open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Справа № 689/1551/21

Провадження № 1-кп/689/111/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2021 року смт. Ярмолинці

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області у складі: головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 та його захисника адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Ярмолинці кримінальне провадження, відомості про яке 12 липня 2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021242210000017, про обвинувачення ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Хмельницькому Хмельницької області, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , є громадянином України, має середню освіту, утриманців немає, раніше не був судимим, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України,

встановив:

Наказом Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 09 серпня 2017 року №22-15968-СГ затверджено проект землеустрою щодо відведення ОСОБА_4 земельної ділянки площею 2,0 га, кадастровий номер 6825884800:04:009:0012, що знаходиться на території Пасічнянської сільської ради Ярмолинецького району, Хмельницької області, за межами населеного пункту та передано її у власність для ведення особистого селянського господарства.

Право власності ОСОБА_6 на вказану земельну ділянку зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 14 серпня 2017 року.

Таким чином, ОСОБА_7 використав своє право на безоплатну передачу йому земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в розмірі не більше 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, яке закріплене пунктом «б» ч.1 ст.121 Земельного кодексу України.

Однак, ОСОБА_7 , достовірно знаючи про те, що згідно вимог ч.4 ст.116 Земельного Кодексу України, передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання, закріплене пунктом «б» ч. 1 ст.121 Земельного кодексу України, а також те, що він використав своє право на безоплатну передачу йому земельної ділянки із земель державної власності в розмірі 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, достовірно знаючи про те, що на підставі його заяви до ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області від 11.05.2017 розроблений проект землеустрою на земельну ділянку на території Пасічнянської сільської ради, маючи умисел, спрямований на заволодіння шляхом обману земельною ділянкою державної форми власності, розташованої на території Хмельницької області та переслідуючи корисливий мотив, звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, яке розташоване за адресою: Хмельницька область м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1, із заявою від 08 червня 2017 року щодо отримання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності орієнтовною площею 2,0 га з метою подальшої передачі безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Ярмолинецької селищної ради, в якій зазначено дані щодо не використання ОСОБА_8 свого права на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

На підставі вказаної заяви, Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області видано наказ №22-11963-СГ від 14 червня 2017 року «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою», згідно якого ОСОБА_9 надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, місце розташування об`єкта землеустрою: за межами населених пунктів Ярмолинецької селищної ради Ярмолинецького району Хмельницькій області із земельної ділянки з кадастровим номером 6825855000:03:006:0027, орієнтовний розмір 2,0 га, із цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства.

26 грудня 2017 року до Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області, яке розташоване за адресою: Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1, ОСОБА_9 було подано письмову заяву про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність сільськогосподарського призначення із земель державної власності площею 2,0 га, яка розташована за межами населених пунктів Ярмолинецької селищної ради Ярмолинецького району Хмельницькій області.

На підставі вказаної заяви Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області видано наказ № 22-774-СГ від 12 лютого 2018 року «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» згідно якого затверджено проект землеустрою на надано у власність ОСОБА_9 земельну ділянку загальною площею 2.0 га, кадастровий номер 6825855000:03:006:0027 для ведення особистого селянського господарства, із земель сільськогосподарського призначення державної власності, яка розташована за межами населених пунктів Ярмолинецької селищної ради Ярмолинецького району Хмельницькій області.

На підставі вказаного наказу від 12 лютого 2018 року №22-774-СГ, державним реєстратором Наркевицької селищної ради ОСОБА_10 , 19 березня 2018 року зареєстровано право власності за ОСОБА_8 на вказану земельну ділянку.

В подальшому, на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 27.04.2018 № 432, ОСОБА_7 вказану земельну ділянку продав ОСОБА_11 .

Відповідно до вимог ст. ст. 15-1, 117,122 Земельного Кодексу України, Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», Постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2020 за № 1113 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин», наказу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру «Про деякі питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності до комунальної власності», Ярмолинецькій селищній раді у комунальну власність передано земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів, в тому числі за межами Ярмолинецької селищної ради Хмельницького району, колишнього Ярмолинецького району.

Таким чином, повноваження, права та обов`язки щодо розпорядження земельними ділянками сільськогосподарського призначення, розташованими за межами населених пунктів Ярмолинецької селищної ради, перейшли до Ярмолинецької селищної ради.

Внаслідок умисних злочинних дій, ОСОБА_4 незаконно отримав у власність земельну ділянку площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 6825855000:03:006:0027, яка розташована за межами населених пунктів Ярмолинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницькій області, вартістю 60954 гривень, спричинивши територіальній громаді, в особі Ярмолинецької селищної ради, Хмельницького району Хмельницької області майнової шкоди на вказану суму.

Отже, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення за ознаками: заволодіння майном шляхом обману (шахрайство), тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.190 КК України.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав та подав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі пункту 1 частини першої статті 49 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 190 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності та про закриття кримінального провадження. Пояснив, що його позиція є добровільною, висловлена без жодного тиску.

В судовому засідання захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_5 подане обвинуваченим клопотання підтримав.

Прокурор клопотання підтримав.

Відповідно до частини першої статті 190 КК України заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Відповідно до частини другої статті 12 КК України кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Отже, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні проступку.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Відповідно до пункту 3-1 частини першої статті 284 КПК України кримінальне провадження закривається у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров`я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

Відповідно до пунктів 1 та 1-1 частини другої статті 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності з підстави, передбаченої пунктом 3-1 частини першої цієї статті.

На виконання частини третьої статті 285 КПК України обвинуваченому, який може бути звільнений від кримінальної відповідальності, роз`яснено суть обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Обвинувачений, щодо якого передбачене звільнення від кримінальної відповідальності, не заперечував проти цього, подав клопотання про закриття кримінального провадження.

З урахування означеного вище, клопотання обвинуваченого слід задовольнити звільнивши ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі пункту 1 частини першої статті 49 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 190 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження закрити.

Керуючись пунктом 1 частини першої статті 49 КК України, статтями 284-288 КПК України,

постановив:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі пункту 1 частини першої статті 49 КК України за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 190 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження, відомості про яке 12 липня 2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021242210000017, про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України, закрити у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності та звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції. Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її оголошення до Хмельницького апеляційного суду через Ярмолинецький районний суд Хмельницької області.

Суддя В. Мазурчак

Джерело: ЄДРСР 99664427
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку