open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/4354/21

Провадження № 1-в/210/423/21

"27" вересня 2021 р.

Дзержинський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 , за участі секретаря судових засідань - ОСОБА_2

учасники провадження, які беруть участь у розгляді справи: прокурор ОСОБА_3 , засуджений ОСОБА_4 , представник ДУ "КВК № 80" - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в режимі дистанційного судового провадження подання начальника Державної установи "Криворізька виправна колонія (№80)" полковника внутрішньої служби ОСОБА_6 відносно: ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Марганець Дніпропетровської області, громадянина України, засудженого 08 серпня 2018 року Марганецьким міським судом Дніпропетровської області за ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 289, ч. 1 ст. 70 КК України до 5-ти років позбавлення волі, відбуває покарання в ДУ «КВК (№80)» , початок строку відбування покарання 22.02.2018 р., кінець - 22.02.2022 р.,

про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання (ст. 81 КК України),-

ВСТАНОВИВ:

Виконуючий обов"язки начальника Державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» ОСОБА_7 звернувся до суду з поданням відносно: ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Марганець Дніпропетровської області, громадянина України, засудженого 08 серпня 2018 року Марганецьким міським судом Дніпропетровської області за ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 289, ч. 1 ст. 70 КК України до 5-ти років позбавлення волі з поданням про застосування умовно-дострокового звільнення (за статтею 81 КПК України).

Клопотання подане в порядку статей 537-539 КПК України до суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок.

Ухвалою Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 11 серпня 2021 року призначено розгляд заяви засудженого ОСОБА_4 в режимі відеоконференції за місцем відбування покарання останнього.

Позиції сторін.

Представник ДУ «КВК № 80» ОСОБА_5 просив суд задовольнити подання, оскільки засуджений довів своє виправлення, залучається до праці різноробітником, приймає активну участь у громадському житті відділення. У взаємовідносинах з іншими засудженими не конфліктний. Виконує передбачені законом вимоги персоналу установи.

ОСОБА_4 підтримав подання, просив його задовольнити. Зазначив, що усвідомив свою провину, за весь час відбування покарання постійно працював, має декілька подяк та підтримує зв`язки із рідними.

Прокурор ОСОБА_3 заперечував проти задоволення клопотання, оскільки засуджений не довів своє виправлення. Тому відсутні підстави стверджувати, що ОСОБА_4 довів своє виправлення сумлінним ставленням до праці.

Обставини, встановлені судом.

В Державній установі «Криворізька виправна колонія № 80» відбуває покарання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (матеріали особової справи № 24-Т-19).

ОСОБА_4 засуджено 08.08.2018 року Марганецьким міським судом Дніпропетровської області за ст.ст. 185 ч. З, 289 ч. 2, 70 ч. 1 КК України до 5 років позбавлення волі без конфіскації майна (а.с.20-22, мат. о/с).

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 06.02.2019 року вирок залишено без змій (а.с. 28-29, мат. о/с).

Згідно з характеристики засуджений ОСОБА_4 в місцях позбавлення волі знаходиться з 23.02.2018 року. Під час утримання в Установі виконання покарань № 4 (м, Дніпро) характеризувався посередньо, стягнень та заохочень не мав. З 24.02,2019 року по теперішній час відбуває покарання в Державній установі «Криворізька виправна колонія (№80)». За час відбування покарання характеризується позитивно, дотримується норм, які визначають порядок, умови відбування покарання та розпорядок дня установи, за що був заохочений 3 (три) рази. Працевлаштований різноробітником підсобного господарства виробничих майстерень установи. У взаємовідносинах з іншими засудженими не конфліктний. Дотримується правомірних та ввічливих взаємовідносин з персоналом. Спальне місце та приліжкову тумбочку утримує у чистоті і порядку, має охайний зовнішній вигляд, Дбайливо ставиться до майна установи і предметів, якими користується при виконанні дорученої роботи, здійснює за ними належний догляд, використовує тільки за призначенням.

Також встановлено, шо 31.10.2019 року засудженого було розглянуто на адміністративній комісії установи відповідно до статті 101 Кримінально-виконавчого кодексу України позитивно, але згідно з поданою заявою відмовився від переведення до дільниці соціальної реабілітації, у зв`язку з сімейними обставинами. 27.08.2020 року засудженого було розглянуто на адміністративній комісії установи згідно зі статтею 82 Кримінального кодексу України позитивно, але згідно поданої заяви відмовився від заміни не відбутої частини покарання більш м`яким, у зв`язку з сімейними обставинами. На профілактичному обліку установи не перебуває.

З матеріалів справи та довідки про наявність стягнень та заохочень встановлено, що станом на момент розгляду подання ОСОБА_4 має 3 (три) заохочення: 11 жовтня 2019 року за сумлінне ставлення до суспільно-корисної праці; 13 квітня 2020 року за сумлінне ставлення до суспільно-корисної праці; 13 жовтня 2020 року - за сумлінне ставлення до суспільно-корисної праці.

Стягнення відсутні.

Також дослідженням матеріалів справи встановлено, що виконавчі листи на виконання вироку до ДУ «КВК № 80» не надходили.

Крім того, 08.06.2021 року відносно засудженого проведено підсумкову оцінку ризику вчинення повторного кримінального правопорушення, за результатами якої підсистема «КАСАНДРА» визначила ступінь рівня ймовірної небезпеки для суспільства, «СЕРЕДНІЙ».

З індивідуальної програми соціально-виховної та психологічної роботи із засудженим вбачається, що ОСОБА_4 станом на 15.07.2020 рік лише став на шлях виправлення, зокрема станом на 08.06.2021 рік довів своє виправлення.

Мотиви та висновку суду

Відповідно до ст.81КК України до осіб, що відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Особу може бути умовно-достроково звільнено повністю або частково і від відбування додаткового покарання.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за корупційний нетяжкий злочин або кримінальне правопорушення, пов`язане з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, якщо особа раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за умисне кримінальне правопорушення і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисне кримінальне правопорушення, за яке вона засуджена до позбавлення волі; (ч.2, п.2 ч.3 ст. 81 КК України).

Як слідує зі змісту кримінального закону, положення про те, що засуджений довів своє виправлення, означає, що його сумлінна поведінка і ставлення до праці свідчать про успішність процесу виправлення і можливості ефективного продовження його при умові застосування умовно-дострокового звільнення.

Передумовою застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання згідно з частини 1 статті 81КК України є фактичне відбування особою певного виду покарання.

Підставами для такого звільнення є не лише фактичне відбуття засудженим певної частини покарання, а й доведення засудженим свого виправлення.

Доведення засудженим свого виправлення означає досягнення ним такого стану, за якого від даної особи не доводиться очікувати вчинення в майбутньому нових злочинів. Виправлення засудженого має бути підтверджене його сумлінною поведінкою і ставленням до праці. При цьому сумлінна поведінка характеризується дотриманням режиму відбування покарання, виконанням покладених на засудженого законних обов`язків; виконанням законних вимог представників адміністрації органу, що виконує покарання; підвищенням загальноосвітнього і професійно-технічного навчання; поведінкою у побуті; стримуванням від порушень режиму відбування покарання, від порушень правил внутрішнього розпорядку, неухильним додержанням загальноприйнятих норм і правил поведінки; активною участю у суспільному житті і сумлінним виконанням громадських доручень у процесі відбування покарання; прагненням своєю діяльністю спокутувати вину за вчинений злочин тощо.

Ставлення до праці характеризується постійною свідомою участю у суспільній корисній праці; систематичним виконанням трудових обов`язків, виробничих завдань і дорученої роботи; відсутністю відмов від роботи, невиходів на роботу без поважних причин і порушень трудової дисципліни; відсутністю трудових порушень тощо.

Суд зазначає, що сумлінна поведінка і ставлення до праці є необхідним і достатнім доказом виправлення засудженого.

Згідно до ст.6КВК України виправлення засудженого це процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки, свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства; повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві.

Критерієм сумлінної поведінки є неухильне дотримання всіх вимог режиму місця відбування покарання та всіх покладених на засудженого обов`язків. Чесним ставленням до праці є постійна старанність у роботі, прагнення до кращого виконання дорученої роботи, підвищення кваліфікації, бережливе ставлення до матеріалів, обладнання. Висновок про виправлення засудженого має ґрунтуватися на аналізі даних про його поведінку за весь період відбування покарання, а не за час, що безпосередньо передує розгляду питання про можливість застосування умовно-дострокового звільнення від покарання.

Розглядаючи подання клопотання щодо застосування умовно-дострокового звільнення до засудженого ОСОБА_4 , та оцінюючи ступінь виправлення засудженого, суд враховує дані про його поведінку і ставленні до праці за весь час відбування покарання.

В судовомузасіданні встановлено,що ОСОБА_4 відбуває покаранняза умиснийнетяжкий злочин.За весьчас відбування покараннязасуджений має3(три)заохочення засумлінне ставленнядо суспільно-корисноїпраці,та немає стягнень.Крім того бере участь в программах диференційованого виховного впливу «Правова просвіта» та «Підготовка до звільнення», приймає участь у виховних заходах, які проводяться в установі.

Наявність 3 (трьох) заохочень за сумлінне ставлення до суспільно-корисної праці та відсутність стягнень за порушення режиму, дотримується правомірних та ввічливих взаємовідносин з персоналом, не конфліктний, має достатній рівень необхідних навичок, свідчить, що засуджений довів своє виправлення, і такий висновок суду про виправлення засудженого ґрунтується на підставі аналізу даних про його поведінку за весь період відбування покарання, відомостей про оцінку ступеня його виправлення.

Відсутність стягнень свідчить про сумлінне дотримання правил відбування покарання, а також те, що засуджений в процесі відбування покарання довів своє виправлення.

З матеріалів справи вбачається, що остання оцінка ступеня виправлення відносно засудженого була складена у червні 2021 року, та з щоденника вбачається, що станом на 08 червня 2020 року останній довів своє виправлення.

Як вбачається з матеріалів особової справи, засуджений ще в жовтні 2019 року на адміністративній комісії установи відповідно до статті 101 Кримінально-виконавчого кодексу України отримав позитивний висновк, та міг бути переведений до дільниці соціальної реабілітації, оскільки вже на той час почав своє виправлення.

Відповідно достатті 100 КВК України залежно від поведінки засудженого і ставлення до праці, в разі її наявності, та навчання умови відбування покарання змінюються в межах однієї колонії або шляхом переведення до колонії іншого виду. Зміна умов тримання в межах однієї колонії здійснюється за клопотанням начальника відділення соціально-психологічної служби постановою начальника колонії

Згідно з статтею 99 ВК України у дільниці соціальної реабілітації засуджені: тримаються під наглядом; увільний від роботи час від підйому до відбою користуються правом вільного пересування в межах території дільниці; з дозволу адміністрації колонії можуть пересуватися без нагляду поза територією дільниці, але в межах населеного пункту,якщо це необхідно за характером виконуваної ними роботи або у зв`язку з навчанням; можуть носити цивільний одяг, мати при собі портативні персональні комп`ютери та аксесуари до них, гроші та цінні речі, користуватися грішми без обмеження; мають право відправляти листи, отримувати бандеролі, посилки, передачі, одержувати короткострокові побачення без обмеження, а тривалі побачення - до трьох діб один раз на місяць; після відбуття шести місяців покарання в дільниці в разі відсутності порушень режиму відбування покарання, наявності житлових умов з дозволу адміністрації колонії можуть проживати в межах населеного пункту, де розташована колонія, із своїми сім`ями, придбавати відповідно до чинного законодавства жилий будинок і заводити особисте господарство.

Позитивний висновок про можливість переведення засудженого в жовтні 2019 року до дільниці соціальної реабілітації підтверджує те, що він ще у 2019 році став на шлях виправлення та його поведінка зазнала позитивних змін.

Суд на підставі об`єктивних даних адміністрації установи виконання покарань, вважає, що засуджений своєю поведінкою та сумлінним ставленням до праці довів своє виправлення, процес виправлення у сукупності із дослідженими даними відбувався послідовно, та засуджений готовий до самокерованої правослухняної поведінки.

Згідно частини 2 статті 50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

Враховуючи строк покарання, який ОСОБА_4 вже відбув, суд вважає, що на цей час досягнуті цілі покарання, в тому числі кара засудженого та його виправлення.

Об`єктивних фактів та даних, які б свідчили, що ОСОБА_4 своєю сумлінною поведінкою та ставленням до праці не довів своє виправлення, що є підставою для відмови в застосуванні статті 81 КК України під час судового розгляду не встановлено.

Суд відхиляє доводи прокурора, що засуджений виконував лише ті роботи, які пов"язані з благоустроєм, тобто виконував те, що був зобов"язаний виконувати, а до роботи на виробництві не залучався, оскільки КВК № 80 як установа відбування покарання не має можливості забезпечити працевлаштування з виплатою заробітної плати усіх засуджених.

Крім того, закон не пов"язує застосування умовно-дострокового звільнення виключно щодо тих засуджених, які працевлаштовані та отримують дохід. Право на умовно-дострокове звільнення пов"язане саме з тим, що засуджена особа сумлінним ставоенням до праці довела своє виправлення.

На підставі закону, умовно-дострокове звільнення можливе за обов`язкової і одночасної наявності і їх сукупності підстав і умов, при цьому, основним, вирішальним є не факт відбуття певної частини покарання, а виправлення засудженого. Також суд звертає увагу, що сама по собі тяжкість злочину не може бути підставою для відмови в застосуванні умовно-дострокового звільнення особи, яка сумлінним ставленням до праці довела своє виправлення.

Отже, оцінюючи у сукупності всі дані, які можуть служити чинником для визнання поведінки ОСОБА_4 такою, що свідчить про його виправлення, суд вважає, що надано до суду переконливі дані про те, що процес виправлення ОСОБА_4 досяг тієї стадії, на якій відбування засудженим призначеного покарання перестало бути доцільним і подальше його виправлення можливе в умовах перебування на волі.

В сукупності з зазначеним та наявною в матеріалах справи інформацією щодо особи засудженого, який своєю поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення, суд вважає, що подання про умовно-дострокове звільнення є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ч. 2ст. 376 КПК України,ст. 81 КК України, ст.ст.537,539 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання начальника Державної установи "Криворізька виправна колонія (№80)" полковника внутрішньої служби ОСОБА_6 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання відносно: ОСОБА_4 - задовольнити.

Засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 умовно-достроково звільнити від подальшого відбування покарання на не відбутий строк 1 (один) рік 4 (чотири) місяці 27 (двадцять сім) днів.

Направити до Державної установи "Криворізька виправна колонія №80" копії ухвал - для відома та виконання, а так само і для вручення засудженому.

Копію ухвали вручити прокурору.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення шляхом подання апеляції до Дніпровського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, а засудженим, який відбуває покарання в місцях позбавлення волі - в той же строк з моменту отримання її копії.

Оскарження ухвали зупиняє її виконання.

Повний текстухвали складенота проголошено29вересня 2021року о08год.30хв.в залісудового засідання№ 309Дзержинського районногосуду містаКривого РогуДніпропетровської області(м.Кривий Ріг,пр-тМиру 24,третій поверх)

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99965029
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку