open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 819/150/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 30 січня 2020 року

у справі № 819/150/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо розстрочення виконання судового рішення

Фабула справи: об`єднане управління Пенсійного фонду України звернулось з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Дубівецьке" (далі - СГ ТОВ "Дубівецьке") про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Постановою суду першої інстанції позов задоволено. СГ ТОВ «Дубівецьке» подало до суду заяву про відстрочення виконання постанови, яка обґрунтована важким фінансовим станом підприємства. У задоволенні заяви було відмовлено. З тих самих підстав СГ ТОВ «Дубівецьке» подало до суду заяву про розстрочення виконання судового рішення. Ухвалою суд задовольнив заяву СГ ТОВ «Дубівецьке». Апеляційним судом ухвалу залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: об`єднане управління ПФУ посилається на те, що суди допустили порушення норм процесуального права, оскільки зміст ст. 263 КАС України свідчить про те, що питання про відстрочення або розстрочення судового рішення може вирішуватись, якщо відкрито виконавче провадження. Виконавчий лист до виконання не пред`являвся. Також відповідач не підтвердив наявність обставин, що ускладнюють йому виконання рішення суду, зокрема не надав банківську довідку про відсутність на рахунках коштів чи інші фінансові документи, які б свідчили про неплатоспроможність боржника.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до статті 263 КАС України (в редакції, чинній на момент винесення оскаржуваного судового рішення) за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавчого провадження можуть звернутися до адміністративного суду першої інстанції (незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий лист) із заявою про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення.

Відстрочення в розумінні зазначеної норми закону є відкладенням чи перенесенням дати виконання рішення на новий строк, який визначається адміністративним судом, та допускається у виняткових випадках, залежно від обставин справи. Підставою для відстрочення можуть бути конкретні існуючі, об`єктивні, виключні обставини, що ускладнюють виконання судового рішення у встановлений строк або фактично унеможливлюють таке.

Відповідач не оскаржував постанову суду, на підставі якої з нього підлягає до стягнення. Натомість відповідач фактично визнав борг і добровільно почав виконувати судове рішення, сплачуючи кошти щомісяця, що свідчить про намір виконати судове рішення. За таких обставин відстрочення виконання не призводить до невиконання рішення, а навпаки - створює умови для його добровільного виконання боржником, з урахуванням його реального майнового стану.

Відповідач не надав банківську довідку про відсутність на рахунках коштів. Проте її відсутність на правильність висновків суду не вплинула, оскільки реальний майновий стан та платоспроможність боржника у повній мірі доведено балансом та звітом про фінансову діяльність.

Ст. 263 КАС України визначає коло осіб, що можуть подати заяву. Зокрема, про розстрочення виконання судового рішення так і умови за яких така може бути подана. Так, зміст наведеної норми свідчить. що таку заяву може подати особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 370 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, установлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Висновки: відповідач, як боржник, добровільно почав виконувати судове рішення. Тому звернення до суду із заявою про розстрочення виконання судового рішення можливе як за відсутності виконавчого провадження, так і під час такого провадження.

Ключові слова: примусове виконання судового рішення, виконавчий лист, зміна способу виконання рішення суду, зміна порядку виконання судового рішення, сплата заборгованості частинами, виконання судового рішення частинами, врахування розміру доходів при розстрочці виконання рішення суду

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: