open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/12138/21

1-кс/295/5795/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.09.2021 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду міста Житомира ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчої Житомирського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 ,

погоджене прокурором Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури ОСОБА_4 ,

про продовженнястроку досудовогорозслідування укримінальному провадженні№42020060000000053 від 19.06.2020, за ознаками ч. 1 ст. 364 КК України, та додані до клопотання матеріали,

в с т а н о в и в:

Слідча звернулась до слідчого судді з даним клопотанням про продовження строку досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, на шість місяців. У клопотанні зазначено, що слідчим відділом Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №42020060000000053 від 19.06.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

Встановлено, що рішенням 12 сесії 7 скликання Горбулівської сільської ради Черняхівського району Житомирської області від 22.12.2016 ТОВ «Гор.Інвест Агро» передано в оренду 714,45 га земельних ділянок, власники яких померли.

03.01.2017 між Горбулівською сільською радою та ТОВ «Гор.Інвест Агро» укладено Договір оренди землі 714 га строком на 1 рік.

Відповідно до п.9 Договору оренди від 03.01.2017, після закінчення строку договору оренди Орендар має переважне право поновити його на новий строк. Маючи намір поновити договір оренди на новий строк, ТОВ «Гор.Інвест Агро» листом (вих. №321 від 01.12.2017) повідомило про це Черняхівську районну державну адміністрацію, Горбулівську сільську раду та управління Держгеокадастру у Черняхівському районі.

Рішенням 21 сесії 7 скликання Горбулівської сільської ради від 16.12.2018 надано погодження ТОВ «Гор.Інвест Агро» на виготовлення технічної документації для визначення меж відумерлих часток (паїв). Це рішення стосувалось саме цих земельних часток (паїв), власники яких померли, а спадкоємці не прийняли спадщину та не оформили своє право власності. Вказане рішення було прийнято із врахуванням рекомендацій постійної комісії з питань земельних відносин та екології.

Відповідно до Протоколу засідання земельної комісії Горбулівської сільської ради, 26.01.2018 було вирішено звернутись до Держземагентства у Черняхівському районі з приводу точного встановлення кількості відумерлої спадщини, що може бути передана в оренду та підтримано проект рішення про надання згоди на виготовлення технічної документації ТОВ «Гор.Інвест Агро» з подальшою передачею в оренду земель відумерлої спадщини (земель, власники яких померли, за відсутності спадкоємців).

Тобто, земельна комісія 26.01.2018 визнала, що точна кількість земель, власники яких померли, сільській раді невідома. Тому було прийнято рішення звернутись із цим питанням до органів Держгеокадастру та погоджено надання згоди ТОВ «Гор.Інвест Агро» на виготовлення технічної документації з подальшою передачею земель в оренду. Вказані пропозиції земельної комісії були підтримані депутатами на сесії 16.02.2018.

В той же час було виявлено, що 12.04.2018 між Горбулівською сільською радою та Фермерським господарством «АГРО-СОЮЗ ПЛЮС» (ЄДРПОУ 41792132) в особі голови ОСОБА_5 було укладено Договір на управління спадщиною, який укладено на підставі Рішення 19 сесії 7 скликання Горбулівської сільської ради від 11.12.2017. Відповідно до рішення, в якому зазначено надати погодження ФГ «Агро-Союз плюс» на виготовлення технічної документації для визнання меж від умерлих часток (паїв) приблизною площею 420 га передати земельні ділянки та заключити договір.

Із вказаного рішення вбачається, що сільська рада одночасно (одним рішенням) надала згоду ФГ «АГРО-СОЮЗ ПЛЮС» на виготовлення технічної документації для визначення меж та надала згоду на «передачу земельних ділянок» та «заключення договорів». У вказаному рішенні сесії Горбулівської сільської ради не вбачається правовий статус земельних ділянок, які передались ФГ «АГРО-СОЮЗ ПЛЮС» площею 420 га та на підставі якого договору було прийнято рішення.

Відповідно до п. 2.1. Договору на управління спадщиною від 12.04.2018, укладеному на підставі рішення сесії від 11.12.2017, сільська рада, як установник управління, передала ФГ «АГРО-СОЮЗ ПЛЮС» як управителю в управління земельні ділянки померлих, які потребують окремого утримання, догляду, вчинення інших фактичних або юридичних дій для підтримання їх у належному технічному та функціональному стані, а саме земельні ділянки загальною площею 420,00 га (орієнтовна кількість паїв 95 шт.).

До договору про управління спадщиною наявні два додатки: акт прийому передачі земельних ділянок від 12.04.2018, за яким Горбулівська сільська рада передала на управління ФГ «АГРО-СОЮЗ ПЛЮС» 420 га земельних ділянок (орієнтовна кількість паїв 95 шт); акт прийому-передачі земельних ділянок Додаток №2 до Договору на управління спадщиною від 12.04.2018. В даному Акті визначено перелік 134 земельних ділянок із зазначенням їх кадастрових номерів, які передаються в управління ФГ «АГРО-СОЮЗ ПЛЮС».

Вказані додатки нібито підписані в один день із договором на управління спадщиною 12.04.2018, проте мають зовсім різний зміст.

Відповідно до абз.2 ч.1 ст.1285 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту особою, яка управляє спадщиною, до складу якої входять земельна ділянка, є сільська, селищна, міська рада за місцем знаходження такої земельної ділянки. Сільський голова ОСОБА_6 , не мав передбачених законодавством підстав передавати землі, які входять до складу спадщини в управління іншій особі, а саме ФГ "Агро-Союз плюс".

А відповідно до ч.5 ст.19 ЗУ "Про оренду землі", особа, яка управляє спадщиною, у складі якої є земельна ділянка сільськогосподарського призначення, що не перебуває в оренді, має право передати таку земельну ділянку або до набрання законної сили рішення суду про визнання спадщиною відумерлою, про що обов`язково зазначається у договорі оренди земельної ділянки.

Тобто, сільська рада в силу закону є управителем щодо не успадкованих земельних ділянок і вона наділена правом передавати такі земельні ділянки в оренду до моменту державної реєстрації права власності за спадкоємцем. Власне саме з цієї підстави ТОВ «Гор.Інвест Агро» зверталося до Горбулівської сільської ради із проханням передати не успадковані землі в оренду. А права управителя спадковим майном (яким є сільський голова в силу закону), передавати таке майно в управління іншій особі, чинним законодавством не передбачено.

Відповідно до Публічної кадастрової карти вставлено, що 12.04.2018 було підписано не тільки договір на управління спадщиною, а й договори на оренду земельних ділянок в кількості 55 штук, які є ріллею, та власники яких померли.

На підстав цих договорів ФГ "Агро-Союз плюс" зареєструвало за собою право оренди в Єдиному державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

У ході досудового розслідування в якості свідка було допитано ОСОБА_7 , який пояснив, що з 2015 по 2018 рік перебував на посаді голови земельної комісії при Горбулівській сільській раді Черняхівського району, в підпорядкуванні якого перебували два заступника, а саме: ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Вказав, що на 19 сесії 7 скликання Горбулівської сільської ради від 11.12.2017 розглядалось лише питання щодо виготовлення технічної документації ФГ "Агро-Союз плюс", на той момент керівником якого був ОСОБА_10 . Питання щодо передачі земельних ділянок приблизною площею 420 га неуспадкованих земельних ділянок, заключення договору між Горбулівською сільською радою в особі ОСОБА_6 та ФГ "Агро-Союз плюс" в особі ОСОБА_11 не вирішувалось. Дані рішення є незаконними у зв`язку з тим, що першочергово потрібно надати дозвіл на виготовлення технічної документації ФГ "Агро-Союз плюс". В подальшому технічну документацію повинні були б виготовити відповідні державні чи приватні структури, які в свою чергу визначають площу земельних ділянок, межі земельних ділянок в разі відсутності, присвоюють кадастрові номери. Відповідно, дана процедура мала пройти в декілька етапів. Після виготовлення технічної документації, остання мала б бути затверджена на черговій сесії сільської ради, та в подальшому на черговій сесії сільської ради мало б вирішуватись питання про подальшу долю земельних ділянок, а саме передачі їх в користування (оренду, суборенду в т.д.). Горбулівська сільська рада не приймала рішення про затвердження технічної документації щодо виділення меж відумерлих часток (паїв) та рішення щодо передачі таких земель в користування.

Також, 08.04.2021 призначено судово-почеркознавчу експертизу, яку на виконання доручено експертам Житомирського НДЕКЦ МВС України.

12.05.2021 проведено тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні Відділу Черняхівського району ГУ Держгеокадастру у Житомирській області, та встановлено відсутність технічної документації на виділення відумерлих часток (паїв) приблизною площею 420 га КСП «Родина», договори оренди земельних ділянок.

12.05.2021 проведено тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні Черняхівської селищної ради.

21.05.2021 допитано в якості свідка ОСОБА_6 , який пояснив, що перебував сільським головою Горбулівської сільської ради з 07.04.2006 по грудень 2020 року. Повідомив, що останньому було відомо про те, що відумерла спадщина КСП «Родина» не виділена в натурі, технічна документація про виділення спадщини на момент допиту не виготовлена, але на 9 сесії 7 скликання Горбулівської сільської ради від 11.12.2017 передано ФГ «Агро-Союз плюс» земельні ділянки від мерлих часток (паїв) приблизною площею 420 га ділянки та укладено договір оренди. 21.05.2021 у ОСОБА_6 відібрано експериментальні зразки підпису та почерку.

Мотивуючи клопотання слідча вказала, що ухвалою слідчого судді Богунського районного суду м.Житомира від 10.06.2021 №295/7337/21 продовжено строк досудового розслідування до 19.09.2021.

Однак, за твердженням слідчої, враховуючи те, що строк досудового розслідування закінчується 19.09.2021, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представилось можливим, оскільки необхідно допитати учасників 19 сесії 7 скликання Горбулівської сільської ради від 11.12.2017, відібрати експериментальні зразки підпису та почерку, дослідити та перевірити всі обставини вчинення злочину, їм належну правову оцінку, а тому існує обґрунтована необхідність у проведенні слідчих, процесуальних дій, а саме: перевірити користувачів встановлених абонентських номерів на їх причетність до скоєного даного злочину, які знаходились в місці вчинення злочину. Провести інші слідчі (розшукові) дії, а у яких виникне під час розслідування кримінального провадження. Проведення вказаних процесуальних дій необхідне для подальшого повного, всебічного і об`єктивного досудового розслідування та встановлення об`єктивної істини, а також без отримання необхідної інформації в даному кримінальному провадженні, не можливо прийняти кінцеве процесуальне рішення.

Слідча в судове засідання не з`явилась, про дату час та місце розгляду клопотання повідомлялася належним чином. До клопотання долучила заяву про розгляд клопотання за її відсутності.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Встановлено, що у провадженні слідчого відділу Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42020060000000053 від 19.06.2020, за ознаками ч. 1 ст. 364 КК України.

В рамкахкримінального провадження повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1ст.364 КК України, жодній особі не вручено.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 19.09.2021, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не є можливим, у зв`язку із значним обсягом запланованих для проведення слідчих та процесуальних дій. Зокрема, як зазначено слідчою у клопотанні, необхідно допитати учасників 19 сесії 7 скликання Горбулівської сільської ради від 11.12.2017, відібрати експериментальні зразки підпису та почерку, дослідити та перевірити всі обставини вчинення злочину, надати їм належну правову оцінку та провести інші слідчі дії.

Відповідно до ст.3 КПК України досудове розслідування це стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.2 ст.9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Згідно з ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Частина 2 статті 219 КПК України визначає, що строк досудовогорозслідування змоменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудовихрозслідувань додня повідомленняособі пропідозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Беручи до уваги обставини кримінального правопорушення, яке розслідується, обсяг слідчих та процесуальних дій, та з урахуванням строку досудового розслідування, який з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину становить дванадцять місяців, водночас, положеннями ч.1 ст.294 КПК України передбачена можливість продовження строку досудового розслідування слідчим суддею за відповідним клопотанням прокурора або слідчого до шести місяців, у разі якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у зазначений строк з об`єктивних причин, відтак, з урахуванням викладеного та з метою повного, всебічного і об`єктивного досудового розслідування, наявні підстави для продовження строку досудового розслідування до шести місяців.

Керуючись статтями 219, 294, 295-1, 369, 376 КПК України,-

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020060000000053 від 19.06.2020, за ознаками ч. 1 ст. 364 КК України на шість місяців, а саме до 19.03.2022.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99904456
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку