open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 524/9827/16-а
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 18 лютого 2020 року

у справі № 524/9827/16-а

Адміністративна юрисдикція

Щодо правових наслідків не надання інспектором патрульної поліції особі можливості реалізувати її клопотання про надання правової допомоги під час розгляду справи про адміністративне правопорушення

Фабула справи: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до інспектора Управління патрульної поліції Департаменту патрульної поліції (далі - інспектор), третя особа - Управління патрульної поліції Департаменту патрульної поліції, в якому, просив:

  1. визнати протиправними дії інспектора щодо розгляду справи про адміністративне правопорушення на місці зупинки транспортного засобу;
  2. скасувати постанову у справі про адміністративне правопорушення.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що інспектор, незаконно розглянувши справу на місці зупинки транспортного засобу позивача, порушив його права та не надав можливості скористатися правами, які передбачені ст. 268 КУпАП чим порушив порядок розгляду справи.

Постановою суду першої інстанції, залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду адміністративний, позов задоволено частково. Скасовано постанову у справі про адміністративне правопорушення, винесену інспектором, про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 122 КУпАП. В іншій частині позовних вимог - відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: Департамент патрульної поліції Національної поліції України в особі Управління патрульної поліції Департаменту патрульної поліції зазначає, що на місці зупинки позивач заявив клопотання про користування юридичною допомогою під час розгляду справи, яке відповідачем було задоволено та вважає що таким чином права особи на отримання юридичної допомоги на місці розгляду справи не були порушені.

Правова позиція Верховного Суду: згідно зі ст. 280 КУпАП, орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов'язаний з'ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ст. 268 КУпАП особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

У відповідності до ч. 2 ст. 271 КУпАП інтереси потерпілого може представляти представник - адвокат, інший фахівець у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

Висновки: судами попередніх інстанцій встановлено, що під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, водій виявив бажання скористатись правовою допомогою, про що надав відповідачу відповідне письмове клопотання. Однак, інспектором не вжито жодних дій щодо надання водію можливості реалізувати своє право на отримання правової допомоги. Такими діями інспектор порушив права особи, яка притягалася до адміністративної відповідальності, тому і порушено порядок розгляду справи про адміністративне правопорушення, що є підставою для скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Ключові слова: порядок притягнення до адміністративної відповідальності, право на правову допомогу, обов’язки інспектора поліції, права водія на законний розгляд справи

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: