open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 05 грудня 2018 року

у справі № 643/4902/14-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо заміни стягувача у виконавчому провадженні внаслідок відступлення права вимоги за договором

Фабула справи: ТОВ «Фінансова компанія «Довіра та Гарантія» (далі - ТОВ «ФК «Довіра та Гарантія») звернулося до суду, заінтересована особа - ПАТ «Альфа-Банк»із заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Заява обгрунтована тим, що на підставі рішення суду у цій справі з ОСОБА_4 на користь ПАТ «Альфа-Банк» стягнуто заборгованості за кредитним договором. Після цього між ТОВ «ФК «Довіра та Гарантія» та ПАТ «Альфа-Банк» укладено договір факторингу, за умовами якого відбулося відступлення права вимоги за кредитними договорами, в тому числі і за кредитним договором, що був укладений між ПАТ «Альфа-Банк» та ОСОБА_4. Вказуючи на зазначені обставини, ТОВ «ФК «Довіра та Гарантія» просило змінити стягувача ПАТ «Альфа-Банк» на ТОВ «ФК «Довіра та Гарантія».

Ухвалою суду першої інстанції, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду, в задоволенні заяви ТОВ «ФК «Довіра та Гарантія» відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ «ФК «Довіра та Гарантія» зазначає, що підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва, в тому числі й у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права і обов'язки. Судами не враховано те, що рішення суду залишиться без виконання, що призведе до порушення ст. 129 Конституції України та ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Правова позиція Верховного Суду: тлумачення ч. 1 ст. 512 ЦК України дає підстави для висновку, що відступлення права вимоги є одним із випадків заміни кредитора в зобов'язанні, яке відбувається на підставі правочину. Відступлення права вимоги не є окремим видом договору, це правочин, який опосередковує перехід права. Відступлення права вимоги може відбуватися, зокрема, внаслідок укладення договору: а) купівлі-продажу чи міни (ч. 3 ст. 656 ЦК України); б) дарування (ч. 2 ст. 718 ЦК України); в) факторингу (глава 73 ЦК України).

Згідно ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» (в чинній на час постановлення оскаржених ухвал редакції) у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У цій справі суд першої інстанції, з висновком якого погодився апеляційний суд, у порушення вищевказаних положень закону не звернув увагу на те, що наявність судового рішення про задоволення вимог кредитора, яке не виконане боржником, не припиняє зобов'язальних правовідносин сторін договору, тому заміна кредитора у зобов'язанні шляхом відступлення права вимоги із зазначенням у договорі обсягу зобов'язання, яке передається на стадії виконання судового рішення не обмежує цивільних прав учасників спірних правовідносин, у зв'язку з чим дійшов помилкового висновку щодо відмови в задоволенні заяви про заміну сторони виконавчого провадження за рішенням суду лише з тих підстав, що виконавче провадження з його виконання не відкрито та не перебуває на виконанні.

Висновки: по своїй суті заміна кредитора в зобов'язанні внаслідок відступлення права вимоги є різновидом правонаступництва та можлива на будь-якій стадії процесу. У зв'язку із заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, і її заміна новим кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» (в чинній на час постановлення оскаржених ухвал редакції) за заявою заінтересованої особи. Такою заінтересованою особою є новий кредитор (правонаступник). Аналогічний висновок зроблений і Верховним Судом України в постанові від 20 листопада 2013 року у справі № 6-122цс13.

Заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

Ключові слова: підстави заміни кредитора, цесія, підстави заміни сторони у виконавчому провадженні, заміна сторони у кредитному зобов’язанні, уступка права вимоги, правонаступництво у кредитних зобов’язаннях, підстави процесуального правонаступництва

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: