open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 362/4496/21

Провадження № 1-кс/362/769/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 серпня 2021 року слідчий суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області - ОСОБА_1 , за участю секретаря - ОСОБА_2 , прокурора - ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові Київської областіпрокурор Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 про арешт майна,-

в с т а н о в и в :

До Васильківського міськрайонного суду Київської області звернувся Прокурор Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, а саме на землесосний снаряд (земснаряд) з двигуном серійний номер ЯМЗ25010022646АЛ ІПЗ, що перебуває у власності невстановленої особи, із забороною відчужувати, розпоряджатися та користуватися ним.

Клопотання мотивовано наступним.

Слідчим відділенням відділу поліції № 1 Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12021111140000075 від 24.02.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 239-1, ч. 2 ст. 240, ч.3 ст.197-1 КК України, за фактом порушення встановленихправил використаннянадр танезаконного заволодінняґрунтовим покривом(поверхневимшаром)земель та самовільного будівництва будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що 25.06.2021 до Обухівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області від Головного управлінця контррозвідувального захисту інтересів держави економічної безпеки надійшли матеріали щодо протиправного використання земельних ділянок на території с. Ходосівка Федосіївської територіальної громади Київської області.

17.08.2021 на підставі ухвали слідчого судді Васильківського міськрайонного суду Київської області від 11.08.2021, в ході проведення огляду земельної ділянки за кадастровим номером 3222487000:03:001:0899, розташованої в селі Ходосівка, Обухівський район, Київська область, виявлено плавзасіб землесос (земснаряд). Землесосний снаряд розташований на пантонах для переміщення останнього по воді. Розміри землесосного снаряду в довжину близько 10 метрів, в ширину близько 4 метрів, на платформі розташована кабіна управління землесосом, в середині землесосу розташований двигун з серійним номером ЯМЗ25010022646АЛ ІПЗ.

У подальшому вказаний землесосний снаряд з двигуном серії ЯМЗ25010022646АЛ ІПЗ було вилучено та передано на відповідальне зберігання ФОП ОСОБА_5 з поміщенням до майданчику для зберігання за адресою: АДРЕСА_1 , про що було зазначено у відповідному протоколі огляду.

Постановою прокурора Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_4 від 17 серпня 2021 року, визнано та приєднано до матеріалів даного кримінального провадження в якості речових доказів землесосний снаряд з двигуном серійний номер ЯМЗ25010022646АЛ ІПЗ, у зв`язку з тим, що є достатньо підстав вважати, що ця техніка є знаряддям вчинення кримінального правопорушення.

Також, відповідно до показів потерпілих у кримінальному провадженні ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , останні повідомили, що на їх земельних ділянках влаштували штучні водойма невідомі особи за допомогою землесосного снаряду.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 168 Земельного кодексу України, ґрунти земельнихділянок єоб`єктом особливоїохорони. Власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Відповідно до ст. 52 Закону України «Про охорону земель», при проведенні гірничодобувних, геологорозвідувальних, будівельних та інших робіт, пов`язаних з порушенням ґрунтового покриву, відокремлена ґрунтова маса підлягає зняттю, складуванню, збереженню та перенесенню на порушені або малопродуктивні земельні ділянки відповідно до робочих проектів землеустрою.

Окрім того, надра є виключною власністю Українського народу і надаються тільки у користування. Угоди або дії, які в прямій або прихованій формі порушують право власності Українського народу на надра, є недійсними.

Відповідно до огляду місця події від 15.07.2021 інформаційного порталу «GoogleEarth» місцевості за розташуванням Київська область, Обухівського район, територія Феодосіївської територіальної громади, с. Ходісівка.

В ходіогляду даногосайту встановленозміну місцевостіна вищезазначенихземельних ділянкахз 2012по 2021рік шляхомзняття шаруґрунту танезаконного добуванняпіску звикористанням великогабаритноїспецтехніки та ведуться будівельні роботи.

Згідно ст.23Земельного кодексуУкраїни Землі,придатні дляпотреб сільськогогосподарства,повинні надаватисянасамперед длясільськогосподарського використання. Для будівництва промислових підприємств, об`єктів житлово-комунального господарства, залізниць і автомобільних шляхів, ліній електропередачі та зв`язку, магістральних трубопроводів, а також для інших потреб, не пов`язаних з веденням сільськогосподарського виробництва, надаються переважно несільськогосподарські угіддя або сільськогосподарські угіддя гіршої якості.

Згідно зі статтею 23 Кодексу України про надра Землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів, а також підземні води (крім мінеральних) для всіх потреб, крім виробництва фасованої питної води, за умови, що обсяг видобування підземних вод із кожного з водозаборів не перевищує 300 кубічних метрів на добу.

Видобування корисних копалин місцевого значення і торфу з застосуванням спеціальних технічних засобів, які можуть призвести до небажаних змін навколишнього природного середовища, погоджується з місцевими радами, Радою міністрів Автономної Республіки Крим та обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

Незастосування засобу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту на землесосний снаряд з двигуном серійний номер ЯМЗ25010022646АЛ ІПЗ, може призвести до його відчуження (зникнення), втрати або настання інших наслідків.

У зв`язку з чим подальше користування та розпорядження вищевказаними об`єктами нерухомого майна призведе до їх втрати або відчуження на користь третіх осіб.

Отже, арешт майна є важливим елементом здійснення завдань кримінального провадження, своєчасне застосування якого може запобігти непоправним негативним наслідкам при розслідуванні кримінального правопорушення.

Так, застосування арешту на вказане майно дозволить припинити кримінальне правопорушення та унеможливить подальше його відчуження на користь інших осіб, а заборона на користування та розпорядження вищевказаним землесосним снарядом з двигуном серійний номер ЯМЗ25010022646АЛ ІПЗ, надасть можливість органу досудового розслідування провести об`єктивне та неупереджене розслідування кримінального провадження для встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, винних осіб, що відповідає завданням та меті його проведення.

Заслухавши прокурора, який підтримав клопотання, вивчивши матеріали клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження являється арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України). При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

При вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя, згідно ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Підстави та порядок накладення арешту його скасування під час кримінального провадження регулюються главою 17 КПК України.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Також, в порушення вимог частини другої статті 171 КПК України у клопотанні не зазначено підстави і мету, відповідно до положень статті 170 цього Кодексу та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про накладення арешту на майно є необгрунтованим, слідчому судді не надано доказів, що майно, на яке просить прокурор накласти арешт, визнано та приєднано до матеріалів даного кримінального провадження в якості речових доказів, а тому в задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 170, 172, 173, 376 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

В задоволенні клопотання - відмовити.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99815657
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку