open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №639/6278/21

Провадження №1-кс/639/1638/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2021 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , особи, видача якої запитується ОСОБА_4 , захисника адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові клопотання в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва Харківської обласної прокуратури ОСОБА_3 про зміну запобіжного заходу з домашнього арешту на особисте зобов`язання стосовно:

ОСОБА_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки Російської Федерації, яка розшукується компетентними правоохоронними органами Російської Федерації, для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 4 ст. 159 Кримінального кодексу Російської Федерації, -

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшло клопотання в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва Харківської обласної прокуратури ОСОБА_3 про зміну запобіжного заходу з домашнього арешту на особисте зобов`язання стосовно громадянки Російської Федерації, ОСОБА_4 ).

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, посилаючись на наявність визначених ст. 585 КПК України правових підстав для зміни запобіжного заходу з домашнього арешту на особисте зобов`язання стосовно ОСОБА_6 .

Під час судового засідання особа, видача якої запитується ОСОБА_6 , та її захисник адвокат ОСОБА_5 , проти задоволення клопотання прокурора не заперечували.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши надані матеріали та оцінивши наявні докази, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Судовим розглядомвстановлено,щодо Харківської обласної прокуратури з Харківської місцевої прокуратури № 2 надійшло повідомлення про затримання 18.02.2021 працівниками ВП № 1 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області в порядку ст. ст. 208, 582 КПК України громадянки Російської Федерації ОСОБА_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка розшукується компетентними органами Російської Федерації для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 4 ст. 159 (Шахрайство, вчинене в особливо великому розмірі) КК Російської Федерації.

Міра запобіжного заходу ОСОБА_6 обрана 19.11.2020 Домодєдовським міським судом Московської області Російської Федерації у вигляді тримання під вартою.

У зв`язку з ухиленням ОСОБА_6 від правоохоронних органів 05.02.2015 її оголошено у розшук, а 15.05.2020 ОСОБА_7 оголошено у міжнародний розшук каналами МОКП Інтерпол.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Харкова від 25.05.2021 клопотання начальника відділу міжнародно-правового співробітництва обласної прокуратури про продовження строку запобіжного заходу у виді домашнього арешту стосовно громадянки Російської Федерації ОСОБА_6 задоволено частково, на останню покладені певні обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України, відмовлено у продовженні носіння електронного засобу контролю.

Адресою відбування домашнього арешту визначено: АДРЕСА_1 . Строк дії запобіжного заходу, визначеного ухвалою суду від 25.05.2021 спливає 25.07.2021.

Проведення екстрадиційної перевірки стосовно ОСОБА_6 Офісом Генерального прокурора відповідно до ст. 587 КПК України доручено Харківській обласній прокуратурі.

Обласною прокуратурою 17.05.2021 проведення екстрадиційної перевірки завершено. Висновок за наслідками екстрадиційної перевірки обставин, що можуть перешкоджати видачі громадянки Російської Федерації ОСОБА_4 до Російської Федерації, разом з матеріалами екстрадиційної перевірки 18.05.2021 обласною прокуратурою направлено до Офісу Генерального прокурора для прийняття рішення.

Постановою Офісу Генерального прокурора від 01.06.2021 прийнято рішення про видачу (екстрадицію) ОСОБА_4 до Російської Федерації.

Адвокатом ОСОБА_8 , який діє в інтересах ОСОБА_9 , до Печерського районного суду м. Києва оскаржено постанову Офісу Генерального прокурора від 01.06.2021 про видачу (екстрадицію) особи. Згідно із судовою повісткою, яку надано ОСОБА_4 для ознайомлення, судове засідання за скаргою адвоката ОСОБА_8 призначене на 19.07.2021 на 11:00 у Печерському районному суді м. Києва (справа № 757/33484/21 -к).

Інкриміновані ОСОБА_6 правопорушення за законодавством України є екстрадиційними, ч. 4 ст. 159 КК РФ відповідає ч. 4 ст. 190 КК України.

Санкції за вчинення вказаного кримінального правопорушення (злочину) передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк більше 1 року.

Строки давності притягнення ОСОБА_6 до відповідальності за вчинені нею кримінальні правопорушення (злочини) відповідно до ст. 49 КК України не закінчилися.

Злочини, інкриміновані ОСОБА_6 не належать до військових злочинів і не несуть політичного характеру.

Запити інших держав про видачу ОСОБА_4 не надходили.

Компетентні органи України не проголошували остаточне рішення стосовно ОСОБА_4 у зв`язку з правопорушеннями, за які вимагається її' видача, та не ухвалювали рішення не порушувати чи припиняти переслідування у зв`язку з цими самими правопорушеннями.

Компетентні органи Російської Федерації гарантують, що запит про видачу ОСОБА_4 не має мети її переслідування за політичними мотивами, а також у зв`язку з расовою приналежністю, віросповіданням, національністю або політичними поглядами. ОСОБА_4 будуть надані усі можливості для захисту у т.ч. допомога адвоката, вона не буде зазнавати тортур, жорстоких, нелюдських, принижуючим гідність видів поводження або покарання. ОСОБА_4 буде притягнута до кримінальної відповідальності тільки за ті злочини, у зв`язку з якими запитується її видача, після закінчення кримінального переслідування або судового розгляду, а у разі винесення обвинувального вироку - після відбування покарання чи звільнення від нього зможе покинути територію Росії. ОСОБА_4 не буде видана третій країні без згоди компетентних органів України.

Відповідно до ст. 585 КПК України, при вирішенні питання про обрання особі, яка підлягає екстрадиції, запобіжного заходу не пов`язаного з утриманням під вартою, слідчий суддя зобов`язаний врахувати: відомості про ухилення даної особи від правосуддя в запитуючій стороні та дотримання цією особою умов, на підставі яких воно було звільнено з-під варти; тяжкість покарання, що загрожує за інкриміноване злочин, вік, стан здоров`я та інші характеризуючі дані.

Відповідно до ч. 6 ст. 181 КПК України сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. Вказаний строк спливає.

Згідно зі ст. 1 Європейської конвенції про видачу правопорушників від 13.12.1957, ст. 56 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних, і кримінальних справах від 22.01.1993, ч.1 ст. 573 КПК України, договірні сторони зобов`язуються на вимогу видавати одна одній осіб, які перебувають на їх території, для притягнення до кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст. 2 Європейської Конвенції про видачу правопорушників від 13.12.1957, ч. 2 ст. 56 Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних, і кримінальних справах від 22.01.1993 видача правопорушників здійснюється за правопорушення, за які відповідно до законів запитуваної та запитуючої сторін передбачено покарання на максимальний строк не менше одного року позбавлення волі.

На підставі вищевикладеного,враховуючи, що сукупний розмір тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати 6 місяців, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання прокурора, у зв`язку з чим необхідно змінити стосовно особи, видача якої запитується ОСОБА_6 , запобіжний захід з домашнього арешту на особисте зобов`язання.

На підставі викладеного, керуючись Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року, вимогами ст.ст. 179, 181, 194, 369, 372, 376, 585 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва Харківської обласної прокуратури ОСОБА_3 - задовольнити.

Змінити стосовно ОСОБА_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки Російської Федерації запобіжний захід з домашнього арешту на особисте зобов`язання, на строк 2 (два) місяці, тобтодо 20 листопада 2021 року (включно),для забезпечення її видачі на запит іноземної держави.

Покласти на ОСОБА_6 наступні обов`язки:

- з`являтися за кожною вимогою до Харківської обласної прокуратури чи суду, а в разі неможливості з`явитися через поважні причини повідомити про це посадову особу чи орган, що здійснив виклик;

- не відлучатися без дозволу Харківської обласної прокуратури з

м. Харкова;

- повідомляти Харківську обласну прокуратуру про зміну місця проживання або місця роботи;

- здати на зберігання відповідному державному органу свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну (за їх наявності).

Строк дії ухвали до 20 листопада 2021 року (включно).

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора.

Роз`яснити ОСОБА_6 що у разі порушення умов обраного запобіжного заходу слідчий суддя за клопотанням прокурора має право постановити ухвалу про застосування екстрадиційного арешту для видачі особи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99702862
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку