open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 315/1147/21

Номер провадження № 2-о/315/63/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2021 року

Гуляйпільський районний суд Запорізької області у складі: головуючої судді Телегуз С.М., при секретарі Дмитренко В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Гуляйполе Запорізької області цивільну справу за уточненою заявою

ОСОБА_1 , заінтересована особа: Гуляйпільський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про встановлення факту батьківства, -

ВСТАНОВИВ:

23.07.2021 року до суду звернулася ОСОБА_1 з заявою про встановлення факту батьківства.

28.07.2021 року ухвалою судді відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження та призначено до розгляду в судове засідання.

В уточненій заяві від 28.07.2021 року посилалася на те, що вона з 2006 року до жовтня 2009 року знаходилась у цивільному шлюбі, без його реєстрації, з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з яким вели спільне господарство, мали спільний бюджет та проживали однією сім`єю за адресою: АДРЕСА_1 .

У липні 2008 року вона завагітніла від ОСОБА_2 , на що він відреагував з великою радістю та наполягав на збереженні вагітності. ІНФОРМАЦІЯ_2 вона народила сина ОСОБА_3 , запис про батька якого було вчинено відповідно до ст.135 СК України, тобто за її прізвищем, а ім`я та по батькові дитини - за її вказівкою.

З моменту народження дитини ОСОБА_2 піклувався про сина, матеріально його забезпечував та приймав участь в його вихованні, вважаючи себе рідним батьком дитини та ніколи не висловлював ніяких сумнівів щодо свого батьківства.

У жовтні 2009 року сімейні стосунки між нею та ОСОБА_2 були припинені в зв`язку з його поверненням на постійне місце проживання до Автономної Республіки Крим та її відмовою їхати з дитиною туди в зв`язку з необхідністю забезпечення постійного догляду за рідним дідусем. Але ОСОБА_2 продовжував піклуватися про них, надаючи добровільно матеріальну допомогу та забезпечуючи сина одежею, іграшками та інше. Також він приймав участь, як рідний батько, і у вихованні сина ОСОБА_4 , приїжджаючи до нього на декілька днів, або під час тарифних відпусток по роботі, а також спілкувався у телефонному режимі. Спілкування та участь у вихованні сина його батько ОСОБА_2 вимушений був припинити лише у 2014 році в зв`язку з окупацією Криму Російською Федерацією та за станом свого здоров`я (тяжка хвороба).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 помер в Республіці Крим, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим 16.02.2021 року Советським райвідділом запису актів цивільного стану Департаменту запису актів цивільного стану МЮ Республіки Крим, актовий запис № 170219910002400070004.

Встановлення факту батьківства померлого ОСОБА_2 відносно дитини має значення для неї та самої дитини, тому що від цього залежить виникнення особистих прав дитини, у т.ч. права на ім`я, тобто дитина в разі встановлення факту батьківства буде мати право на зміну прізвища « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », а також на виникнення прав та обов`язків дитини, які ґрунтуються на її походженні від батька, а також для призначення пенсії у зв`язку з втратою годувальника.

Факт походженнясина від ОСОБА_2 та визнанняним батьківствапідтверджується фотознімками(фотопро випискуз дитиноюз пологовоговідділення;фото підчас хрещеннядитини;фото надень народженнядитини -1рік). Цей факт також підтверджують свідки: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Прохала встановити факт батьківства ОСОБА_2 відносно її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та зобов`язати Відділ реєстрації актів цивільного стану Гуляйпільського РУЮ Запорізької області внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , №44 від 17.03.2009 року, вказавши в графі «батько»: « ОСОБА_2 » та в графі «прізвище»: « ОСОБА_10 », та видати нове свідоцтво про народження.

В судовому засіданні заявник вимоги підтримала в повному обсязі, прохала встановити факт батьківства ОСОБА_2 відносно її сина ОСОБА_3 та зобов`язати Відділ реєстрації актів цивільного стану Гуляйпільського РУЮ Запорізької області внести зміни до актового запису про народження дитини та видати нове свідоцтво про народження.

В судовому засіданні свідки ОСОБА_7 та ОСОБА_11 суду пояснили, що знають заявника, остання проживала у період з 2006 до 2009 року однією сім`єю з ОСОБА_2 , у них народився спільний син ОСОБА_3 , потім ОСОБА_2 виїхав на постійне місце проживання в АРК, де потім помер у лютому 2021 року.

В судове засідання представник заінтересованої особи: Гуляйпільський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, 16.09.2021 року надали лист, в якому повідомили, що для становлення факту батьківства спочатку необхідно встановити факт смерті ОСОБА_2 на тимчасово-окупованій території АРК, також повідомили, що повторне свідоцтво про народження ОСОБА_2 від 29.04.2014 року є незаконним, оскільки на час його видачі органи державної влади України на території АРК тимчасово не здійснювали свої повноваження.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Матеріалами справи встановлено наступні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Некрасовка Совєтського району Автономної Республіки Крим народився ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 13.09.2021 року.

ІНФОРМАЦІЯ_6 в м. Гуляйполе Запорізької області народилася заявник ОСОБА_12 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 29.04.2015 року Гуляйпільським РС УДМС України в Запорізькій області (а.с.3).

Заявник ОСОБА_12 з 2006 року до жовтня 2009 року знаходилась у цивільному шлюбі, без його реєстрації, з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з яким вели спільне господарство, мали спільний бюджет та проживали однією сім`єю за адресою: АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Гуляйполе Запорізької області народився ОСОБА_3 , актовий запис про народження №44 від 17.03.2009 року, батьками якого є заявник ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 19.03.2009 року (а.с.6).

Запис про батька дитини вчинено відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Плодове Нижньогірського району Автономної Республіки Крим помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 13.09.2021 року.

08.09.2021 року рішенням Полтавського районного суду Полтавської області у справі № 545/2832/21 встановлено факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с. Некрасовка, Совєтського району, АР Крим та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Плодове, Нижньогірського району, АР Крим, Україна.

Суд, задовольняючи заяву, виходить з наступного.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо за законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно зі ст.319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Згідно ст.121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Згідно ст.125СК Україниякщо матита батькодитини неперебувають ушлюбі міжсобою,походження дитинивід батькавизначається зокрема : 3) за рішенням суду.

Згідно ч.1 ст.126 СК України походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ст.128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до ЦПК України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Відповідно дост.130СК Україниу разісмерті чоловіка,який неперебував ушлюбі зматір`юдитини,факт йогобатьківства можебути встановленийза рішеннямсуду. Заявапро встановленняфакту батьківстваприймається судом,якщо записпро батькадитини уКнизі реєстраціїнароджень вчиненовідповідно дочастини першоїстатті 135цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст.135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно доп.8Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №3від 15.05.2006року «Прозастосування судамиокремих нормСімейного кодексуУкраїни прирозгляді справщодо батьківства,материнства тастягнення аліментів»у разісмерті чоловіка,який неперебував ушлюбі зматір`юдитини,або смертіжінки,котра вважаласьматір`юостанньої,факт їхньогобатьківства (материнства)може бутивстановлено зарішенням судув окремомупровадженні. Заявипро встановленняфакту якбатьківства,так іматеринства судприймає дорозгляду,якщо записпро батька(матір)дитини вКнизі реєстраціїнароджень учиненозгідно зіст.135СК. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи. Усі вони беруть участь у справі як заявники, а органи опіки та піклування й інші особи (залежно від обставин справи) - як заінтересовані особи.

Відповідно доп.9Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №3від 15.05.2006року «Прозастосування судамиокремих нормСімейного кодексуУкраїни прирозгляді справщодо батьківства,материнства тастягнення аліментів»відповідно достатей 213,215ЦПК рішеннящодо визнаннябатьківства (материнства)має ґрунтуватисяна всебічноперевірених судомданих,що підтверджуютьабо спростовуютьзаявлені вимогичи запереченняпроти них,а йогорезолютивна частина-містити всівідомості,необхідні дляреєстрації батьківства(материнства)в органахРАЦС (прізвище,ім`ята побатькові матерій батька,число,місяць ірік їхнародження,громадянство,а такожномер актовогозапису пронародження дитини,коли таяким органомйого вчинено). Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це.

Судом встановлено, що до суду звернулася заявник, яка є матір`ю дитини ОСОБА_3 , запис про батька якого вчинено відповідно до ч.1 ст.135 СК України, оскільки на час його народження вона не перебувала у шлюбі з його рідним батьком ОСОБА_2 , з заявою про встановлення факту батьківства ОСОБА_2 з підстав того, що останній помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , і встановити даний факт окрім як в судовому порядку неможливо.

Суд доходить висновку, що факт батьківства ОСОБА_2 щодо дитини ОСОБА_3 встановлено в судовому засіданні на підставі належних та допустимих доказів, а тому, з огляду на викладене, суд вважає доведеним факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки необхідно для призначення пенсії у зв`язку з втратою годувальника.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

За таких обставин заява підлягає задоволенню, як така, що ґрунтується на законі, підтверджена встановленими обставинами та наданими суду доказами.

Керуючись ст.ст. 19, 76-83, 258-259, 268, 293-294, 315, 319, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Гуляйпільський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про встановлення факту батьківства - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уроженець с. Некрасовка Совєтського району Автономної Республіки Крим, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уроженця м. Гуляйполе Запорізької області.

Зобов`язати Гуляйпільський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) внести до актового запису №44 від 17.03.2009 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , наступні зміни: в графі «батько» вказати « ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України», в графі «прізвище» вказати « ОСОБА_6 », та видати нове свідоцтво з урахуванням зазначених змін.

Повний текст рішення складено 22.09.2021 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя: С.М.Телегуз

Джерело: ЄДРСР 99777985
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку