open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Великої Палати Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 березня 2019 року

у справі № 761/26293/16-ц[1]

Цивільна юрисдикція

Щодо відшкодування моральної шкоди за порушення цивільно-правового договору

Фабула справи: ОСОБА_3 звернулась до суду із позовом до ПАТ «Промінвестбанк» про стягнення коштів, та просила суд стягнути з ПАТ «Промінвестбанк» на свою користь: проценти за користування вкладом; суму майнової відповідальності за прострочення грошового зобов'язання; пеню за прострочення виконання зобов'язання з повернення вкладу; відшкодування моральної шкоди, завданої неправомірними діями банку.

Рішенням районного суду позов задоволено частково. Стягнуто з ПАТ «Промінвестбанк» на користь ОСОБА_3 проценти за користування вкладом, 3% річних за прострочення грошового зобов'язання, пеню за прострочення виконання зобов'язань. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Рішенням апеляційного скаргу ПАТ «Промінвестбанк» задоволено частково. Рішення районного суду змінено. Зменшено розмір процентів за користування вкладом та визначено розмір пені за прострочення виконання зобов'язань. В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_3 вказувала, що висновок судів попередніх інстанцій про те, що відшкодування моральної шкоди не передбачено законом, який регулює спірні правовідносини, є помилковим, вважаючи, що таке відшкодування передбачено ст.ст. 23, 611 ЦК України та ст.ст. 4, 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Висновки: відшкодування моральної шкоди у разі порушення зобов'язання (ст. 611 ЦПК України) може здійснюватися виключно у випадках, що прямо передбачені законом, а також якщо умови про відшкодування передбачені укладеним договором. Відповідно до положень ст.ст. 4, 22 Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі мають право на відшкодування моральної шкоди тільки в разі її заподіяння небезпечною для життя і здоров'я людей продукцією у випадках, передбачених законом.

Ключові слова: рахунок, вклад, банк, вкладник, іноземна валюта, прострочення

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: