open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.08.2021 Справа №607/13912/21 провадження № 1-кс/607/4587/2021

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарях: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Тернополі клопотання ОСОБА_4 про встановлення процесуальних строків досудового розслідування,

встановила:

ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді із даним клопотанням, у якому просить встановити органу досудового розслідування у кримінальному провадженні №12013210120000449 від 22 травня 2013 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, строк в один місяць для проведення процесуальних дій, необхідних та достатніх для закінчення досудового розслідування.

В обґрунтування таких своїх вимог зазначає, що підрозділом дізнання Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування вказаного кримінального провадження, у межах якого арештовано належний йому автомобіль. Досудове розслідування проводиться неефективно, внаслідок чого він потерпає від тривалого обмеження у його правах на користування та розпорядження своїм майном.

У судові засідання ОСОБА_4 не з`явився, подавши заяву про розгляд справи за його відсутності, у якій також зазначив, що свої вимоги підтримує.

Слідчим суддею витребувано матеріали кримінального провадження №120201310120000449 від 22 травня 2013 року.

Розглянувши клопотання, оглянувши матеріали вказаного кримінального провадження, в тій частині, що стосується порушеного питання, слідчий суддя приходить до наступних висновків:

відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.114КПК України,для забезпеченнявиконання сторонамикримінального провадженнявимог розумногостроку слідчийсуддя,суд маєправо встановлюватипроцесуальні строкиу межахграничного строку,передбаченого цимКодексом,з урахуваннямобставин,встановлених підчас відповідногокримінального провадження. Будь-які строки, що встановлюються прокурором, слідчим суддею або судом, не можуть перевищувати меж граничного строку, передбаченого цим Кодексом, та мають бути такими, що дають достатньо часу для вчинення відповідних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень та не перешкоджають реалізації права на захист.

Підрозділом дізнання Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013210120000449 від 23 травня 2013 року про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України /далі Кримінальне провадження/.

Як вбачається із клопотання ОСОБА_4 , яке є предметом даного судового розгляду, питання про встановлення процесуальних строків пов`язано із тим, що на думку заявника, досудове розслідування у Кримінальному провадженні здійснюється неефективно та невиправдано довго.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державноївлади таоргани місцевогосамоврядування,їх посадовіособи зобов`язанідіяти лишена підставі,в межахповноважень тау спосіб,що передбаченіКонституцією тазаконами України.

Слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, та у випадку, передбаченому статтею 247 цього Кодексу, - голова чи за його визначенням інший суддя відповідного апеляційного суду /п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України/.

Як вбачається із ч.ч. 1, 3 ст. 401 КПК України, дізнавач: при здійсненні дізнання наділяється повноваженнями слідчого; несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення дізнання; зобов`язаний виконувати доручення та вказівки прокурора, які надаються в письмовій формі.

Відповідно до п.п. 2, 4 ч. 1 ст. 39-1 КПК України, керівник органу дізнання уповноважений: відсторонювати дізнавача від проведення дізнання за ініціативою прокурора або з власної ініціативи та призначати іншого дізнавача за наявності підстав, передбачених цим Кодексом, для його відводу /самовідводу/ або неефективного дізнання; вживати заходів для усунення порушень вимог законодавства у разі їх допущення дізнавачем.

Окрім цього,згідно ізп.п.4,5,6,7,8ч.1ст.36КПК України,прокурор,здійснюючи наглядза додержаннямзаконів підчас проведеннядосудового розслідуванняу форміпроцесуального керівництвадосудовим розслідуванням,уповноважений:доручати слідчому,органу досудовогорозслідування проведенняу встановленийпрокурором строкслідчих /розшукових/дій,негласних слідчих/розшукових/дій,інших процесуальнихдій абодавати вказівкищодо їхпроведення чибрати участьу них,а внеобхідних випадках-особисто проводитислідчі /розшукові/та процесуальнідії впорядку,визначеному цимКодексом; доручатипроведення слідчих/розшукових/дій танегласних слідчих/розшукових/дій відповіднимоперативним підрозділам; скасовувати незаконні та необґрунтовані постанови слідчих; ініціювати перед керівником органу досудового розслідування питання про відсторонення слідчого від проведення досудового розслідування та призначення іншого слідчого за наявності підстав, передбачених цим Кодексом, для його відводу, або у випадку неефективного досудового розслідування.

Генеральний прокурор, керівник обласної прокуратури, керівник окружної прокуратури, їх перші заступники та заступники при здійсненні нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування мають право скасовувати незаконні та необґрунтовані постанови слідчих та прокурорів нижчого рівня у межах строків досудового розслідування, передбачених статтею 219 цього Кодексу /ч. 6 ст. 36 КПК України/.

Відповідно доч.1ст.25Закону України«Про прокуратуру»,прокурор здійснюєнагляд задодержанням законіворганами,що провадятьоперативно-розшуковудіяльність,дізнання,досудове слідство,користуючись прицьому правамиі виконуючиобов`язки,передбачені ЗакономУкраїни «Прооперативно-розшуковудіяльність» таКримінальним процесуальнимкодексом України. Письмові вказівки прокурора органам, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство, надані в межах повноважень, є обов`язковими для цих органів і підлягають негайному виконанню.

З комплексного аналізу цих правових норм вбачається, що ефективність досудового розслідування, в частині розумного строку його проведення, контролюється керівником органом досудового розслідування та прокурором. Саме ці процесуальні фігури наділені повноваженнями слідкувати за таким процесом, спрямовувати його в правильне русло та вживати відповідних заходів реагування на порушення закону при його проведенні.

Зокрема, прокурору може бути подана скарга на недотримання розумних строків слідчим, дізнавачем, прокурором під час досудового розслідування і він має процесуальні повноваження вжити відповідних заходів, якщо дізнання проводиться з порушенням такого принципу кримінального судочинства.

Лише після цього, може бути залучено інститут судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, який реалізується шляхом оскарження рішення прокурора про відмову в задоволенні скарги на недотримання розумних строків слідчим, дізнавачем, прокурором під час досудового розслідування, яка може бути подана особою, якій відмовлено у задоволенні скарги, її представником, законним представником чи захисником /п. 9-1 ч. 1 ст. 303 КПК України/.

У даній справі ОСОБА_4 не звертався ні до керівника органу досудового розслідування, ні до прокурора, в тому числі вищого рівня, з питанням про неналежне ведення досудового розслідування Кримінального провадження, або контроль за ним, якщо мова іде про прокурора.

Прокурор відповідної скарги на недотримання розумних строків дізнавачем, або прокурором у Кримінальному провадженні не розглядав.

Вказане у попередніх двох абзацах підтверджується матеріалами Кримінального провадження.

З огляду на вказане, дане клопотання ОСОБА_4 до задоволення не підлягає, адже вирішення питань, порушених у ньому, не входить до компетенції слідчого судді.

Посилання заявника на норми ст. 114 КПК України, до уваги не беру, адже вона є не релевантною до даних правовідносин.

Керуючись ст. 19 Конституції України, ст.ст. 3, 36, 39-1, 401, 303, 309, 369, 372 КПК України,

постановила:

відмовити у задоволенні клопотання ОСОБА_4 провстановлення процесуальнихстроків досудовогорозслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013210120000449 від 23 травня 2013 року про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України.

Матеріали кримінального провадження № 12013210120000449 від 23 травня 2013 року повернути органу досудового розслідування.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99814999
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку