open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Cправа № 522/11016/21

№1-кс/522/6125/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 вересня 2021 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси - ОСОБА_1 , розглянувши клопотання представника ТОВ «ФК «Вектор Плюс» ОСОБА_2 про скасування арешту з майна.

В С Т А Н О В И В:

Представник ТОВ « ФК «Вектор Плюс « ОСОБА_2 звернувся до слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси із клопотанням про скасування арешту із земельної ділянки з кадастровим номером 5110800000:06:006:0026 за адресою: АДРЕСА_1 яка належить ОСОБА_3 ідентифікаційний номер НОМЕР_1 .

В обґрунтування клопотання, представник посилається на те, що в рамках кримінальної справи №02201100158 від 19.09.2011 постановою слідчого СВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області ОСОБА_4 накладено арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 5110800000:06:006:0026 за адресою: АДРЕСА_1 .

На даний час, відповідно до рішення Іллічівського міського суду Одеської області від 01.12.2020 арештовану земельну ділянку визнано предметом іпотеки а ТОВ «ФК «Вектор Плюс» - іпотекодержателем. Наразі, ОСОБА_3 не виконав умови кредитного договору, тому ТОВ «ФК «Вектор Плюс» має намір звернути стягнення на вказану земельну ділянку. Зважаючи на вище викладене, представник просить скасувати арешт із ділянки для забезпечення можливості розпоряджатися своїм майном.

Як вбачається із долученої до клопотання заяви, 12.09.2012 обвинувальний висновок та матеріали кримінальної справи №02201100158 від 19.09.2011 скеровано до Приморського районного суду м. Одеси.

До судового засідання представник власника майна не з`явився, що не перешкоджає розгляду клопотання.

Прокурор чи слідчий не з`явились, про час, дату та місце судового розгляду були сповіщені належним чином та їх неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Відповідно до п.9 розділу 11 Перехідних положень КПК України 2012 року, арешт майна, застосований під час досудового слідства до дня набрання чинності КПК 2012 року, продовжує свою дію до моменту його зміни, скасування чи припинення у порядку, що діяв до набрання чинності КПК України 2012 року.

Постанова про накладення арешту на майно ухвалена органом досудового слідства, до набрання чинності новим КПК України. Отже, виходячи із п.9 розділу 11 Перехідних положень КПК України 2012 року, постанова про арешт майна продовжує свою дію до цього часу.

Проте положеннями КПК України ( в ред. 1960 року) передбачалося прийняття рішення про зняття арешту з майна на стадії досудового слідства лише в межах провадження у кримінальній справі - або одночасно з винесенням постанови про її закриття (частина перша статті 214), або раніше, якщо в застосуванні відповідного заходу відпаде потреба (частина шоста статті 126).

Інституту судового контролю за дотриманням прав і свобод людини під час досудового розслідування КПК України1960року не містив. Прийняття судом рішення щодо арешту майна як засобу забезпечення цивільного позову та/або можливої конфіскації, з огляду на зміст пункту сьомого частини першої статті 253, пункту восьмого частини першої статті 324, частини тринадцятої статті 335 цього Кодексу передбачалося лише після прийняття рішення про призначення до судового розгляду та під час постановлення за результатами такого розгляду вироку у кримінальній справі, направленій до суду з обвинувальним висновком.

Проте слідчий суддя, наділений повноваженнями приймати рішення про припинення цього заходу виключно під час досудового розслідування, розпочатого шляхом внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань у порядку, встановленому КПК України 2012 року. Процедури вирішення означених питань за межами кримінального провадження КПК України не передбачає.

Окрім цього, відповідно до ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Відповідно до ч. 3 ст. 26 КПК України слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Таким чином, слідчий суддя не уповноважений скасувати арешт в рамках кримінальної справи направленої до суду із обвинувальним висновком, а тому клопотання задоволенню не підлягає.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 170-174 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника ТОВ «ФК «Вектор Плюс» ОСОБА_2 про скасування арешту з майна залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на дану ухвалу слідчого судді може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

17.09.2021

Джерело: ЄДРСР 99705815
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку