open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №639/6160/21

Провадження 1-кс/639/1607/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2021 року м. Харків

Слідчий суддяЖовтневого районногосуду м.Харкова ОСОБА_1 ,за участюсекретаря - ОСОБА_2 ,захисників ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,представника установи- ОСОБА_5 ,ув*язненого ОСОБА_6 розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Харкові провадженняза скаргоюзахисника-адвоката ОСОБА_3 в інтересахув*язненого ОСОБА_6 ,1996року народження прозобов`язання адміністраційХарківського слідчогоізолятору та медичної частини № 27 додержання прав ОСОБА_6 , який тримається під вартою, на надання медичної допомоги,-

ВСТАНОВИВ:

08 вересня 2021 року до суду в порядку ст.206 КПК України надійшла вищевказана скарга захисника, адвоката ОСОБА_3 .

В судовому засіданні заявник підтримав вимоги скарги, просив їх задовольнити, повідомив, що 06.09.2021 року в приміщенні слідчого ізолятору він мав побачення зі своїм підзахисним ОСОБА_6 , до якого, зі слів останнього, співробітниками Богодухівського РВП ГУ НП в Харківській області під час затримання в порядку ст.208 КПК України було застосовано фізичне та психологічне насильство, внаслідок якого ОСОБА_6 зламали зуб ті він страждає від зубного болю, також останній повідомив, що страждає від внутрішніх болів у шлунку, пов*язаних з паховою грижею, яка потребує хірургічного втручання. Після побачення заявником одразу було направлено запит до слідчого ізолятору щодо надання відомостей стосовно стану здоров*я ОСОБА_6 проте відповіді на даний час не отримано.

Ув*язнений ОСОБА_6 та його захисник, адвокат ОСОБА_4 підтримали думку захисника, адвоката ОСОБА_3 в повному обсязі.

Представник медичної частини №27 ОСОБА_5 проти задоволення скарги заперечував, пояснив, що все необхідно лікування ув*язнений отримує у повному обсязі.

Прокурор у судове засідання не з*явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, звернувся із заявою в якій просив розглядати справу за його відсутністю.

Слідчий суддя заслухавши пояснення учасників розгляду справи, дослідивши матеріали справи,приходить до наступного висновку.

При розгляді скарги суд виходить з вимог ч.1 ст. 206 КПК України, відповідно до яких, кожен слідчий суддя суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться особа, яка тримається під вартою, має право постановити ухвалу, якою зобов`язати будь який орган державної влади чи службову особу забезпечити додержання прав такої особи.

Судовим розглядом встановлено, що відповідно до медичної довідки, наданої завідувачем медичної частини №27 ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , 1996 р.н.. прибув до Державної установи «Харківський слідчий ізолятор» 16.08.2021 року.

По прибуттю до установи був оглянутий черговим медичним працівником. На час огляду скарг на стан здоров`я не пред`являв. Загальний стан здоров`я на час огляду був задовільний. При тілесному огляді тілесних ушкоджень не виявлено. За станом здоров`я медичної допомоги та лікування не потребував.

17.08.2021 року оглянутий лікарем-невропатологом медичної частини. На час огляду скарг не пред`являв. Об`єктивно: Загальний стан здоров`я задовільний. Даних на гостру неврологічну патологію не виявлено.

17.08.2021 року оглянутий лікарем-стоматологом. На час огляду скарг не пред`являє. Невідкладної стоматологічної допомоги не потребує. Рекомендовано: санація в плановому порядку. Надані рекомендації.

16.09.2021 року оглянутий лікарем-стоматологом. На час огляду скарги на біль в зубі на нижній щелепі праворуч. За результатом огляду встановлено діагноз: Гострий глибокий карієс 47 зубу. Проведено терапевтичне лікування. Встановлена тимчасова пломба. Надані рекомендації. Іншої стоматологічної допомоги на час огляду не потребує.

16.09.2021 року оглянутий лікарем-інфекціоністом медичної частини. Висновок: даних на інфекційну патологію не має.

16.09.2021 року оглянутий сімейним лікарем медичної частини. На час огляду скарг не пред`являє, але повідомив що протягом останніх 6-х років видмічає наявність утворення у правій паховій області. Об`єктивно: Зріст - 165 см. Вага - 70 кг. Загальний стан здоров`я на час огляду задовільний. Шкіра та видимі слизові оболонки чисті. Периферичні лімфатичні вузли не пальпуються. В легенях при аускультації дихання везикулярне, хрипів не має. Тони серця ясні, ритмічні. Артеріальний тиск 120/80 мм.рт.ст. Пульс 68 ударів за хвилину. Живіт м`який при пальпації безболісний. В правій пахвинній ділянці відмічається випинання невеликих розмірів м`якої консистенції, неущімлене. Симптом кашльового товчка позитивний. Симптом Пастернацького негативний з обох сторін. Периферичні набряки відсутні. Фізіологічні виправлення зі слів в нормі. Враховуючи результати огляду, анамнестичні данні, встановлено Діагноз: Правобічна пахова грижа. Неущімлена. На час огляду лікування та медичної допомоги не потребує. Прийнятий на диспансерний облік лікарів медичної частини.

ОСОБА_6 , було роз`яснено про його захворювання, повідомлено, що він в плановому порядку буде оглянутий лікарем-хірургом, та надані рекомендації.

Положеннями статті 11 Закону України «Про попереднє ув`язнення» та ст.ст. 6, 39, 72 Основ законодавства України про охорону здоров`я, передбачено, що особи, узяті під варту, мають право на надання їм медичної допомоги.

Згідно практики Європейського суду з прав людини, стаття 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод покладає на державу обов`язок захищати фізичне здоров`я осіб, позбавлених волі.

Відповідно до пункту 138 рішення ЄСПЛ від 15.05.2012 у справі «Каверзін проти України» (Kaverzin v. Ukraine), заява № 23893/03, надання необхідної медичної допомоги особам у місцях тримання під вартою є обов`язком держави (див., наприклад, рішення від 18 грудня 2008 року у справі «Ухань проти України» (Ukhan v. Ukraine), заява № 30628/02, пп. 72-74, з подальшими посиланнями). Встановлюючи те, чи виконали державні органи свої обов`язки з надання медичної допомоги особі, яка перебуває під вартою і під їхнім контролем, Суд має оцінити якість медичних послуг, наданих такій особі з урахуванням стану її здоров`я та «практичних вимог ув`язнення», і, якщо її було позбавлено адекватної медичної допомоги, з`ясувати, чи становило це нелюдське і таке, що принижує гідність, поводження на порушення статті 3 Конвенції (див. рішення у справах «Сарбан проти Молдови» (Sarban v. Moldova), заява № 3456/05, п. 78, від 4 жовтня 2005 року «Алексанян проти Росії» (Aleksanyan v. Russia), заява № 46468/06, п. 140, від 22 грудня 2008 року, і «Євген Олексеєнко проти Росії» (Yevgeniy Alekseyenko v. Russia), заява № 41833/04, п. 104, від 27 січня 2011 року).

Наказом Міністерства юстиції України, МОЗ України №239/5/104 від 10.02.2012 року затверджено «Порядок взаємодії закладів охорони здоров`я Державної кримінально - виконавчої служби України із закладом охорони здоров`я з питань надання медичної допомоги особам, узятим під варту», що під час медичного обстеження особи, узятої під варту, з метою встановлення діагнозу лікар медичної частини СІЗО використовує дані анамнезу, медичної документації, яка долучена до особової справи, результати огляду, дані лабораторних, рентгенологічних і функціональних методів дослідження. За необхідності керівництво СІЗО подає запит до закладу охорони здоров`я, який надавав медичну допомогу особі, узятій під варту, щодо результатів диспансерного, амбулаторного, стаціонарного нагляду або лікування.

У випадках, коли лікарі медичної частини СІЗО не можуть самостійно встановити діагноз, начальник медичної частини СІЗО подає запит до керівництва СІЗО щодо направлення хворого на лікування до обраного закладу охорони здоров`я з орієнтовного переліку або залучення відповідного лікаря-фахівця закладу охорони здоров`я.

Згідно п.п.1.2, п.п. 1.3 п.1 розділу Х Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України медична частина забезпечує надання первинної лікувально-профілактичної допомоги ув`язненим і засудженим. Вона включає консультацію лікаря, діагностику і лікування основних найпоширеніших захворювань, травм та отруєнь, профілактичні заходи, направлення хворого ув`язненого чи засудженого для надання спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги, вона включає в себе також і надання невідкладної медичної допомоги, надання амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги, організація і проведення медичних оглядів, диспансеризації.

Відповідно до положень Європейських пенітенціарних правил-1 (Рекомендація № К (2006)2 Комітету Міністрів держав-учасниць), при поводженні з усіма особами, позбавленими волі, необхідно дотримуватись їхніх прав людини. Життя в місцях позбавлення волі повинно бути, наскільки це можливо, наближене до позитивних аспектів життя у суспільстві. Адміністрація пенітенціарних установ мусить забезпечувати охорону здоров`я всіх ув`язнених цих установ. Компетентна інстанція повинна браги до уваги будь-які письмові скарги-від родичів ув`язненого, якщо в них є підстави припускати, що права ув`язненого були порушені. Пенітенціарні установи регулярно інспектуються урядовими органами з метою оцінки того, чи відповідає управління ними вимогам національного законодавства та міжнародного права, а також положень даних Правил.

Дослідженням в судовому засіданні матеріалів встановлено, що обов*язки працівників медичної частини щодо надання медичної допомоги ув*язненому ОСОБА_6 лікарем стоматологом та вжиття заходів для проведення необхідних обстежень були виконані в повному обсязі, у зв*язку з чим в цій частині скарга задоволенню не підлягає.

Проте,при розглядіскарги судвраховує,що адміністрацієюмедичної частини№27не забезпеченопротягом розумногостроку повнемедичне обстеження ОСОБА_6 лікарем хірургомані вумовах ДУ«Харківський слідчийізолятор»,ані вумовах взагалібудь-якихмедичних установм.Харкова,з метоюнедопущення порушенняправ особина отриманняналежної медичноїдопомоги,враховуючи висновкиЄСПЛ посправам «Кондратьєвпроти України» від15грудня 2011року,«Вітковський протиУкраїни» від 20.01.2014року,загальну практику ЄСПЛ, та враховуючи загрозу для здоров`я особи, якій необхідно провести діагностику та лікування, суд вважає, що скарга в цій частині підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.206,372 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Скаргу захисника-адвоката ОСОБА_3 задовольнити частково.

Зобов`язати адміністрацію ДУ «Харківський слідчий ізолятор» та адміністрацію медичної частини №27 філії ЦОЗ ДКВС України у Харківській та Луганській областях організувати та забезпечити медичний огляд, а за необхідністю медичне обстеження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 лікарем хірургом у КНП «Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова» ХМР та надати останньому спеціалізовану медичну допомогу відповідно до його діагнозу та результатів огляду або обстеження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено та оголошено 28.09.2021 року о 12 год. 00 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99930198
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку