open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №621/2913/21

Пр. №1-кс/621/812/21

Ухвала

Іменем України

28 вересня 2021 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Змієві клопотання слідчого СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Зміївського відділу Чугуївської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про арешт тимчасово вилученого майна,

в с т а н о в и в:

Слідчий ОСОБА_3 під час досудового розслідування кримінального провадження № 12021221260000373 від 24.09.2021 за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 122 Кримінального кодексу України, звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, а саме, на чоловічу сорочку червоно-синього кольору клітчату з довгим рукавом, 42 розміру, з нашаруванням на рукавах з лівої та правої сторони речовини бурого кольору; чоловічу нижню білизну (труси), світлого кольору, що добровільно видав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; черевики чорного кольору ТМ «Talan»; штани темно-синього кольору зі слідами нерівномірної форми бурого кольору, схожих на кров, що добровільно видав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що 23.09.2021 під час розпиття спиртних напоїв у дачному будинку за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_6 , 1956 р.н. отримав травму геніталій, в результаті чого був госпіталізований до Харківської міської клінічної лікарні невідкладної допомоги.

24.09.2021 відомості за даним фактом внесено до ЄРДР за № 12021221260000373 за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України.

24.09.2021 під час проведення огляду у приміщенні ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області за адресою: м. Зміїв, вул. Донецька, 26, за участю ОСОБА_5 , 1961 р.н., останній добровільно видав чоловічу сорочку червоно-синього кольору клітчату з довгим рукавом, 42 розміру, з нашаруванням на рукавах з лівої та правої сторони речовини бурого кольору; чоловічу нижню білизну (труси), світлого кольору. В ході проведення огляду ОСОБА_7 пояснив, що у вищевказаних речах він перебував в період часу з 22.09.2021 по 23.09.2021 у свого знайомого Скрипай Григорія в с. Скрипаї.

Крім того, 24.09.2021 в ході проведення огляду місця події, приміщення АТ «Українська залізниця» Регіональна філія «Південна залізниця» структурний підрозділ «Фізкультурно-спортивний клуб «Локомотив» ім. Героя України Г.Кірпи», розташованого в м. Харків, вул. Велика Панасівська. 90/1, а саме, службового приміщення (кімната 28) за участі ОСОБА_5 1961 р.н. було виявлено та вилучено: черевики чорного кольору ТМ «Talan»; штани темно-синього кольору зі слідами нерівномірної форми, бурого кольору, схожих на кров.

Приймаючи до уваги, що тимчасово вилучене майно може бути використане як доказ у кримінальному провадженні, тому необхідно вжити заходів до їх збереження шляхом накладення арешту.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився.

Прокурор ОСОБА_4 надала заяву про проведення судового розгляду клопотання без її участі. Клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Володілець майна ОСОБА_5 на розгляд клопотання не з`явився, повідомлявся належним чином.

У зв`язку із неявкою в судове зсідання всіх осіб, що беруть участь у розгляді клопотання, судовий розгляд клопотання проведено без фіксації даної процесуальної дії за допомогою технічних засобів у відповідності до частини 1, 4 статті 107 Кримінального процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Частиною першою, пунктом 7 частини 2 статті 131 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Заходами забезпечення кримінального провадження є: 7) арешт майна.

Відповідно до положень статті 170 Кримінального процесуального кодексу України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Відповідно до статті 98 Кримінального процесуального кодексу України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12021221260000373 відомості про зазначене кримінальне правопорушення внесено до реєстру 24.09.2021, з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення - частина 1 статті 122 Кримінального кодексу України.

На підтвердження клопотання надано копії матеріалів кримінального провадження: витяг з ЄРДР щодо кримінального провадження № 12021221260000373 від 24.09.2021 за частиною 1 статті 122 Кримінального кодексу України; рапорту ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, щодо надходження повідомлення зі служби 102 про тілесні ушкодження ОСОБА_6 ; протоколу прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення від 23.09.2021; протоколу допиту свідка від 24.09.2021; протоколу огляду місця події від 24.09.2021; постанови про визнання речових доказів та передачу їх на зберігання.

Наданими доказами підтверджується наявність підстав для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, передбачених статтею 132 Кримінального процесуального кодексу України.

Відсутні підстави вважати, що зазначене в клопотанні майно вилучено з порушенням процесуальних норм.

Клопотання слідчого про накладення арешту на тимчасово вилучене майно відповідає вимогам частини 2 статті 171 Кримінального процесуального кодексу України.

За таких обставин, клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 175 Кримінального процесуального кодексу України, ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором, на яких і покладено обов`язок визначення місця зберігання тимчасово вилученого майна.

Оскільки в матеріалах кримінального провадження є достатньо відомостей вважати тимчасово вилучене майно у вигляді: чоловічої сорочкичервоно-синьогокольору,клітчатої,з довгимрукавом,42розміру,з нашаруваннямна рукавахз лівоїта правоїсторони речовинибурого кольору;чоловічої нижньоїбілизни (труси),світлого кольору,черевиків чорногокольору ТМ«Talan»;штанів темно-синьогокольору зіслідами нерівномірноїформи бурогокольору,схожих накров,що добровільновидав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 доказом у кримінальному провадженні, обмеження права власності на це майно є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження.

Крім того, слідчий суддя роз`яснює, що у відповідності до статті 174 Кримінального процесуального кодексу України, за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника чи володільця майна, якщо вони доведуть, що потреба у застосуванні такого заходу відпала, арешт майна може бути скасовано повністю або частково.

На підставі викладеного і керуючись статтями 131, 132, 170-173, 175, 237 Кримінального процесуального кодексу України,

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Зміївського відділу Чугуївської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_4 про арешт тимчасово вилученого майна - задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучене під час огляду місця події 24.09.2021 за адресою: АДРЕСА_2 майно, а саме:

- чоловічу сорочку червоно-синього кольору, клітчату, з довгим рукавом, 42 розміру, з нашаруванням на рукавах з лівої та правої сторони речовини бурого кольору;

- чоловічу нижню білизну (труси), світлого кольору, що добровільно видав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

Накласти арешт на тимчасово вилучене під час огляду місця події 24.09.2021 за адресою: м. Харків, вул. Велика Панасівська, буд. 90/1, майно, а саме:

- черевики чорного кольору ТМ «Talan»;

- штани темно-синього кольору зі слідами нерівномірної форми, бурого кольору, схожих на кров, що добровільно видав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала про арешт тимчасово вилученого майна підлягає виконанню негайно слідчим ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області капітаном поліції ОСОБА_3 , на якого покладено обов`язок визначення місця зберігання тимчасово вилученого майна, щодо якого застосовано арешт.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів зі дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 99923461
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку