open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 760/24380/21

Кримінальне провадження № 1-кд/760/16/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2021 року суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , розглянувши в приміщенні Солом`янського районного суду міста Києва клопотання Головного спеціаліста відділу судової роботи та міжнародної правової допомоги Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) ОСОБА_2

про приведення вироку суду Російської Федерації у відповідність із законодавством України щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

В С Т А Н О В И В:

До судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання Головного спеціаліста відділу судової роботи та міжнародної правової допомоги Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) ОСОБА_2 про приведення вироку суду Російської Федерації у відповідність із законодавством України щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У клопотанні вказується, що 31.08.2021 наказом Міністерства юстиції України № 3069/5 прийнято рішення про прийняття в Україну засудженого вироком російського суду громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до статей 2, 3 Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року, статей 605,606,609-611 Кримінального процесуального кодексу України, пунктів 6-9,12-14 Розділу XII Інструкції про порядок здійснення міжнародного співробітництва з питань взаємної правової допомоги, видачі правопорушників (екстрадиції), передачі (прийняття) засуджених осіб, виконання вироків та інших питань міжнародного судового співробітництва у кримінальному провадженні під час судового провадження, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 19.08.2019 № 2599/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.08.2019 за № 956/33927, наказом Міністра юстиції України від 09.10.2019 № 2924/5 «Про покладання виконання обов`язків на ОСОБА_4 », підпункту 4.47 пункту 4 Положення про міжрегіональні управління Міністерства юстиції України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 23.06.2011 № 1707/5 (із змінами), та на підставі запиту Міністерства юстиції Російської Федерації від 19.05.2021 за № 06-55487/21.

Клопотання обґрунтовуєтьсятим,що ОСОБА_3 засуджено вирокомЗубово-Полянськогорайонного судуРеспубліки Мордовіявід 23.01.2020з приєднаннямневідбутої частинипокарання завироком Преображенськогорайонного судум.Москви від27.04.2016,який набравзаконної сили04.02.2020,до покаранняу вигляді6років 2місяців позбавленняволі.Так, ОСОБА_3 засуджено завчинення злочину,передбаченого ч.3ст.30,ч.1ст.228(замахна незаконнепридбання безмети збутунаркотичних засобіву значномурозмірі),ч.3ст.30,пунктом «г»ч.4ст.228.1(замах на незаконний збут наркотичних засобів, у великому розмірі), КК Російської Федерації, яким відповідають статті 15, 307, 309 КК України.

Так, вказується, що ОСОБА_3 відбуває покарання в ФКУ "Виправна колонія № 19" УФСВП Росії по Республіці Мордовія, кінець відбуття строку покарання - 22.03.2026. При цьому, останнє відоме місце проживання ОСОБА_3 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

У поданому клопотанні Головний спеціаліст відділу судової роботи та міжнародної правової допомоги Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) ОСОБА_5 просить суддю по суті:

-визначити за Кримінальним кодексом України правову кваліфікацію діяння, у вчиненні якого ОСОБА_3 визнано винним вироком Зубово-Полянського районного суду Республіки Мордовія від 23.01.2020;

-визначити строк позбавлення волі, що підлягає відбуванню покарання засудженим ОСОБА_3 на підставі вироку Зубово-Полянського районного суду Республіки Мордовія від 23.01.2020, зазначивши про початок строку покарання.

Дослідивши клопотання та додані до нього копії документів, суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з чч. 1, 2 ст. 1 КПК України порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України.

Кримінальне процесуальне законодавство України складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України.

Виходячи з п. 22 ч.1 ст. 7 КПК України, зміст таформа кримінальногопровадження повиннівідповідати загальнимзасадам кримінальногопровадження,до яких,зокрема,відноситься мова, якою здійснюється кримінальне провадження.

Згідно з чч. 1 ст. 29 КПК України кримінальне провадження здійснюється державною мовою. Сторона обвинувачення, слідчий суддя та суд складають процесуальні документи державною мовою.

Водночас положення ст. 17 Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року не звільняє Міністерство юстиції України від зобов`язання дотримуватися вимог КПК України, а саме подавати до суду документи у відповідності до таких вимог.

Таким чином, всі документи, які подаються до суду, мають бути викладені державною мовою або перекладені на українську мову (переклад належним чином засвідчений).

Відповідно до чч. 1, 2 ст. 610 КПК України клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду іноземної держави у відповідність із законодавством України відповідно дочастини третьої статті 609цього Кодексу розглядає суд першої інстанції за останнім відомим місцем проживання засудженої особи в Україні або за місцем знаходження Міністерства юстиції України протягом одного місяця з моменту його надходження. Судовий розгляд здійснюється за участю прокурора.

До клопотання Міністерство юстиції України подає на розгляд суду такі документи:

1) копію вироку разом з документом, що підтверджує набрання ним законної сили;

2) текст статей кримінального закону іноземної держави, на якому ґрунтується вирок;

3) документ про тривалість відбутої частини строку покарання, в тому числі інформацію про будь-яке попереднє ув`язнення, звільнення від покарання і про будь-які інші обставини щодо виконання вироку;

4) заяву засудженого про згоду на передачу його для відбування покарання в Україні, а у випадку, передбаченому міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, заяву законного представника засудженого;

5) інформацію про стан здоров`я і поведінку засудженого.

Разом з тим, суддею встановлено, що всупереч вищевказаним нормам законодавства України основні документи, з яких має виходити суддя, а саме: копія вироку Зубово-Полянського районного суду Республіки Мордовія від 23.01.2020, копія вироку Преображенського районного суду Москви від 27.04.2016, копії розпоряджень про виконання вироків суду, копія апеляційної ухвали Московського міського суду від 10.08.2016, копія постанови Зубово-Полянського районного суду Республіки Мордовія від 01.02.2018, копія апеляційної Постанови Верховного Суду Республіки Мордовія від 18.04.2018 та наступні довідки: про відсутність додаткових покарань відносно ОСОБА_3 , про застосування акту помилування, про застосування акту амністії, викладені російською мовою, належним чином завірений переклад відсутній, що не дає можливості здійснювати розгляд вищевказаного клопотання у відповідності до вимог КПК України.

За таких обставин, оскільки клопотання подано без додержання вимог законодавства України, суддя вважає за необхідне повернути його для усунення недоліків.

Керуючись ст. 19 Конституції України та стст. 1, 7,29, 610 КПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Головного спеціаліста відділу судової роботи та міжнародної правової допомоги Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) ОСОБА_2 про приведення вироку суду Російської Федерації у відповідність із законодавством України щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - повернути особі, яка його подала.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99731142
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку