open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Зіньківський районний суд Полтавській області

_________________________________________________________________________________

38100, м. Зіньків, вул. Соборності, 2. Тел.3-24-41/факс 3-11-95

Справа № 530/1136/21

Номер провадження 1-кп/530/150/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.09.2021 р. Зіньківський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , секретаря ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду міста Зіньків Полтавської області обвинувальний акт та додані до нього документи, внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021170490000118 від 15.05.2021 року, відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Токуз Каушанського району, Молдова, українця, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, не працюючого, одруженого, раніше не судимого, жителя АДРЕСА_1 у вчинені кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.2 ст. 197-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Навесні 2021 року, точної дати в судовому засіданні встановити не вдалося, ОСОБА_4 , маючи умисел на самовільне зайняття земельної ділянки в охоронній зоні, з метою вирощування сільськогосподарських культур, діючи всупереч вимогам статтей 125,126 Земельного кодексу України, які регламентують порядок набуття і реалізації права на землю усвідомлюючи відсутність яких би то не було правовстановлюючих документів на земельну ділянку, а також в порушення ст. ст. 60, 61 Земельного Кодексу України та ст. ст. 87, 88, 89 водного кодексу України, якими встановлено обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг водних об`єктів, шляхом найму сільськогосподарської техніки ,здійснив розорювання земельних ділянок державної власності поряд з земельною ділянкою кадастровий номер 5321384802:02:002:0020 площею 0,5 га, без кадастрового номера ,які знаходяться у межах с. Бухалівка Зіньківської ОТГ Полтавської області, а саме площею 0,1021 га та 0,1600 га у прибережній захисній смузі ставка, при цьому земельна ділянка площею 1,0728 га фактично використовується за відсутності відповідного рішення органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду), кадастровий номер відсутній, після чого посіяв на ній сільськогосподарської культуру, гарбуз. Згідно розрахунку проведеного Державною екологічною інспекцією Центрального округу, розмір шкоди, заподіяної державі внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки в охоронній зоні, становить 7826 ( сім тисяч вісімсот двадцять шість) грн 84 коп.

Таким чином, своїми умисними та протиправними діями, які виразилися в самовільному зайнятті земельної ділянки в охоронній зоні, ОСОБА_4 вчинив злочин, передбачений ч.2 ст.197-1 КК України.

ОСОБА_4 свою вину визнав повністю і в повному обсязі визнав фактичні обставини справи. Будучи допитаним в судовому засіданні, дав покази аналогічні описовій частині обвинувального акта. В здійсненому розкаюється, просить суворо не карати та заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності за скоєння даного злочину, передбаченого ч.2 ст. 197-1 КК України і закриття провадження по даній кримінальній справі внаслідок зміни обстановки. Вчинене ним діяння втратило суспільну небезпечність і ця особа перестала бути суспільно небезпечною, згідно ст. 48 КК України, про що подав суду письмову заяву.

Прокурор підтримав дане клопотання.

Заслухавши думку обвинуваченого ОСОБА_4 , який підтримавклопотання та просить закрити кримінальне провадження, а його звільнити від кримінальноївідповідальності заскоєння даногозлочину,передбаченого ч.2ст.197-1КК України,прокурора,який незаперечував протизакриття кримінальногопровадження,дослідивши наявніматеріали справи,виходячи звище викладеногоі обставин,при якихбуло скоєноданий злочин,зважаючи нате,що ОСОБА_4 діяння втратилосуспільну небезпечність,і цяособа щиророзкаюється уздійсненому,а отжезмінилась обстановка,і вонаперестала бутисуспільно-небезпечноюна часрозгляду справи,суд приходитьдо висновку прозадоволення клопотанняобвинуваченого ОСОБА_4 виходячи з наступних підстав.

Відповідно до положень ч. 4ст. 286 КПК України, якщо під час судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом, зокрема, у зв"язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 1ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність та відповідно до ч. 4ст. 286 КПК України.

Суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав передбачених п.1 частини другої статті 284 КПК України.

Відповідно до роз`яснень, висвітлених в п.7Постанови Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 р. № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності»звільнення від кримінальної відповідальності заст.48 КК Україниможливе у разі, коли особа вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості. Судам слід мати на увазі, що в зазначеній статті передбачено дві самостійні підстави звільнення особи від кримінальної відповідальності - втрата суспільної небезпечності внаслідок зміни обстановки на час розслідування чи розгляду справи в суді або діянням, або особою, яка його вчинила. При цьому треба розрізняти зміну обстановки в широкому розумінні, тобто соціальних, економічних, політичних, духовних, міжнаціональних, воєнних, міжнародних, природних, організаційних, виробничих та інших процесів у масштабах країни, регіону, області, міста, району, підприємства, установи, організації, та у вузькому, - тобто об`єктивних (зовнішніх) умов життя, в яких перебувала особа на час вчинення злочину та які значною мірою позначались на її суспільній небезпечності. Для застосування ст. 48 КК України, необхідно встановити, що після вчинення певного злочину обстановка змінилася таким чином, що вчинене діяння вже не є суспільно небезпечним. Особу можна визнати такою, що перестала бути суспільно небезпечною, у разі, коли вона сама або обстановка навколо неї зазнала таких змін, що унеможливлюють вчинення нею нового злочину.

Згідно ст. 48 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, може бути звільнена від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Виходячи з вище викладеного і обставин, при яких було скоєно даний злочин, а саме, що ОСОБА_4 вчинив злочин вперше, вчинене ним діяння належить до нетяжкого злочину, матеріальну шкоду відшкодував повністю, принісши відповідну квитанцію № 0.0.2193720780.1, його пост кримінальна поведінка є позитивною і повністю відповідає змісту каяття (щире каяття, активно сприяв розкриттю злочину на час розгляду справи), зважаючи на те, що вчинене ОСОБА_4 діяння втратило суспільну небезпечність, і ця особа щиро розкаюється у здійсненому, а отже змінилась обстановка, і вона перестала бути суспільно-небезпечною на час розгляду справи, суд приходить до висновку, що кримінальне провадження стосовно ОСОБА_4 можливо закрити без застосування кримінального покарання, внаслідок зміни обстановки та того, що вчинене ним діяння втратило суспільну небезпечність і ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

При цьому суд враховує, що, з-поміж інших, завданнямКримінального кодексу Україниє запобігання вчиненню кримінальних правопорушень, досягнення якого, зокрема можливе без притягнення особи, яка вчинила кримінальне правопорушення до кримінальної відповідальності.

Звільнення від кримінальної відповідальності - це відмова держави від застосування щодо особи, котра вчинила кримінальне правопорушення, установлених законом обмежень певних прав і свобод шляхом закриття кримінальної справи, яке здійснює суд у випадках, передбаченихКримінальним кодексом України, у порядку, встановленомуКримінально-процесуальним кодексом України.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд приходить до переконання, що клопотання підлягає задоволенню та вважає за можливе звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2ст.197-1КК України, відповідно дост. 48 КК України, в зв"язку зі зміною обстановки, оскільки встановлено, що внаслідок зміни обстановки ОСОБА_4 перестав бути суспільно небезпечним, матеріальні збитки відшкодовані, що відповідно до ст. ст.284,288 КПК України,являється підставою для закриття кримінального провадження.

Обвинуваченому роз`яснений зміст частин 2 та 3ст. 285 КПК України.

Речові докази: відсутні.

Цивільний позов не заявлено.

Судові витрати: відсутні.

На основі викладеного та керуючись ст. 48 КК України, п.1 ч.2 ст.284, 369-372 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Кримінальне провадження №12021170490000118від 15.05.2021року по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчинені кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України - закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України та звільнити особу від кримінальної відповідальності, в зв`язку із зміною обстановки, вчинене ним діяння втратило суспільну небезпечність і ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду через Зіньківський районний суд Полтавської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя Зіньківського

районного суду Полтавської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99905633
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку