open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 571/835/20

Провадження № 1-кп/571/63/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2021 року смт. Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Рокитне кримінальне провадження №12018180190000366 від 24.07.2018 про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця та жителя АДРЕСА_1 , з вищою освітою, одруженого, на утриманні троє неповнолітніх дітей, непрацюючого, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України,

встановив:

Згідно з обвинувальним актом, рішенням Березівської сільської ради (сьомого скликання) від 05.11.2015 № 1 «Про підсумки виборів сільського голови та депутатів сільської ради», визнано повноваження новообраного сільського голови ОСОБА_4 . Окрім цього, рішенням Березівської сільської ради від 05.11.2015 № 2 «Про обрання сільського голови Березівської сільської ради», ОСОБА_4 обрано сільським головою Березівської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області. Також, вказаного дня ОСОБА_4 прийняв присягу посадової особи місцевого самоврядування.

Відповідно до положень ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі - Закон), сільський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідного села (добровільного об`єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл) і здійснює свої повноваження на постійній основі. Також, згідно ст. 42 Закону, на ОСОБА_4 , як на сільського голову покладені наступні повноваження:

-організація в межах, визначених цим Законом, роботи відповідної ради та її виконавчого комітету;

-підписання рішень ради та її виконавчого комітету;

-скликання сесій ради, внесення пропозицій та формування порядку денного сесій ради і головування на пленарних засіданнях ради;

-забезпечення виконання рішень відповідної ради.

Згідно з ч. 5 ст. 42 Закону, сільський голова несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень.

Крім того, у відповідності до положень ст. 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», до основних обов`язків посадових осіб місцевого самоврядування входить:

-додержання Конституціїі законів України, інших нормативно - правових актів, актів органів місцевого самоврядування; забезпечення відповідно до їх повноважень ефективної діяльності органів місцевого самоврядування;

-сумлінне ставлення до виконання службових обов`язків.

Таким чином, ОСОБА_4 постійно здійснює функції представника місцевого самоврядування, обіймає в органах місцевого самоврядування посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно - господарських функцій, у зв`язку з чим, відповідно до положень ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

Статтею 14 Конституції України визначено, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. Згідно зі ст. 19 Конституції України, посадові особи органів місцевого самоврядування, зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Статтею 26 Закону передбачено, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання як регулювання земельних відносин відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до ст. 122 Земельного кодексу України визначено, що земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб передають сільські, селищні, міські ради.

Статтею 118 Земельного кодексу України визначено, що громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель комунальної власності для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), подають клопотання до відповідного органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України.

Відповідний орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки комунальної власності у власність відповідно до повноважень, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб`єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується в порядку, встановленому статтею 186і Земельного кодексу України.

Відповідний орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки комунальної власності у власність відповідно до повноважень, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Встановлено, що 15.12.2017 на сесії Березівської сільської ради (сьомого скликання), за заявою ОСОБА_5 , депутатами прийняте рішення за № 250, яким громадянці ОСОБА_5 надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд орієнтовною площею 0,23 га в АДРЕСА_2 .

Заяву ОСОБА_5 з приводу надання їй у приватну власність земельної ділянки на території Березівської сільської ради Рокитнівського району, на розгляд постійної комісії з питань регулювання земельних відносин та вирішення земельних спорів, сільська рада не виносила.

На замовлення ОСОБА_5 , фізичною особою-підприємцем ОСОБА_6 розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) (код 02.01) за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови (під житловою забудовою одно - та двоповерховою) по АДРЕСА_2 , який погоджений Головним управлінням Держгеокадастру у Запорізькій області 25.04.2018.

У проекті землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_5 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) (код 02.01) за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови (під житловою забудовою одно- та двоповерховою) по АДРЕСА_2 , наявне рішення сесії сільської ради за № 280, прийняте 08 червня 2018 року «Про передачу земельної ділянки у власність ОСОБА_5 », яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки (кадастровий номер 5625080800:05:002:0006) у власність громадянці ОСОБА_5 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) та передано у власність ОСОБА_5 земельну ділянку (кадастровий номер 5625080800:05:002:0006), площею 0,2143 га, із цільовим призначенням - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови сільської ради, розташованої по АДРЕСА_2 , яке власноручно підписане головою сільської ради ОСОБА_4 та завірене відтиском гербової печатки Березівської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області.

Водночас, на двадцятій сесії Березівської сільської ради (сьомого скликання), яка відбулася 08.06.2018, прийнято рішення за № 280 «Про доплату працівникам сільської ради», яке власноручно підписане головою сільської ради ОСОБА_4 та завірене відтиском гербової печатки Березівської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області.

Контроль за виконанням рішення від 08.06.2018 № 280 «Про доплату працівникам сільської ради» покладено на головного бухгалтера Березівської сільської ради і на підставі якого встановлено доплату до заробітної плати сільському голові та працівникам апарату Березівської сільської ради з 18.05.2018, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, суддів та інших органів», із внесеними змінами від 18.05.2018.

Таким чином, голова Березівської сільської ради ОСОБА_4 , здійснюючи відповідно до Закону функції представника влади, будучи службовою особою, в період з 08.06.2018 по 20.07.2018, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці в приміщенні Березівської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, що за адресою: вулиця Центральна, будинок 19, село Березове, Рокитнівський район, Рівненська область, неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, діючи зі злочинною недбалістю, тобто не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинен був та міг це передбачати, маючи реальну можливість виконати їх належним чином, не дотримуючись покладених на нього обов`язків в частині організації роботи сільської ради та підписання рішень сесії ради, всупереч вищевказаних норм законодавства, власноручно підписав та скріпив відтиском гербової печатки Березівської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області рішення сесії Березівської сільської ради (сьомого скликання) № 280 від 08.06.2018 «Про передачу земельної ділянки у власність ОСОБА_5 », не перевіривши чи приймалося посвідчене ним рішення сесією сільської ради, при тому, що таке рішення депутатами на сесії не приймалося.

У подальшому, на підставі рішення сесії Березівської сільської ради № 280 від 08.06.2018 «Про передачу земельної ділянки у власність ОСОБА_5 », яке не виносилося та не приймалося на сесії вказаної сільської ради, 20.07.2018 державним реєстратором зареєстровано право приватної власності на земельну ділянку із кадастровим номером 5625080800:05:002:0006, площею 0,2143 га, із цільовим призначенням - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), розташованої за адресою, АДРЕСА_2 , за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови, за ОСОБА_5 .

Таким чином, в результаті неналежного виконання ОСОБА_4 своїх службових обов`язків з комунальної власності територіальної громади Березівської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, протиправно вибула земельна ділянка із кадастровим номером 5625080800:05:002:0006, площею 0,2143 га, із цільовим призначенням - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), розташована за адресою, АДРЕСА_2 , нормативною грошовою оцінкою станом на 01.01.2018 в розмірі 101 670 (сто одна тисяча шістсот сімдесят) гривень, що відповідно до п. 3 примітки до ст. 364 КК України є істотною шкодою, тобто в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

Дії ОСОБА_4 ,органом досудовогорозслідування кваліфікованіза ч.1ст.367КК України, як неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.367 КК України на підставі ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Прокурор ОСОБА_3 вважає, що клопотання обвинуваченого підлягає задоволенню, а кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 за ч.1 ст.367 КК України закриттю за вказаних обставин.

Суд, вислухавши думку учасників судового провадження, роз`яснивши їм наслідки закриття провадження за вказаних обставин, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Законом України про кримінальну відповідальність.

Крім того, ст. 44 КК України передбачено, що особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. ч. 1,4 ст. 286 КПК України, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності. Закриття кримінального провадження з цієї підстави не допускається, якщо обвинувачений проти цього заперечує (ч.8 ст.284 КПК України).

Положеннями ст.49 КК України визначено: строки давності з огляду на тяжкість вчиненого злочину, після закінчення яких особа звільняється від кримінальної відповідальності; підстави такого звільнення від кримінальної відповідальності; обчислення перебігу строків давності, його відновлення, зупинення та переривання.

Строк давності - це передбачений ст.49 КК України певний проміжок часу з дня вчинення злочину і до дня набрання вироком законної сили, закінчення якого є підставою звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності.

Матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: закінчення встановлених ч. 1 ст. 49 та ст. 106 КК строків; відсутність обставин, що порушують їх перебіг (частини 2-4 ст. 49 КК).

Процесуально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: притягнення особи як обвинуваченого; згода обвинуваченого на таке звільнення від кримінальної відповідальності (статті 284-288 Кримінального процесуального кодексу України).

Згідно обвинувального акту ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення - злочин, передбачений ч.1 ст. 367 КК України - службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам за подіями за період з 08 червня 2018 року до 20 липня 2018 року.

Відповідно дост.5КК України закон про кримінальну відповідальність, що пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності.

Керуючись вказаними положеннями, враховуючи, що закон про кримінальну відповідальність станом на час вчинення злочину 08 червня 2018 року - 20 липня 2018 року пом`якшує кримінальну відповідальність за ч.1 ст.367 КК України, суд застосовує положення кримінального закону, які діяли на момент вчинення злочину.

Санкцією ч.1 ст. 367 КК України (яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення) передбачено покарання у виді штрафу від двохсот п`ятдесяти до п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних роботами на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відповідно до ч.2 ст. 12 КК України (в редакції, яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення) злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м`яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.367 КК України, на час вчинення було злочином невеликої тяжкості.

Згідно п.2 ч.1 ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки.

З огляду на наведене, на час судового розгляду у даному кримінальному провадженні і розгляду клопотання сторони захисту, закінчився трирічний строк давності, передбачений п.2 ч.1 ст.49 КК України (в редакції станом на час вчинення злочину).

Підстави для зупинення або переривання строків давності, передбачені ч.ч. 2, 3 ст.49 КК України, відсутні.

Суд, встановивши наявність усіх передбачених законом обставин, зобов`язаний звільнити особу від кримінальної відповідальності за цією підставою, незалежно від того, на якій стадії перебуває кримінальне провадження (справа) - досудове розслідування, підготовче судове засідання, судовий розгляд справи судом першої інстанції, на стадії провадження в суді апеляційної інстанції, але до набрання вироком суду законної сили.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 надав свою згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності за нереабілітуючих підстав і закриття кримінального провадження відносно нього з цих підстав. Така згода викладена ним усно в судовому засіданні та в його письмовому клопотанні від 07.09.2021, яка долучена до матеріалів кримінального провадження.

У відповідності до ч.3 ст.288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Враховуючи вищенаведене, перевіривши законність заявленого клопотання та отримавши згоду на таке звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 , з огляду на те, що злочин, передбачений ч.1 ст. 367 КК України, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 , є злочином невеликої тяжкості, та з моменту скоєння злочину минуло більше трьох років, перебіг давності притягнення до кримінальної відповідальності, в розумінні ст.49 КК України, не зупинявся і не переривався, суд приходить до переконання, що клопотання сторони захисту про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності є таким, що відповідає вимогам чинного законодавства, тому слід його звільнити від кримінальної відповідальності на підставі ч.1 ст.49 КК України, закривши відносно нього кримінальне провадження за ч.1 ст. 367 КК України.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст.100 КПК України.

Згідно ухвали слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 28.04.2020 було накладено арешт на майно.

Відповідно до положень ч.4 ст.174 КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. На підставі наведеного, суд скасовує вказаний захід забезпечення кримінального провадження.

Цивільний позов не заявлено.

Керуючись ст. 49 КК України, ст. ст. 284-286, 288, 369-372 КПК України, суд-

У Х В А Л И В :

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 367 КК України на підставі ч.1 ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 367 КК України, - закрити.

Скасувати арештнакладений наземельну ділянкуіз кадастровимномером 5625080800:05:002:0007,площею 0,1943га,із цільовимпризначенням для будівництваі обслуговуванняжитлового будинку,господарських будівельі споруд(присадибнаділянка),земельну ділянкуіз кадастровимномером 5625080800:05:002:0008,площею 0,2га,із цільовимпризначенням для будівництвата обслуговуваннябудівель торгівлі,що розташованіза адресою: АДРЕСА_2 ,які направі приватноївласності належать ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ухвалоюслідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 28.04.2020.

Речові докази:

- які зберігаються в матеріалах кримінального провадження - залишити в матеріалах провадження;

- системний блок AMD ATHLON, системний блок (без маркувальних написів), системний блок ASUS, які передані на відповідальне зберігання до Березівської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області повернути власнику;

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду через Рокитнівський районний суд Рівненської області протягом 7 днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99816115
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку