open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №718/2233/21

Провадження №1-кп/718/118/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.09.2021 року м. Кіцмань, Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретаря судових засідань ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовомузасіданні, в залі суду в м.Кіцмань, кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021262110000144 від 16 серпня 2021року за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця за національністю, громадянина України, уродженця с.Кліводин Кіцманського району Чернівецької області, із середньо-спеціальною освітою, одруженого, пенсіонера, фактично проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, -

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.222 КК України,-

за участю учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 , -

У С Т А Н О В И В:

Формулювання обвинувачення.

29.11.2018 ОСОБА_3 , звернувся до Управління праці та соціального захисту населення Кіцманської РДА з метою призначення йому житлової субсидії на підставі постанови Кабінету Міністрів України «Про спрощення порядку надання населенню субсидії, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»№ 848 від 21.10.1995.

Так, знаходячись в приміщенні Управління праці та соціального захисту населення Кіцманської РДА, яке розташоване за адресою: вул. Сковороди, 5 в м. Кіцмань Чернівецької області, ОСОБА_3 діючи умисно, протиправно, з метою отримання субсидії подав декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, в якій в розділі V «Інформація про придбання майна, товарів або послуг на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тисяч гривень, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії» вказав завідомо неправдиву інформаціюшляхом приховування відомостей про набуття ним права власності на майно, що перевищує 50 тисяч гривень, особисто підписав її та подав уповноваженому працівнику Управління праці та соціального захисту населення Кіцманської РДА.

Водночас, згідно з рішенням Кіцманського районного суду Чернівецької області від 27.09.2018 за ОСОБА_3 визнано право власності на майно, а саме житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , вартість якого становить 300 008 (триста тисяч вісім) гривень, Ѕ земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,0486 га кадастровий номер 7322584500:01:002:0047 та Ѕ земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1.0871 га кадастровий номер 7322584500:01:003:0043, які знаходяться на території Кліводинської сільської ради.

К ОСОБА_3 ський В.М. 07.11.2018, тобто до дня звернення в Управління праці та соціального захисту населення Кіцманської РДА, на вищевказане майно оформив право власності, відомості про що було внесено в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та реєстр прав власності на нерухоме майно.

Подання вказаної завідомо неправдивої інформації про відсутність набутого майна вплинуло на встановлення права на призначення житлової субсидії.

Так, у відповідності до підпункту 4 пункту 14 постанови Кабінету Міністрів України № 848 від 21.10.1995 року, якою затверджено «Порядок надання населенню субсидії, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (в редакції, діючій на момент звернення в Управління праці і соціального захисту населення)», субсидія не призначається у випадку, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім`ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла (в тому числі понаднормової площі житла у випадку, зазначеному у пункті 5 цього Положення) та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тисяч гривень.

Згідно пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України № 848 від 21.10.1995 «Про спрощення порядку надання населенню субсидії, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули абомогли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.

На підстав ОСОБА_3 ським В.М. завідомо неправдивої інформації, Управлінням праці та соціального захисту населення Кіцманської РДЛ Чернівецької області було призначено, а в подальшому зайво нараховано суму субсидії у розмірі 2012 гривень 62 копійок.

Вказаними умисн ОСОБА_3 ський В.М. завдав майнової шкоди державі в особі Управління праці та соціального захисту населення Кіцманської РДА Чернівецької області, оскільки у відповідності до ст. 103 Бюджетного кодексу України видатки місцевих бюджетів на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати проводяться місцевими бюджетами за рахунок субвенції з державного бюджету.

Стаття Закону України про кримінальну відповідальність, що передбачає відповідальність за кримінальне правопорушення.

Так ОСОБА_3 иколайович, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченою ч. 1 ст. 222 КК України, а саме: надання завідомо неправдивої інформації органам державної влади з метою одержання субсидій (шахрайство з фінансовими ресурсами).

Позиція учасників судового провадження.

У підготовчому судовому засіданні обви ОСОБА_3 ський В.М. заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України (у редакції на час вчинення кримінального правопорушення). Вказав, що вину у вчиненому визнає повністю, вперше притягується до кримінальної відповідальності, розкаюється у вчиненому, сприяв досудовому розслідуванні та відшкодував шкоду. При цьому пояснив, що зазначені в обвинувальному акті обставини відповідають дійсності,просив закрити провадження у справі.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали кримінального провадження суд вважає, що клопотання про з ОСОБА_3 ького В.М. від кримінальної відповідальності у зв`язку з йогодійовим каяттям підлягає до задоволення.

Мотиви прийнятого судом рішення та відповідні положення закону, якими суд керується.

Частиною 4 статті 286 КПК України передбачено, що якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до вимог ч.2 ст.44 КК України, звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, здійснюються виключно судом.

Статтею 4 КК України передбачено, що кримінальна протиправність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння. Часом вчинення кримінального правопорушення визнається час вчинення особою передбаченої законом про кримінальну відповідальність дії або бездіяльності.

Відповідно довимог ст.45КК Україниредакції начас вчиненнякримінального правопорушення29.11.2018року) особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

В п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності»№12 від 23 грудня 2005 року, пердбачено, що дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Відсутність хоча б однієї із зазначених складових дійового каяття виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст.45 КК України. Виняток можуть становити лише випадки вчинення злочину чи замаху на нього, внаслідок яких не заподіяно шкоду або не завдано збитки.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 222 КК України, яке вчинене 29.11.2018 року, відповідно до ст. 12 КК України, відносилося до злочинів невеликої тяжкості.

Згідно примітки до ст. 45 КК України, не відноситься до корупційних кримінальних правопорушень.

Згідно даних матеріалів кримінального провадження збитки в результаті вчиненого кримінального правопорушення відшкодовано, ои ОСОБА_3 ськийВ.М. раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, є пенсіонером.

Крім того, у судовому засіданні знайшло своє підтвердження ОСОБА_3 ський В.М. відверто, а не уявно визнає своєю провину у вчиненому кримінальному правопорушенні, висловлює щирий жаль з приводу цього та осуд своєї поведінки, визнає негативні наслідки від вчиненого та бажає виправити ситуацію яка склалася. Такий факт щирого каяття також знаходить своє відображення в матеріалах кримінального провадження та вказана обставина була заявлена прокурором в обвинувальному акті.

Зазначене підтверджується тим, що останній одразу надавав визнавальні покази, добровільно відшкодував збитки.

Крім цього, прокурором було заявлено і наявність такої обставини, яка пом`якшує ОСОБА_3 ького В.М., як активне сприяння розкриттю злочину, що також підтверджується матеріалами провадження.

Оцінюючи у сукупності вищезазначене, суд приходить до висновку, що клопотання обвин ОСОБА_3 ького В.М. є обґрунтованим і підлягає задоволенню, у зв`язку із дійовим каяттям останнього, оскільки на час розгляду справи в суді було встановлено, що він щиро розкаявся у вчиненому, активно сприяв розкриттю злочину, спричинена його протиправними діями шкода відшкодована, до кримінальної відповідальності притягується вперше, вчинив нетяжкий злочин, добровільно здійснив дійове каяття, а тому суд вважає, що його виправлення можливе без притягнення до кримінальної відповідальності.

Частинами 1, 3 статті 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність. Обвинуваченому, який може бути звільнений від кримінальної відповідальності повинно бути роз`яснено суть підозри чи обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

У постанові Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності»№12 від 23 грудня 2005 року зазначено, що звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям, передбаченим ст. 45 КК України, є обов`язковим.

Відповідно до ч.4 ст.286 КПК України якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність (ч.3 ст. 288 КПК України).

Таким чином, встановлено обставини, що дозволяють суду дійти до висновку про наявність всіх складових дійово ОСОБА_3 ького В.М., а отже є всі підстави для звільнення останнього від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження у зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст.45 КК України (у редакції на час вчинення кримінального правопорушення 29.11.2018 року), п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого не обирався.

Судові витрати і речові докази відсутні.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 12, 44-45 Кримінального кодексу України, ст.ст. 284-286, 288, 314, 369, 372, 395КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання обвин ОСОБА_3 колайовича задовольнити.

На підставі ст.45 КК України (у редакції на час вчинення кримінального правопорушення), звільнити обвин ОСОБА_3 ко ІНФОРМАЦІЯ_1 народження від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст.222 КК України у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021262110000144від 16 серпня 2021року за обвин ОСОБА_3 колайовича за ч.1 ст.222 КК України- закрити, на підставі п.1ч.2ст.284КПК України, у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом семи днів з дня її проголошення до Чернівецького апеляційного суду.

Подання апеляційної скарги на ухвалу суду зупиняє набрання нею законної сили та її виконання.

Ухвала суду першої інстанції, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали.

Суддя Ольга МІНІВ

Джерело: ЄДРСР 99648556
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку