open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Господарський суд

Житомирської області

________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48-16-20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua, код згідно ЄДРПОУ 03499916

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" вересня 2021 р. м. Житомир Справа № 906/749/21

Господарський суд Житомирської області у складі: судді Прядко О.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін справу

за позовом Житомирського обласного центру зайнятості в особі Коростишівської районної філії Житомирського обласного центру зайнятості

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Термокерамік-К"

про стягнення 121 518,48 грн

Процесуальні дії по справі.

Житомирський обласний центр зайнятості в особі Коростишівської районної філії Житомирського обласного центру зайнятості звернулось до господарського суду з вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Термокерамік -К" 121518,48 грн заборгованості, з яких 60759,24грн безпідставно одержана допомога по частковому безробіттю, 60759,24грн штраф за порушення договірного зобов`язання.

Ухвалою від 07.07.2021 господарський суд позовну заяву залишив без руху та надав строк для усунення недоліків.

23.07.2021 до суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 30.07.2021 позовну заяву Житомирського обласного центру зайнятості в особі Коростишівської районної філії Житомирського обласного центру зайнятості судом прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

26.08.2021 до суду від ТОВ "Термокерамік -К" надійшов відзив на позовну заяву.

06.09.2021 до суду від Житомирського обласного центру зайнятості надійшла відповідь на відзив на позовну заяву.

Виклад позицій учасників судового процесу, заяви, клопотання.

Позов обґрунтовано тим, що внаслідок внесення ТОВ "Термокерамік-К" недостовірних даних до відомостей, роботодавцем неправомірно отримано та виплачено допомогу по частковому безробіттю на період карантину, що призвело до безпідставної її виплати у розмірі 60759,24грн.

26.08.2021 відповідач подав відзив, в якому проти задоволення позовних вимог заперечував, посилаючись на те, що підприємством було надано повний пакет документів, який передбачений діючим законодавством та необхідний для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Виплати допомоги заявлені підприємством та виплачені працівникам за ті звітні періоди, в яких працівники перебували в трудових відносинах з підприємством. За доводами відповідача, відсутні підстави для повернення Житомирському обласному центру зайнятості суми виплаченої допомоги по частковому безробіттю, оскільки працівників звільнено після закінчення періодів, за які позивач нарахував йому допомогу, кошти використані за цільовим призначенням.

06.09.2021 позивач подав відповідь на відзив, в якому доводи відповідача заперечив та зазначив, що кошти для виплати допомоги по частковому безробіттю не надаються роботодавцям, якими не дотримано вимоги статті 47-1 Закону України "Про зайнятість населення"; що право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину мають працівники, з яким роботодавцем оформлено трудові відносини; щодо одних осіб відповідач звернувся до позивача уже після припинення трудових відносин, а щодо інших - виплатив кошти після припинення трудових відносин.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

06.05.2020 ТОВ "Термокерамік-К" звернувся до Житомирського обласного центру зайнятості із заявою про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину відповідно до "Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 за № 306.

Відповідно до п. 12 Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №306 (надалі - Порядок), у разі прийняття рішення про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину між центром зайнятості та роботодавцем протягом трьох робочих днів з дати прийняття такого рішення укладається договір про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

25.05.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Термокерамік-К" (відповідач) та Житомирським обласним центром зайнятості в особі директора Коростишівської районної філії Житомирського обласного центру зайнятості (позивач) укладено Договір №609/1 про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - Договір) (а.с.10-13).

Згідно з п. 5 Договору роботодавець зобов`язався:

1) забезпечувати цільове використання коштів Фонду, наданих як допомога по частковому безробіттю на період карантину;

2) подавати щомісяця до 10 числа (до закінчення строку дії цього договору) центру зайнятості відомості про осіб відповідно до пункту 15 Порядку, що є підставою для перерахування коштів Фонду для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період дії карантину, а також повідомляти про зміну зазначених відомостей протягом п`яти календарних днів;

3) виплачувати працівникам допомогу по частковому безробіттю на період карантину протягом трьох робочих днів після їх надходження на рахунок роботодавця за окремою платіжною відомістю для виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину (відомістю на виплату грошей);

4) подавати щомісяця не пізніше ніж протягом п`яти календарних днів після виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину центру зайнятості копії платіжних відомостей для виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину з підтвердженням перерахування коштів на рахунки працівників;

5) письмово інформувати центр зайнятості через філію про звільнення працівника (працівників) протягом шести місяців або протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину (якщо допомога по частковому безробіттю на період карантину виплачувалася менше ніж 180 календарних днів) з підстав, зазначених у пункті 6 цього договору;

6) повернути центру зайнятості за наявності підстав, передбачених пунктом 20 Порядку та пунктом 6 цього договору, кошти в повному обсязі, надані роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину;

7) допускати центр зайнятості через представників філії до проведення перевірок даних, що є підставою для перерахування коштів Фонду для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Водночас, у пункті 6 Договору передбачено, що роботодавець гарантує, що не розриватиме трудовий договір з працівником, якому виплачувалася допомога по частковому безробіттю на період карантину, протягом шести місяців (якщо допомога виплачувалась менше ніж 180 календарних днів - протягом періоду, що дорівнює періоду виплати) з дня закінчення виплати допомоги з підстав, передбачених пунктом 1 частини першої статті 40 (крім повної ліквідації або припинення діяльності роботодавця), пунктом 1 частини першої статті 36, частиною третьою статті 38 Кодексу законів про працю України.

Пунктом 7 Договору передбачено, що сторони несуть відповідальність, передбачену законодавством та цим договором, за невиконання або неналежне виконання умов договору.

Згідно з п. 8 Договору роботодавець в установленому законодавством порядку відповідає за достовірність документів і відомостей, що є підставою для виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину, та цільове використання коштів Фонду. У разі подання недостовірних відомостей, передбачених п. 2 ч. 2 ст. 35 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", використання роботодавцем коштів Фонду з порушенням установленого порядку роботодавець добровільно чи на підставі рішення суду повинен відшкодувати Фонду заподіяну шкоду.

Пунктом 9 Договору визначено, що за порушення роботодавцем порядку використання коштів Фонду накладається штраф у розмірі наданої Фондом суми, використаної з порушенням, відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Житомирським обласним центром зайнятості відповідно до п.15 Порядку, на підставі відомостей про осіб, щодо яких виконуються вимоги ч.3 ст. 47-1 Закону України "Про зайнятість населення", наданих роботодавцем за червень - листопад 2020 на рахунок ТОВ "Термокерамік-К" згідно платіжних доручень від 20.07.2020 № 5201 на суму 115 357,56 грн, від 19.08.2020 № 6423 на суму 111 927,86 грн, від 23.09.2020 № 7522 на суму 109 046,90 грн, від 21.10.2020 № 8086 на суму 107 925,40 грн, від 18.12.2020 № 9342 на суму 86 759,94 грн перераховано кошти на наступних працівників:

- ОСОБА_1 , яка була звільнена з роботи 20.07.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за червень та липень 2020 року в сумі 5075,97 грн виплачена 21.07.2020 та 25.08.2020);

- ОСОБА_2 , яка була звільнена 31.07.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за липень 2020 року в сумі 960,32 грн виплачена 25.08.2020 року);

- ОСОБА_3 , який був звільнений 31.08.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за серпень 2020 року в сумі 4723,00грн виплачена 24.09.2020;

- ОСОБА_4 , який був звільнений 30.09.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за вересень 2020 року в сумі 3333,33 грн виплачена 23.10.2020 року);

- ОСОБА_5 , який був звільнений 22.12.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за жовтень та листопад 2020 року в сумі 6666,66 грн виплачена 23.12.2020);

- ОСОБА_6 , яка була звільнена 22.12.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за жовтень та листопад 2020 року в сумі 6666,66 грн виплачена 23.12.2020);

- ОСОБА_7 , який був звільнений 22.12.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за жовтень та листопад 2020 року в сумі 6666,66 грн виплачена 23.12.2020);

- ОСОБА_8 , який був звільнений 22.12.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за жовтень та листопад 2020 року в сумі 6666,66 грн виплачена 23.12.2020);

- ОСОБА_9 , який був звільнений 21.12.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за жовтень та листопад 2020 року в сумі 6666,66 грн виплачена 23.12.2020);

- ОСОБА_10 , який був звільнений 21.12.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за жовтень та листопад 2020 року в сумі 666666 грн виплачена 23.12.2020);

- ОСОБА_11 , який був звільнений 21.12.2020 (допомога по частковому безробіттю на період карантину за жовтень та листопад 2020 року в сумі 6666,66 грн виплачена 23.12.2020).

Разом виплата на вищезазначених працівників становила 60 759,24 грн.

Дотримуючись п. 23 Порядку, Коростишівською районною філією Житомирського обласного центру зайнятості проведено перевірку цільового використання коштів допомоги по частковому безробіттю на період карантину, якою встановлено, що усі вищезазначені працівники звільнені, про що складено Акт № 32 від 22.03.2021.

На адресу відповідача позивачем 27.04.2021 направлено претензію № 1466/16-21 з пропозицією добровільного повернення отриманої допомоги по частковому безробіттю у розмірі 60759,24грн та штрафу у сумі 60759,24грн.

Відповідач 28.05.2021 направив на адресу позивача відповідь на претензію, в якій повідомляв, що всі особи, вказані у акті та претензії позивача були звільнені після закінчення періодів, за які Житомирський обласний центр зайнятості нарахував їм допомогу по частковому безробіттю, і фактично працівники отримали допомогу за періоди карантину, за які вони мали право її отримувати відповідно до ст.47-1 Закону України "Про зайнятість населення". Крім того, вищевказані працівники були звільнені на підставі ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України.

На день звернення до суду ТОВ "Термокерамік-К" у добровільному порядку зазначену у претензії суму не повернув.

Викладені обставини стали підставою звернення позивача до суду за захистом своїх порушених прав та інтересів.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду.

Законом України від 30.03.2020 № 540-ІХ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19) внесено зміни, зокрема, до Закону України Про зайнятість населення (далі - Закон), та передбачено надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID -19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - допомога по частковому безробіттю на період карантину).

Статтею 47-1 Закону України "Про зайнятість населення" визначено підстави надання такої допомоги та визначено осіб, які мають право на її отримання.

Відповідно до ч. 1 ст. 47-1 Закону України "Про зайнятість населення" (чинній станом на момент надання допомоги по частковому безробіттю) допомога по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - допомога по частковому безробіттю на період карантину), надається територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв`язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, за зверненням роботодавця або фізичної особи - підприємця, який є застрахованою особою, для її виплати працівникам або фізичній особі - підприємцю, який є застрахованою особою.

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям, у тому числі фізичним особам - підприємцям, які є застрахованими особами, із числа суб`єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається у разі сплати роботодавцем або фізичною особою - підприємцем, який є застрахованою особою, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину роботодавець або фізична особа - підприємець, який є застрахованою особою, звертається до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та подає такі документи:

1) заяву у довільній формі;

2) копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;

3) відомості про працівників та/або фізичну особу - підприємця, який є застрахованою особою (прізвище, ім`я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний державний орган і мають відмітку в паспорті), у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину згідно з цією статтею;

4) довідку про сплату єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Відповідно до ч. 3 ст. 47-1 Закону України "Про зайнятість населення " (в редакції на час виплати допомоги по частковому безробіттю) право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину відповідно до цієї статті мають застраховані особи, в тому числі працівники з якими роботодавцем о ф о р м л е н о трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію).

Механізм надання коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, визначено Порядком надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 306 (надалі Порядок).

Пунктом 3 даного Порядку передбачено, що допомога по частковому безробіттю на період карантину надається центром зайнятості застрахованим особам, в тому числі працівникам, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію), у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв`язку із зупиненням (скороченням) діяльності за з в е р н е н н я м роботодавця або фізичної особи - підприємця, який є застрахованою особою, для її виплати працівникам, з якими н е п р и п и н е н о трудові відносини, або фізичній особі - підприємцю, який є застрахованою особою.

Пунктом 6 Порядку визначено, що виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється роботодавцем, з яким оформлено трудові відносини (крім осіб, які працюють у роботодавця за сумісництвом).

Перерахування роботодавцю коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється центром зайнятості на підставі відомостей про осіб, щодо яких виконуються вимоги частини третьої статті ст. 47-1 Закону України "Про зайнятість населення", наданих роботодавцем за формою згідно з додатком 2, щомісяця протягом трьох робочих днів після зарахування відповідних коштів на рахунок центру зайнятості (п. 15 Порядку).

Відповідно до п. 19 Порядку роботодавець/фізична особа - підприємець, який є застрахованою особою, несе відповідальність за достовірність документів і відомостей, що є підставою для надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, та цільове використання коштів Фонду відповідно до законодавства.

Згідно із п. 20 Порядку, у разі порушення гарантій зайнятості осіб, яким виплачувалася допомога по частковому безробіттю на період карантину (розірвання трудового договору протягом шести місяців (якщо допомога виплачувалася менше ніж 180 календарних днів, - протягом періоду, що дорівнює періоду виплати допомоги), з дня закінчення виплати допомоги з підстав, передбачених пунктом 1 частини першої статті 40 (крім повної ліквідації або припинення діяльності роботодавця), пунктом 1 частини першої статті 36, частиною третьою статті 38 Кодексу законів про працю України, кошти, отримані роботодавцем, повертаються до Фонду в повному обсязі у розмірі виплаченої звільненій особі допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Допомога по частковому безробіттю на період карантину не надається працівникам, які отримують оплату часу простою, а також у разі освоєння нового виробництва (продукції) відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України.

Пунктом 21 Порядку встановлено, що за наявності підстав, передбачених пунктом 20 цього Порядку, центр зайнятості вживає заходів до повернення в повному обсязі коштів, наданих роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину, відповідно до законодавства.

Відповідно до п. 23 Порядку центр зайнятості має право перевіряти відомості, подані роботодавцем/фізичною особою - підприємцем, який є застрахованою особою, для отримання коштів Фонду.

Згідно з ч. 4 ст. 35 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" із роботодавця утримуються, зокрема, незаконно отримана сума допомоги по частковому безробіттю.

Положеннями статей 34, 35 вищевказаного Закону передбачено право Фонду стягувати з роботодавця суму страхових коштів та вартість соціальних послуг та обов`язок роботодавця відшкодувати суму виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг.

Обґрунтовуючи підстави для повернення відповідачем суми виплаченої допомоги по частковому безробіттю на період карантину, позивач посилається на виплату відповідачем допомоги колишнім працівникам ( ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_12 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_13 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ) в порядку ст. 47-1 Закону України "Про зайнятість населення", за відсутності перебування цих працівників в трудових відносинах з відповідачем як роботодавцем на день подання звітності або виплати коштів.

Судом встановлено, що відповідач подав звернення у формі звітності щодо колишніх працівників, з якими на дату звернення було припинено трудові відносини ( ОСОБА_1 звільнена 20.07.2020, відповідач звернувся за липень 07.08.2020; ОСОБА_2 звільнено 31.07.2020, відповідач звернувся 07.08.2020; ОСОБА_12 звільнено 31.08.2020, відповідач звернувся 08.09.2020; ОСОБА_4 звільнено 30.09.2020, відповідач звернувся 09.10.2020).

Враховуючи вищевикладені обставини та зважаючи на положення ч. 3 ст. 47-1 Закону України "Про зайнятість населення " та п.3 Порядку суд прийшов до висновку, що на дату звернення такі особи не мали права на отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, оскільки роботодавцем з ними було припинено трудові відносини. А відтак, відповідачем було подано недостовірні відомості про осіб, які на дату звернення вже не були працівниками та відповідно не мали права на отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Суд також враховує, що відповідно до ст. 116 Кодексу законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Оскільки згідно з п. 8 Договору роботодавець в установленому законодавством порядку відповідає за достовірність документів і відомостей, що є підставою для виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину, то враховуючи встановлені судом факти подання відповідачем недостовірних відомостей щодо ОСОБА_1 за липень 2020, ОСОБА_2 за липень 2020, ОСОБА_12 за серпень 2020, ОСОБА_4 за вересень 2020, отримані кошти на виплату допомоги по частковому безробіттю щодо цих осіб у розмірі 10937,29 грн підлягають поверненню до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Відповідач доказів повернення позивачу виплаченої допомоги по частковому безробіттю на період карантину у розмірі 10937,29 грн не надав, тому вимоги про стягнення з відповідача 10937,29 грн допомоги по частковому безробіттю на період карантину суд визнав обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Щодо працівників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_13 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , то судом встановлено, що в день перерахування позивачем відповідачу коштів 21.12.2020 такі особи перебували у трудових відносинах із відповідачем. Щодо ОСОБА_1 (за червень 2020), то суд зазначає, що з цією особою також ще були оформлені трудові відносини 20.07.2020 - на день перерахування позивачем відповідачу коштів для подальшої виплати працівникові. Відповідач здійснив виплату допомоги цим особам із дотриманням строку, визначеного п. 16 Порядку (не більше ніж 3 робочі дні), тому вимоги позивача про стягнення з відповідача 49821,95 грн в повернення перерахованих коштів в цій частині є необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Пунктом 9 Договору визначено, що за порушення роботодавцем порядку використання коштів Фонду накладається штраф у розмірі наданої Фондом суми, використаної з порушенням, відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Враховуючи, що судом встановлено випадки неправомірного отримання коштів допомоги, що підлягає поверненню до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, однак не встановлено порушення відповідачем порядку використання коштів Фонду, підстави для стягнення 60759,24 грн штрафу відсутні, тому в цій часстині в позові слід відмовити

Відповідно до ст. ст. 73, 74, 77 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Таким чином, дослідивши матеріали справи та надані учасниками справи докази, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог у сумі 10937,29 грн. В іншій частині суд відмовляє за безпідставністю.

Щодо розподілу судових витрат

Витрати по сплаті судового збору згідно ст.129 ГПК України покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Позов Житомирського обласного центру зайнятості в особі Коростишівської районної філії Житомирського обласного центру зайнятості до Товариства з обмеженою відповідальністю "Термокерамік-К" задоволити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Термокерамік-К" (12525, Житомирська область, Коростишівський район, с.Мамрин, вул.Залізнодорожна, 22, код ЄДРПОУ 35144148) на користь Житомирського обласного центру зайнятості (10001, м.Житомир, вул. Київська, 83, код ЄДРПОУ 03491398) в особі Коростишівської районної філії Житомирського обласного центру зайнятості (12505, Житомирська область, м.Коростишів, вул.Героїв Небесної Сотні, буд.32, код 42111100):

- 10937,29 грн - допомоги по частковому безробіттю на період карантину,

- 204,30 грн - судового збору.

3. В решті позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 28.09.21

Суддя Прядко О.В.

Віддрукувати:

1 - в справу

2,3 - сторонам - рек.

Джерело: ЄДРСР 99962462
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку