open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №127/24424/21

Провадження №1-в/127/609/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2021 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі головуючого судді ОСОБА_1 , розглянувши клопотання ОСОБА_2 про відновлення матеріалів кримінального провадження,

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло клопотання ОСОБА_2 про відновлення матеріалів кримінального провадження.

Клопотання мотивоване тим, що він відбуває покарання у ДУ «Вінницька УВП (№ 1)» на підставі вироку Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 2009 року у виді довічного позбавлення волі. Він має намір звернутись із заявою про перегляд вироку у зв`язку з нововиявленими обставинами у зв`язку з чим має намір ознайомитись з матеріалами справи. Однак після окупації АРК він позбавлений такої можливості, тому вважає за доцільне звернутись із зазначеним клопотанням.

Ознайомившись з клопотанням ОСОБА_2 , суд дійшов до такого висновку.

Відповідно до частини першої статті 524 Кримінального процесуального кодексу (далі КПК) відновленню підлягають втрачені матеріали в тому кримінальному провадженні, яке завершилося ухваленням вироку суду.

Згідно з частиною першою статті 525 КПК втрачені матеріали кримінального провадження можуть бути відновлені за заявою учасника судового провадження. Близькі родичі обвинуваченого, який помер, мають право подати відповідну заяву, якщо це необхідно для його реабілітації.

При цьому частиною першою статті 526 КПК визначено, що заява про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження подається до суду, який ухвалив вирок.

Зі змісту абзацу восьмого частини першої статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» у зв`язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на тимчасово окупованих територіях, змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам, та забезпечити розгляд кримінальних проваджень, підсудних Апеляційному суду Автономної Республіки Крим та Апеляційному суду міста Севастополя, - Апеляційним судом міста Києва.

Відповідно до підпункту 26 пункту 1 Указу Президента України «Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах» від 29.12.2017 за № 452/2017 (далі Указ № 452/2017) Апеляційний суд міста Києва ліквідований.

Згідно з підпунктом 25 пункту 2 Указу № 452/2017 утворений Київський апеляційний суд в апеляційному окрузі, що включає Київську область і місто Київ, з місцезнаходженням у місті Києві.

Отже, Вінницький міський суд Вінницької області не є судом, уповноваженим вирішувати питання, пов`язані з відновленням кримінального провадження, натомість таким судом згідно з наведеними вище приписами є Київський апеляційний суд.

Суд вважає за доцільне також зауважити, що пунктом 14 частини першої статті 537 КПК визначено, що під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати такі питання, зокрема, про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

Зі змісту пункту 1 частини другої статті 539 КПК випливає, що клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених, зокрема, пунктом 14 частини першої статті 537 цього Кодексу.

Подане до суду клопотання не містить посилання на наявність сумнівів та протиріч під час виконання вироку, за яким ОСОБА_2 відбуває покарання, тому правові підстави для вирішення його клопотання Вінницьким міським судом Вінницької області на підставі пункту 1 частини другої статті 539 КПК також відсутні.

З огляду на викладене суд вважає за необхідне відповідно до приписів частини другої статті 528 КПК відмовити у відкритті провадження про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, роз`яснивши заявники, що заява про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження має бути розглянута Київським апеляційним судом.

Керуючись статтями 528, 539 КПК, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити ОСОБА_2 у відкритті провадження про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження.

Роз`яснити ОСОБА_2 , що із заявою про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження він може звернутись до Київського апеляційного суду.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення, а засудженим, який тримається під вартою - в той же строк з дня вручення копії ухвали.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 99639234
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку