчі відпустки, соціальні відпустки, відпустки без збереження заробітної плати (грошового забезпечення) та інші види відпусток відповідно до законодавства про відпустки.

Ст. 93 Закону України «Про Національну поліцію» встановлено обчислення тривалості відпусток поліцейських. Так, поліцейським дозволяється, за бажанням, використовувати відпустку частинами. Чергова відпустка надається поліцейському, як правило, до кінця календарного року. Поліцейським у рік звільнення за власним бажанням, за віком, через хворобу чи скорочення штату в році звільнення, за їх бажанням, надається чергова відпустка, тривалість якої обчислюється пропорційно з розрахунку однієї дванадцятої частини відпустки за кожний повний місяць служби в році звільнення. За невикористану в році звільнення відпустку поліцейським, які звільняються з поліції, виплачується грошова компенсація відповідно до закону.

Висновки: грошова компенсація за невикористані відпустки за попередні роки не передбачена, а встановлено правило надання чергової відпустки поліцейському до кінця календарного року.

Ключові слова: захист трудових прав, порядок розрахунку при звільнення, трудові права поліцейських, спори щодо звільнення з державної служби, грошове забезпечення працівників поліції

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: