open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Єдиний унікальний номер №943/2249/20

Провадження № 2/943/692/2021

13 вересня 2021 року м. Буськ Львівської області

Буський районний суд Львівської області в складі:

головуючої-судді Шендрікової Г.О.,

за участю секретаря судового засідання Бузун О.О.

без участі сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті у м. Буську без фіксації технічним засобом цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Буської міської ради Золочівського району Львівської області про визнання права власності на будівлі,

В С Т А Н О В И В :

До суду звернувся ОСОБА_1 , з позовом до Буської міської ради Золочівського району Львівської області, в якому просить визнати за ним, право власності на нежитлові будівлі, які належали Колективному сільськогосподарському підприємству «Зірка», а саме: столярний цех, насосна та водонапірна башня та навіс.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначає, що відповідно до свідоцтва ЛВ № 025968 від 01 вересня 2020 року про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства виданого Тур`янською сільською радою Буського району Львівської області йому належить частка майна пайового фонду підприємства КСП «Зірка», реорганізаційного з СТзОВ «Зірка» с. Тур`я Буського району Львівської області вартість якої визначена в розмірі 53662,00 грн., або 7,38 відсотків від загальної вартості майна пайового фонду підприємства станом на 01 січня 2001 року. Згідно рішення від 2 серпня 2020 року загальних зборів власників паїв Колективного сільськогосподарського підприємства «Зірка» про виділення в натурі та передачу у власність пайового майна КСП Зірка йому виділено в натурі майно КСП Зірка на суму 53662,00 грн. у власність будівлі, а саме: майстерню 2 бр./столярна/, водонапірну башню, піднавіс на с/г техніку, що знаходяться за адресою: село Гутисько-Тур`янське Буський район Львівська область. 07 вересня 2020 року згідно акту приймання-передачі нерухомого майна, вказані будівлі, а саме майстерня 2 бр./столярна/, водонапірна башня, піднавіс на с/г техніку, що знаходяться за адресою село Гутисько-Тур`янське Буський район Львівська область, були передані у власність ОСОБА_1 за балансовою вартістю 53662,00 грн. 17 вересня 2020 року Виконавчим комітетом Тур`янської сільської ради Буського району Львівської області було прийнято рішення № 29 «Про присвоєння поштових адрес на об`єкти нерухомого майна», відповідно до якого було присвоєно поштову адресу об`єктам будівництва нежитлових будівель, а саме:

-навісу для сільськогосподарської техніки: АДРЕСА_1 ;

-водонапірній башні: АДРЕСА_1 ;

-бувшому столярному цеху: АДРЕСА_1 .

08 жовтня 2020 року Обласним комунальним підприємством Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» було виготовлено технічні паспорти на виробничі будинки з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, а саме: столярний цех, загальною площею 261,6 кв. м., який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , насосна та водонапірна башня загальною площею 5,2 кв. м., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , навіс загальною площею 1527,1 кв. м., за адресою: АДРЕСА_1 .

Просить визнати за ним право власності на вказані будівлі.

Позивач в судове засідання не прибув, належно та вчасно був повідомлений про день, час, місце розгляду справи. До матеріалів справи додав заяву про слухання справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю, просить позов задоволити.

Представник відповідача Буської міської ради Золочівського району Львівської області в судове засідання не з`явився, належно та вчасно був повідомлений про день, час, місце розгляду справи, подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності їх представника, заперечень не має.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно ст.51 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженогоПостановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 р. №1127,Для державної реєстрації права власності у зв`язку із виділенням нерухомого майна в натурі власникам майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств подаються:

1) свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) з відміткою підприємства правонаступника реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства про виділення майна в натурі, засвідченою підписом керівника такого підприємства та печаткою;

2) акт приймання-передачі нерухомого майна.

Питання реалізації власниками майнових паїв права на одержання цих паїв у натурі чи отримання їх вартості врегульовано, зокрема,ЗУ «Про колективне сільськогосподарське підприємство»,Указом Президента України від 29 січня 2001 року № 62 «Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки»,постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177 «Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки».

Відповідно до положень цих правових актів підставою для виділення майнових паїв у натурі чи отримання їх вартості окремими особами є заяви власників майнових паїв про виділення їхнього майна в натурі. Такі заяви розглядаються зборами співвласників майнових паїв, які приймають відповідні рішення, що оформляються протоколом зборів співвласників.

Спірне майно було включене до складу пайового майна СТзОВ «Зірка».

Всі спірні приміщенняце приміщення колгоспу, при реорганізації якого усім співвласникам видали свідоцтва про майновий пай.

СТзОВ «Зірка» було реорганізовано в КСП «Зірка». Правовстановлюючим документом у позивача є свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства, згідно з яким особа має право на пайовий фонд майна колективного сільськогосподарського підприємства.

Пунктом 13 Порядку визначення розмірів майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств та їх документального посвідчення, затвердженогопостановою КМУ від 28.02.2001 р. №177визначено, що майновий пай члена підприємства документально підтверджується свідоцтвом про право власності на майновий пай члена підприємства.

Пунктом 14 вказаного Порядку свідоцтво видається сільською, селищною або міською радою згідно із списком осіб, які мають право на майновий пай підприємства.

Позивач звернувся до співвласників майнових паїв реорганізованого СТзОВ «Зірка» Буського району Львівської області з проханням виділити йому у натурі у власність нерухоме майно, оскільки він викупив майнові сертифікати в пайовиків, а саме: нежитлове приміщення столярного цеху, водонапірну башню та піднавіс на сільськогосподарську техніку.

Загальними зборами співвласників майна від 02.08.2020 р. було вирішено в рахунок майнових паїв виділити ОСОБА_1 в натурі майно, а саме: нежитлове приміщення столярного цеху ( 2 бригада), водонапірну башню (2 бригада) та піднавіс на сільськогосподарську техніку(2 бригада).

Відповідно до ч.1ст. 358 ЦК Україниправо спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Тобто з питань виділення майна в натурі має враховуватися думка всіх співвласників, оформлена відповідним протоколом.

Збори співвласників майнових паїв з приводу вирішення питання про передачу пайового майна у власність ОСОБА_1 проводилися, та майно було передано на правових підставах.

Враховуючи ту обставину, що на даний час позивач не має можливості оформити право власності на спірне майно, позивач змушений звернутись до суду за захистом своїх невизнаних прав. Відповідно дост. 16 Цивільного кодексу Україниодним із способів захисту цивільних прав та інтересів є - визнання права.

Технічні паспорти на спірні об`єкти нерухомого майна були виготовлені за замовленням ОСОБА_1 Обласним комунальним підприємством Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки».

Згідно із частинами першою та четвертою статті 11 Цивільного кодексу України(далі -ЦК України) цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. У випадках, установлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки виникають безпосередньо з актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до частини першої статті 316ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст.328ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Суд вважає, що у позивача наявне майнове право на вказані об`єкти нерухомості, при цьому виконані всі умови для набуття їх у власність. Разом з тим, право позивача щодо набуття спірного майна у власність передбаченоПорядком визначення розмірів майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств та їх документального посвідчення, затвердженихПостановою КМУвід 28 лютого 2001 р. N 177 «Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки».

Пунктами 13 та 14 передбачено, що майновий пай члена підприємства документально підтверджується свідоцтвом про право власності на майновий пай члена підприємства за зразком згідно з додатком.

У разі набуття у власність майнового паю (його частини) на підставі угоди міни, даруваннята інших цивільно-правових угод,а також спадкування видається нове свідоцтво. (Пункт 13 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ N 912 (912-2003-п) від 16.06.2003)

Свідоцтво видається сільською, селищною або міською радою згідно із списком осіб, які мають право на майновий пай підприємства.

До зазначеного списку додаються такі документи: акт розрахунку уточненого пайового фонду; уточнена структура пайового фонду; уточнений перелік майна пайового фонду.

Для отримання нового свідоцтва у разі набуття у власність майнового паю (його частини) на підставі угоди міни, дарування та інших цивільно-правових угод, а також спадкування до сільської, селищної або міської ради подаються посвідчені в установленому порядку копія відповідної цивільно-правової угоди або копія свідоцтва про право на спадщину, попереднє свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства. Після отримання зазначених документів сільська, селищна або міська рада вносить відповідні зміни до списку осіб, які мають право на майновий пай підприємства, та анулює попереднє свідоцтво, про що робиться запис у книзі обліку свідоцтв про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства. (Пункт 14 доповнено абзацом шостим згідно з Постановою КМ N 912 (912-2003-п) від 16.06.2003)

Усі подані документи формуються в окрему справу по кожному підприємству.

Факт оформлення свідоцтва засвідчується гербовою печаткою та підписом голови відповідної ради.

Оформлені свідоцтва реєструються у книзі обліку свідоцтв про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства. Видача свідоцтва громадянину проводиться безоплатно. Відмову у видачі свідоцтва можна оскаржити в судовому порядку. У разі втрати чи пошкодження свідоцтва громадянину видається дублікат, про що робиться відповідний запис на бланку свідоцтва.

Відповідно до ч.1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно дост. 2 ЦПК Українизавданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з положеннями ст.12,13 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно дост. 263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно дост. 41 Конституції Україниправо приватної власності набувається в порядку, визначеному законом, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Відтак, суд приходить до переконання, що позов є підставним та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.1216,1225,1261,1265,1268 ЦК України, ст.ст.4-5,10,12,76-80,89,206,247,259,263-265,268,274, 279 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Буської міської ради Золочівського району Львівської області про визнання права власності на будівлі задольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на нежитлові будівлі, які належали КСП «Зірка», а саме:

-навісу для сільськогосподарської техніки: АДРЕСА_1 ;

-водонапірній башні: АДРЕСА_1 ;

-бувшому столярному цеху: Україна Львівська область Буський район с. Гутисько-Тур`янське вул. Ментелеї, 181а.

Рішення суду може бути оскаржено до Львівського апеляційного суду через Буський районний суд Львівської області (пп.15.5 п.15 ч.1Перехідні положення ЦПК Україниу редакціїЗакону № 2147-VІІІ від 3 жовтня 2017 року) протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту судового рішення

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 21.09.2021 р.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , який проживає за адресою: с. Гутисько-Тур`янське Золочівського району Львівської області.

Відповідач: Буська міська рада Буського району Львівської області, адреса: м. Буськ площа 900-річчя м. Буська, 1 Золочівського району Львівської області.

Суддя: Г. О. Шендрікова

Джерело: ЄДРСР 99770520
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку