open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30.09.2021

Єдиний унікальний № 497/1791/2021

Провадження № 1-кс/497/820/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про продовження строку досудового розслідування у кримінальному проваджені, в якому особі не повідомлено про підозру

30.09.2021 року м. Болград

Слідчий суддя Болградського районного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград, клопотання слідчого Відділення № 2 СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області про продовження строку досудового розслідування у кримінальному проваджені, в якому особі не повідомлено про підозру,

ВСТАНОВИВ:

29.09.2021 року на адресу суду поштовим листом надійшло клопотання слідчого Відділення №2 СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному проваджені, в якому особі не повідомлено про підозру в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12020160000001162 від 05 жовтня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що органом досудового розслідування встановлено, що 05.10.2020 року до СУ ГУНП в Одеській області надійшли матеріали за зверненням ГО «Антикорупційна рада Одеської області» про те, що посадові особи ДП "Чорноморський" передають землі для вирощування зернових культуп СФГ "Колос" та отримують оплату по договорам без належного обліку та контролю. Шляхом штучного заниження врожайності, завищення затрат на вирощування сільськогосподарської продукції СФГ "Колос", як наслідок ДП «Чорноморський» не до отримує передбачені законом та договором про вирощування сільськогосподарських культур грошові кошти, чим завдано істотної шкоди законом охоронюваним правам та інтересам держави.

Крім того під час досудового розслідування встановлено, що Державне підприємство «Чорноморський» (код ЄДРПОУ 22995880, адреса: 68222, Одеська область, Саратський район, с.Пасічне, вул. Октябрьська, 1), створене як підсобне господарство Одеського військового округу в с.Пасічне.

Згідно державного акту на право постійного користування земельною ділянкою Серії ЯЯ №2063, ЯЯ 206370 в ДП «Чорноморський» перебуває 560,0 та 129,83 га відповідно. Зазначені землі розташовані на території Веселодолинської селищної ради Болградського (Тарутинського) району Одеської області та використовуються для ведення сільського господарства.

У зв`язку з незадовільною фінансовою ситуацією на підприємстві Ухвалою Господарського суду Одеської області від 21.01.2008 введено процедуру санації боржника.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 15.12.2008 затверджено погоджений з власником майна боржника та схвалений комітетом кредиторів план санації боржника, затверджено залучення інвестора СФГ "Колос".

Згідно договору Інвестиційної угоди між ДП "Чорноморський та СФГ Колос за № 0810/1 від 01.10.2008р. укладеного між боржником - ВР "Чорноморський та СФГ Колос, який вносить грошові кошти в обмін на набуття права власності на нерухомість та технічні засоби для обробки, вирощування та зберігання сільськогосподарської продукції.

Фактично основні засоби ДП "Чорноморський" перейшли до приватного суб`єкта господарювання.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 27 грудня 2016 року у справі № 24-7/210-05-8241 прийнято рішення, яким керуючим санацією ДП "Чорноморський" призначено арбітражного керуючого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адвоката Ради адвокатів Чернігівської області, свідоцтво № 000699, також здійснює керівництво 10 підприємствами.

Відповідно до укладеного договору про вирощування сільськогосподарських культур №1/19 від 01.09.2019 року між ДП "Чорноморський" в особі керуючого санацією ОСОБА_5 та СФГ Колос в особі голови ОСОБА_6 останній на свій ризик, з використанням своїх матеріалів та устаткування виконує на земельних ділянках ДП "Чорноморський" роботи з вирощування сільськогосподарських культур, а саме повний комплекс робіт необхідний для вирощування, збирання та вивезення з поля сільськогосподарських культур.

Зазначений договір оформлений, як договір про спільну діяльність без створення юридичної особи на основі об`єднання вкладів учасників.

Відповідно до Закону України «Про управління об`єктами державної власності» від 21.09.2006 № 185-У та постанова Кабінету Міністрів України № 296 від 11.04.2012 «Про затвердження Порядку укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном» не поширюються на управління об`єктами власності Українського народу, визначеними частиною першою ст. 13 Конституції України (до яких відноситься і земля). Отже, передбачений вказаними нормативно-правовими актами порядок укладення договорів про спільну діяльність не поширюється на договори простого товариства в сфері земельних відносин.

На цьому наголошує і Верховний Суд в постанові від 08.05.2018 у справі № 908/852/17.

Уклавши договір про вирощування сільськогосподарських культур з порушеннями вимог закону, посадові особи ДП "Чорноморський" передають землі для вирощування зернових культур СФГ Колос та отримують оплату по договорам без належного обліку та контролю.

Шляхом штучного заниження врожайності, завищення затрат на вирощування сільськогосподарської продукції ДП "Чорноморський" не до отримує передбачені законом та договором про вирощування сільськогосподарських культур грошові кошти що завдає значних збитків державі.

Органом досудового розслідування ініційовано та проведено ряд слідчих дій, оперативно-розшукових заходів, викладених в клопотанні слідчого, що також підтверджується матеріалами кримінальної справи №12020160000001162.

Разом з тим, оскільки строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020160000001162 від 05 жовтня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, спливає 05.10.2021 року, завершити досудове розслідування до вказаного строку не можливо з об`єктивних причин.

Відповідно до ст. 12 КК України, зазначений злочин відноситься до категорії нетяжкого злочину.

У даному кримінальному провадженні на даний час жодній особі не повідомлено про підозру.

Слідчий у судове засідання не прибула, на адресу суду надіслала заяву про розгляд клопотання без її участі.

Розглянувши подане клопотання, дослідивши обставини та підстави наведені в клопотанні, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відділенням № 2 СВ Болградського РВП РВП ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020160000001162 від 05 жовтня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

Відповідно до ст. 12 КК України, зазначений злочин відноситься до категорії нетяжкого злочинуТа строк досудового розслідування становить 12 місяців.

17.03.2021 року постановою начальника відділення №2 СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ст. лейтенантом поліції ОСОБА_7 визначено слідчого, який здійснюватиме досудове розслідування, згідно якої для здійснення подальшого досудового розслідування визначено слідчого №2 СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 .

Органом досудового розслідування ініційовано та проведено ряд слідчих дій, оперативно-розшукових заходів, викладених в клопотанні слідчого, що також підтверджується матеріалами кримінальної справи №12020160000001162.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020160000001162 від 05 жовтня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, спливає 05.10.2021 року, та у визначений строк, слідчий не спромігся закінчити досудове розслідування, та має намір у ході подальшого досудового розслідування провести ряд процесуальних дій, а саме:

- допитати в якості свідка ОСОБА_5 , який є заявником у даному кримінальному провадженні за всіма відомими йому обставинами вчинення даного злочину;

Здійснити огляд документів:

- вилучених у АТ КБ «ПриватБанк»;

- вилучених у АТ «Райфайзен Банк Аваль»;

- вилучених у ДІІ "Чорноморський";

- вилучених у ГУ Держгеокадасту в Одеській області;

- вилучених у СФГ «Колос»;

-виконати інші слідчі дії спрямовані на встановлення особи причетної до вчинення даного кримінального правопорушення.

У даному кримінальному провадженні на даний час жодній особі не повідомлено про підозру.

Відповідно до ч. 3 ст.295-1 КПК України слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру

Положеннями п.5 ч.1 ст.3 КПК України визначено, що досудове розслідування це стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акту, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст.219 КПК Українистрок досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу.

Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

Строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею включається у строки, передбачені цією статтею.

Згідно із ст.294 КПК України,якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

У відповідності до ст.295 КПК Українипродовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 295 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Статтею 295-1 КПК України визначений порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Даною нормою визначено, що у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

Згідно ч.1ст.28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Складність кримінального провадження визначається з урахуванням: а) кількості підозрюваних, обвинувачених, які проходять в одному кримінальному провадженні; б) кількості кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження в) обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо; поведінки учасників кримінального провадження.

Слідчий суддя звертає увагу слідчого на положення ч.4 ст.294 КПК України, що строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Разом з цим, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування в даному кримінальному провадженні на 12 місяців, посилаючись на його складність, та велику завантаженість органу досудового розслідування.

З урахуванням наведеного вище, проаналізувавши у цій справі, у порядку ст. 94 КПК України, доводи наведені у клопотанні та копії документів та інших матеріалів, якими слідчий з прокурором обґрунтовують дане клопотання, детально вивчивши і проаналізувавши усі наявні матеріали кримінального провадження в оригіналі, враховуючи ті слідчі та процесуальні дії, у вчиненні яких є нагальна потреба, слідчий суддя вважає за можливе клопотання задовольнити, та продовжити строк досудового розслідування на 12 місяців, оскільки такий строк є достатнім і необхідним для завершення досудового розслідування в цьому кримінальному провадженні.

Керуючись, ст. ст.219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Відділення № 2 СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області, капітана поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному проваджені №12020160000001162від 05жовтня 2020року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.364КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12020160000001162від 05жовтня 2020року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.364КК України на 12 (дванадцять) місяців, тобто до 05.10.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99989863
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку