open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 918/289/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 травня 2020 року

у справі № 918/289/19

Господарська юрисдикція

Щодо випадків неможливості використання сертифіката, виданого регіональною торгово-промисловою палатою, для підтвердження існування обставин непереборної сили

Фабула справи: Мале приватне підприємство фірма "Ерідон" звернулося до ТОВ "ІДЕК-2006" з позовом про стягнення 2 578 292, 78 грн неустойки за Договором купівлі-продажу.

Господарський суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позов задовольнив частково; стягнув з відповідача на користь позивача неустойку у розмірі 247 030,15 грн.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ "ІДЕК-2006" вказує, що суди не спростували самого факту існування форс-мажорних обставин, не взяли до уваги ці обставини, вказані у сертифікаті Рівненської торгово-промислової палати, що свідчить про порушення ст. 14-1 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні" та ст. 218 ГК України, тому безпідставно застосували неустойку за невиконання Договору.

Суди попередніх інстанцій порушили вимоги ст.ст. 73, 236, 238 ГПК України.

Правова позиція Верховного Суду: ст.ст. 4.1, 4.2, 4.3 Регламенту засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженого рішенням Президії Торгово-промислової палати України від 18.12.2014 № 44 (5), встановлено, що Торгово-промислова палата України відповідно до ст. 14 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні" здійснює засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з усіх питань договірних відносин, інших питань, а також зобов'язань/обов`язків, передбачених законодавчими, відомчими нормативними актами та актами органів місцевого самоврядування, крім договірних відносин, в яких сторонами уповноваженим органом із засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) визначено безпосередньо регіональну ТПП.

ТПП України уповноважує регіональні ТПП засвідчувати форс-мажорні обставини з усіх питань, що належать до компетенції ТПП України, за винятком засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), що стосуються зобов'язань за:

  1. умовами зовнішньоторговельних угод і міжнародних договорів України;
  2. умовами зовнішньоекономічних договорів, контрактів, типових договорів, угод, в яких безпосередньо передбачено віднесення такої функції до компетенції ТПП України;
  3. умовами договорів, контрактів, типових договорів, угод між резидентами України, в яких безпосередньо передбачено віднесення такої функції до компетенції ТПП України.

У випадку настання тимчасової неможливості виконання регіональною ТПП своєї функції із засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), зокрема, через відсутність уповноваженої особи, окупацію території, настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) тощо дану функцію виконує ТПП України або інша регіональна торгово-промислова палата, найближча за розташуванням, якщо це не суперечить умовам договору, контракту, угоди тощо між сторонами, або за письмовою угодою сторін.

Водночас, ч. 1 ст. 14-1 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні", в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, передбачено, що Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб'єкта господарської діяльності за собівартістю.

Висновки: у договорі купівлі-продажу сторони погодили, що задовільним доказом існування форс-мажорних обставин, які не надають змоги виконати умови цього Договору на умовах та у строки, визначені ним, а також їх тривалість є письмовий висновок, виданий Торгово-промисловою палатою України або офіційний текст законодавчих актів, що вступили в силу.

Відтак, підтвердженням існування форс-мажорних обставин є відповідний сертифікат Торгово-промислової палати України, тому суди попередніх інстанцій дійшли підставного висновку про те, що надані Відповідачем докази (сертифікат виданий регіональною торгово-промисловою палатою) не є свідченням існування обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), які звільняють сторін від відповідальності за невиконання умов Договору купівлі-продажу, а саме стягнення неустойки.

Ключові слова: умови звільнення від сплати неустойки, способи підтвердження існування підстав для звільнення, несвоєчасне повідомлення про неможливість виконання зобов’язання

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: