open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №639/6093/21

Провадження №1-кс/639/1597/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2021 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , заявника ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб відділу поліції №1 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за її заявою та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Харкова зі скаргою на бездіяльність посадових осіб відділу поліції №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області, що полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, звернулася ОСОБА_3 .

В прохальній частині поданої скарги заявник просить зобов`язати уповноважену особу відділу поліції №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області внести відомості за її заявою від 27.08.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення.

У мотивування своєї скарги заявником зазначено, що посадова особа слідчого відділу поліції №1 ХРУП № 3 ГУНП у Харківській області, вчиняючи корупційне правопорушення за ознакою статті 356, 367 ККУ не внесла її заяву, подану 27.08.2021 та внесену до ЕО 14207 27.08.2021 відповідно до вимог статті 214 КПКУ про бездіяльність посадової особи ОСОБА_4 по припиненню незаконної господарської діяльності фіктивних юридичних осіб ТОВ «Коксовий завод НОВОМЕТ» та ТОВ «Новотерм» на території водоохоронних зон Новожанівських родовищ питних підземних вод (паспорти родовищ № 463401 та № 454101) із забрудненням водоохоронних зон і атмосферного повітря житлових зон отруйними речовинами першого класу небезпеки - діоксином, синильною кислотою (цианідом водню) та іншими небезпечними хімічними речовинами - заяву про залишення її в небезпеці без належного реагування на вчинення кримінальних порушень громадянином ОСОБА_5 із компанією подільників у кримінальних правопорушеннях щодо неї за статтями 161, 182, 356, 239, 240, 241 ККУ та внесену до Єдиного обліку № 14207 від 27.08.2021.

Невиконання вимог п 1 імперативної статті 214 КПК України начальником слідчого відділу поліції №1 ХРУП №3 ГУНП у Харківській області по внесенню заяви про кримінальне правопорушення до ЄРДР на протязі 24 годин є корупційним правопорушенням із зловживанням службовим становищем за ознакою статті 367 ККУ - відповідно до статей 1, 2, 3 ЗУ «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 року № 1700-VII. З огляду на викладене, заявник просить слідчого суддю у судовому засіданні дослідити факт вчинення корупційних порушень посадовою особою слідчого відділу №1 ХРУП №3 ГУНП у Харківській області при невиконанні імперативних норм статті 214 Кримінального процесуального кодексу України або встановити інші причини порушення посадовою особою слідчого відділу поліції №1 ХРУП № 3 ГУНП у Харківській області вимог статті 214 КПК України щодо її заяви.

Просить суд зобов`язати начальника слідчого відділу поліції №1ХРУП №3 ГУНП у Харківській області внести до ЄРДР її заяву про вчинені відносно неї та держави кримінальні правопорушення, надати заявнику Витяги із ЄРДР, пам`ятку потерпілого та повідомити про створений начальником слідчого відділу поліції №1 ХРУП № 3 ГУНП у Харківській області реальний конфлікт інтересів із потерпілою ОСОБА_3 начальника відділу поліції №1 ХРУП № 3 ГУНП у Харківській області ОСОБА_6 для прийняття ним рішення на вимоги п.п 4, п 3 статті 28 ЗУ «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 року для внутрішнього врегулювання створеного начальником слідчого відділу поліції №1 ХРУП № 3 ГУНП у Харківській області реального конфлікту інтересів із потерпілою особою ОСОБА_3 через вчинену посадовою особою слідчого відділу корупційну бездіяльність по отриманій заяві про кримінальні правопорушення слідчого ОСОБА_7 та процесуального прокурора ОСОБА_8 під час залишення потерпілої в небезпеці через залишення кримінальних правопорушень громадянина ОСОБА_5 і подільників за статтями 161,182, 356, 239, 240, 241 ККУ та статтею 164 КУПАП на вимоги статті 135 ККУ без належного реагування і застосування заходів, передбачених статтями 161, 182, 356, 239, 240, 241 ККУ та статтею 164 КУАП після оголошення підозри очільнику злочинного угрупування ОСОБА_5 .

В судовому засіданні заявниця скаргу підтримала у повному обсязі та просила її задовольнити.

Слідчий та прокурор у судове засідання також не з`явилися, хоча були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, що відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК Українине є перешкодою для розгляду скарги.

Від відділу поліції №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області надійшли матеріали кримінальних проваджень за №№ 12021226250000400 та №120212266250000404.

Перевіривши доводи поданої скарги, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно доч.1ст.303КПК Українина досудовомупровадженні можутьбути оскарженнідії чибездіяльність слідчогоабо прокурора,а саме:бездіяльність слідчого,прокурора,яка полягаєу невнесеннівідомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

Судовим розглядом встановлено, що 27.08.2021відділом поліції№1ХРУП №3ГУНП вХарківській області було отримано заяву ОСОБА_3 від 27.08.2021 про вчинення кримінального правопорушення.

В поданій заяві ОСОБА_3 були викладенні обставини вчинення кримінального правопорушення та його попередню правову кваліфікацію, в зв`язку з чим заявник просив внести відповідні відомості до ЄРДР.

Згідно ст. 25 КПК України прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно з ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, невідкладно, але не пізніше 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається (ч. 4 ст. 214 КПК України).

У наданих ВП №1ХРУП №3ГУНП в Харківській області до суду матеріалах зазначено, що підстави для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 від 27.08.2021 (ЄО №14207) відсутні, у зв`язку з відсутністю даних, які б вказували на кримінальне правопорушення.

При цьому з матеріалів, наданих ВП №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області до суду, видно, що повідомлення ОСОБА_3 прийнято як заява про вчинення кримінального правопорушення, однак протягом 24 години відомості щодо неї не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що скаргу ОСОБА_3 в частині бездіяльності відділу поліції щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення за заявою від 27.08.2021 слід задовольнити, зобов`язавши слідчого відділу поліції №1 ХРУП№3 ГУНП в Харківській області внести відомості до ЄРДР про скоєння кримінального правопорушення за заявою ОСОБА_3 від 27.08.2021.

Щодо вимоги ОСОБА_3 , яка усно заявлена під час судового засідання щодо зобов`язання внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом невиконання ухвал слідчих суддів, що містяться в матеріалах наданих відділом поліції №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно ч. 1 ст.303 КПК України закріплений вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.

Зокрема, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена така бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

У відповідності до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За змістом цієї норми бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає їх невнесення впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Положенням ст. 25 КПК України проголошено засаду публічності. Прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила. З вказаною нормою кореспондується вимога п. 4 ч. 5 ст. 214 КПК України, у відповідності до якої до Єдиного реєстру досудових розслідувань вноситься, зокрема, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

За таких обставин, бездіяльність в сенсі кримінального процесуального кодексу України може мати місце лише у разі: - надходження заяви про вчинення кримінального правопорушення до суб`єкта, який наділений відповідними повноваженнями вносити дані до ЄРДР; - наявність в заяві інформації, яка свідчить про ознаки кримінального правопорушення; - невнесення відомостей за заявою, яка надійшла уповноваженому суб`єкту і містить ознаки кримінального правопорушення, протягом 24 годин.

У зв`язку з цим, за відсутності звернення до уповноваженого органу, який здійснює реєстрацію заяв про вчинення кримінального правопорушення, вказані вимоги заявника ОСОБА_3 не можуть бути підставою перевірки слідчим суддею в порядку ст.ст. 303-306 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 214, 303-307 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб відділу поліції №1 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за її заявою та зобов`язання вчинити дії, задовольнити.

Зобов`язати слідчого відділу поліції №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою директора ОСОБА_3 від 27 серпня 2021 року, протягом 24 годин з моменту отримання копії ухвали, про що повідомити заявника та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 20.09.2021.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99710939
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку