open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 947/29618/19

Провадження № 1-кс/947/12436/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.09.2021 року

Слідчий суддя Київського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в м.Одесі клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні,в якомуособі неповідомлено пропідозруза№12018160470002124від 18.06.2018за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.191КК України

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, 18.06.2018 до Малиновського відділу поліції ГУНП в Одеській області надійшла заява директора ТОВ «Авіа Консалт» ОСОБА_5 щодо неправомірних дій посадових осіб ТОВ «Енергосинтез 2006» та ТОВ «Спецрембуд», які мали місце при закупівлі світлосигнального обладнання для будівництва нової злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Одеса».

Відповідно до змісту вказаної заяви, 24.02.2016 Постановою Кабінету Міністрів України № 126 затверджено «Державну цільову програму розвитку аеропортів на період до 2023 року». Одним з напрямів реалізації державної цільової програми є реконструкція Міжнародного аеропорту «Одеса», у тому числі будівництво нової злітно посадкової смуги, генеральним підрядником будівництва якої є ТОВ «Спецрембуд».

У свою чергу, 14.11.2017 ТОВ «Спецрембуд» в особі директора ОСОБА_6 провело конкурс із закупівлі світлосигнального обладнання, за результатом якого переможцем визнано ТОВ «Авіа Консалт» з пропозицією щодо закупівлі обладнання компанії «ОСЕМ» виробництва Італії.

У подальшому, 20.11.2017 між ТОВ «Авіа Консалт» в особі директора ОСОБА_5 та ТОВ «Спецрембуд» в особі ОСОБА_6 укладено договір № 20/11/2017 1 П по поставку світлосигнального обладнання компанії «ОСЕМ», вартість якого, відповідно до специфікації, складала 206223 205, 46 гривень.

Не зважаючи на укладений правочин, ТОВ «Спецрембуд» свої зобов`язання щодо здійснення попередньої оплати в розмірі 30 % від суми договору не виконало, відстрочуючи переказ грошових коштів з невідомих причин.

Окрім того, протягом лютого-квітня 2018 року ОСОБА_5 неодноразово запрошували на зустрічі представники Замовника (ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса») ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які попередили останнього, що якщо він буде наполягати на виконанні вимог договору у нього будуть неприємності, оскільки угоду контролює ОСОБА_9 , зазначивши, що поставку світлосигнального обладнання буде здійснювати інший суб`єкт господарювання ТОВ «Енергосинтез-2006», пропозиція якого здається їм вигіднішою, у зв`язку із чим директору ТОВ «Спецрембуд» ОСОБА_6 надана вказівка укласти новий договір із вказаним Товариством.

Відповідно до заяви ОСОБА_5 , сума договору між ТОВ «Енергосинтез-2006» нижча та складає 170047437,60 гривень, однак вказане Товариство запропонувало генеральному підряднику «урізану» специфікацію обладнання компанії «АDBSafegate», частина якого знята з виробництва, при цьому, при перерахунку специфікації, запропонованої ТОВ «Авіа Консалт» з урахуванням зменшення кількості обладнання, при закупівлі у виробника «ОСЕМ» встановлено вартість близько 120000000 гривень, що на 50000000 гривень менше за пропозицію ТОВ «Енергосинтез-2006».

На думку заявника обладнання, запропоноване ТОВ «Енергосинтез-2006» не тільки цілком відрізняється від вимог Технічного завдання та Специфікації проекту стадії «П» будівництва нової злітно посадкової смуги, але і має корупційну складову у вигляді завищення вартості обладнання, що в результаті призведе до неотримання аеропортом міжнародної категорії 3 А та завдання матеріальної шкоди на загальну суму близько 50000000 гривень державному бюджету України.

Відповідно до матеріалів, здобутих органом досудового розслідування в ході тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Спецрембуд», замовником на виконання робіт по об`єкту «Роботи з реконструкції, будівництва аеродромного комплексу комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Одеса» є ДП «Дирекція з будівництва «Міжнародного аеропорту «Одеса»,ідентифікаційний код юридичної особи 38054466, місцезнаходження юридичної особи: 65054, Одеська обл., місто Одеса, АЕРОПОРТ ЦА (ЦИВІЛЬНОЇ АВІАЦІЇ), засновником є Міністерство інфраструктури України (Код ЄДРПОУ 37472062), основним видом діяльності є Код КВЕД 41.10 Організація будівництва будівель.

На даному етапі досудового розслідування не встановлено обсягів виконаних зобов`язань за договором поставки від 02.05.2018 № 02/05/18 1, у зв`язку із чим, з метою перевірки відомостей, викладених у заяві, у органу досудового розслідування виникла необхідність у огляді складських приміщеньТОВ «Спецрембуд», у яких зберігається світлосигнальне обладнання, поставлене ТОВ «Енергосинтез-2006» в рамках виконання зобов`язань за вищевказаним договором.

Відповідно до відомостей з Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Міністерства юстиції України, ТОВ «Спецрембуд», ЄДРПОУ 20741141, зареєстровано 19.04.1994, номер запису: 1 882 120 0000 001707, перебуває на обліку у ДПІ Приморського району м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області, видами діяльності є КВЕД 43.21 Електромонтажні роботи, КВЕД 43.22 Монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування, КВЕД 43.91 Покрівельні роботи, КВЕД 46.73 Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням, КВЕД 42.11 Будівництво доріг і автострад, основним видом діяльності є КВЕД 41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель. Місцезнаходження юридичної особи: 65009, Одеська область, місто Одеса, вул. Посмітного, 2.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо тяжких та особливо тяжких злочинів становить вісімнадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ст. 12 КК України, зазначений злочин відноситься до категорії особливо тяжких злочинів.

Строки у кримінальному правопорушенні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України спливають 18.09.2021.

Закінчити досудове розслідування у передбачений ч. 1 ст.219 КПК України строк не виявилося можливим, оскільки необхідно провести ряд слідчих дій, які не були виконані у зв`язку з великим завантаженням іншими кримінальними провадженнями.

Для прийняття законного та обґрунтованого рішення за вказаними матеріалами досудового розслідування необхідно виконати наступне: встановити винну особі (осіб) та повідомити про підозру; встановити та допитати свідків скоєного кримінального правопорушення; додатково допитати директора ТОВ «Авіа Консалт» ОСОБА_5 ; провести необхідні негласні слідчі (розшукові) дії, з метою встановлення осіб, які вчинили вищевказані кримінальні правопорушення; виконати інші слідчі та процесуальні дії скеровані на отримання доказів по кримінальному провадженню.

Для проведення вищевказаних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій та завершення досудового розслідування, необхідний строк 6 (шість) місяців.

До суду надійшла заява про розгляд клопотання у відсутність слідчого.

Дослідивши клопотання та долучені в його обґрунтування матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Так, відповідно до ч.1ст.219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Слідчий суддя, перевіривши клопотання сторони обвинувачення про продовження строків досудового розслідування в рамках кримінального провадження №12018160470002124 від 18.06.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України таматеріали, долучені до клопотання, приходить до переконання, що подане клопотання є обґрунтованим, належним чином вмотивованим та таким, яке в повній мірі відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий суддя вважає й обґрунтованими доводи сторони обвинувачення в частині наявності обставин, які перешкоджали здійснити вищевказані процесуальні дії раніше, до закінчення строку досудового розслідування.

З урахуванням викладеного, враховуючи конкретні обставини кримінального провадження, ті обставини, що строк досудового розслідування спливає 18.09.2021 року, разом з тим здійснити зазначені у клопотанні процесуальні дії у передбачений законом строк не надається можливим з об`єктивних причин, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання сторони обвинувачення підлягає задоволенню частково, а строк в 4 місяці буде достатнім для виконання зазначених слідчим слідчих та слідчих (розшукових) дій.

Керуючись ст.ст.219,309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні,в якомуособі неповідомлено пропідозруза №12018160470002124 від 18.06.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України - задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018160470002124 від 18.06.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України до 4 (чотирьох) місяців, тобто до 18.01.2022 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 99650303
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку