open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

(заочне)

Справа №377/329/21

Провадження №2/377/229/21

06 вересня 2021 року Славутицький міський суд Київської області у складі: головуючої - судді Теремецької Н.Ф., за участю секретаря судового засідання - Щуковської А.М.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника третіх осіб Сусло Т.І. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Славутичі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, про позбавлення батьківських прав та встановлення піклування над неповнолітньою дитиною, -

У С Т А Н О В И В:

02 червня 2021 року до суду надійшла позовна заява, у якій позивач, посилаючись на ст. ст. 164-165, 243-244 СК України, ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», ст. ст. 59-60 ЦК України, ст. ст. 3, 18, 27 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованої Постановою Верховної Ради України № 789-12 від 27.02.1991 року, просила:

- позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно його неповнолітнього сина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- призначити її, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , піклувальником над неповнолітнім ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

Позовні вимоги обґрунтовувались тим, що позивач є рідною бабусею неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Батьками у свідоцтві про народження зазначені: ОСОБА_5 (дочка позивача) та ОСОБА_3 . Рішенням Славутицького міського суду Київської області від 17.12.2015 року шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_5 було розірвано, ОСОБА_5 було відновлено дошлюбне прізвище - ОСОБА_5 . Рішенням Славутицького міського суду Київської області від 16.12.2015 року з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_5 було стягнуто аліменти на утримання дитини у розмірі 1/4 частини його доходу щомісяця. ІНФОРМАЦІЯ_4 дочка позивача ОСОБА_5 померла. У зв`язку зі смертю матері та тривалою відсутністю батька в житті дитини, онук позивача залишився без батьківського піклування. Спілкування відповідача з сином припинилось у 2015 році. З того часу відповідач виїхав за межі міста і їй не відомо, де він зараз проживає. Зв`язок з ним відсутній, відповідач жодного разу не зателефонував ні позивачу, ні дитині. Незважаючи на наявність рішення про стягнення з відповідача аліментів на утримання дитини, матеріальна підтримка з боку батька відсутня взагалі, а заборгованість по аліментам станом на 01.05.2021 року становить 149 725,75 гривень. Відповідач самоусунувся від виконання батьківських обов`язків по вихованню та утриманню свого неповнолітнього сина ОСОБА_4 . Він не цікавиться його станом здоров`я, взагалі не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення, формування дитини відбувається без присутності батька, і будь-який емоційний зв`язок між батьком та дитиною відсутній взагалі. Зважаючи на відсутність з боку відповідача участі у вихованні дитини, забезпечення належного рівня життя дитини, достатнього для його фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку, ОСОБА_3 доцільно позбавити батьківських прав. Майновий стан, стан здоров`я та взаємовідносини з дитиною ОСОБА_4 дозволяють позивачу бути піклувальником неповнолітнього онука. Вихованням неповнолітнього ОСОБА_4 після смерті його матері займається позивач, надає йому матеріальне утримання, забезпечує умови для комфортного проживання та розвитку. Між позивачем та дитиною встановлено тісний емоційний зв`язок, який допомагає дитині перенести втрату матері. Після смерті дочки позивача ОСОБА_5 вона звернулась до Служби у справах дітей виконавчого комітету Славутицької міської ради з приводу вирішення питання про влаштування неповнолітнього ОСОБА_4 в сім`ю позивача, оскільки вона як бабуся зацікавлена в гармонійному розвитку дитини. Наказом начальника Служби у справах сім`ї № 20 від 18.05.2021 року неповнолітній ОСОБА_4 тимчасово влаштований у сім`ю ОСОБА_1 до прийняття рішення про призначення піклувальника над дитиною.

Ухвалою судді від 18 червня 2021 року, після виконання вимог ч. 6 ст. 187 ЦПК України, відкрито провадження у справі, визначено розгляд справи в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 10 серпня 2021 року.

Ухвалою суду від 10 серпня 2021 року було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 20 серпня 2021 року.

Ухвалою суду від 20 серпня 2021 року було відкладено судовий розгляд справи на 06 вересня 2021 року на підставі ч. 4 ст. 223 ЦПК України.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити. Суду пояснила, що її дочка ОСОБА_1 та відповідач перебували у зареєстрованому шлюбі з 2001 року. Під час шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_5 в них народився син ОСОБА_4 . В цей час відповідач не працював та не надав матеріальну допомогу сім`ї. В 2015 році її дочка ОСОБА_5 подала до суду позовну заяву на розлучення та стягнення аліментів на утримання сина. 17 грудня 2015 року шлюб між її дочкою та відповідачем було розірвано, а також рішенням суду з відповідача було стягнуто аліменти на утримання сина. Відповідач аліменти на утримання сина ніколи не сплачував, самоусунувся від виконання батьківських обов`язків, його місце проживання на даний час невідомо. ІНФОРМАЦІЯ_6 її дочка ОСОБА_5 померла, і її онук ОСОБА_4 був позбавлений батьківського піклування. Вона хоче бути піклувальником над онуком, оскільки займається його вихованням, надає йому матеріальне утримання, забезпечує умови для комфортного проживання та розвитку.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся за адресою зареєстрованого місця проживання, але конверт із судовою повісткою повернувся до суду не врученим з поштовою відміткою причини повернення «адресат відсутній за вказаною адресою». Відзив на позов відповідач до суду не направив. Відповідно до п. 3 розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України заяву про продовження строку, встановленого судом для подання відзиву, в зв`язку з неможливістю вчинення цієї процесуальної дії у визначений строк, зумовленої обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином, ОСОБА_3 не надав. Клопотання про відкладення розгляду справи не подав. Заява про розгляд справи за його відсутності до суду не надійшла.

Представник третіх осіб Сусло Т.І. підтримала позовні вимоги та просила їх задовольнити. Суду пояснила, що ОСОБА_4 після смерті його матері є дитиною, яка залишилась без піклування батьків. За заявою бабусі ОСОБА_1 дитину тимчасово влаштовано в її сім`ю. Вихованням дитини, його матеріальним утриманням, піклуванням про фізичний та моральний розвиток, здоров`я дбає його бабуся ОСОБА_1 , вона не отримує фінансової допомоги від батька дитини ОСОБА_3 .. Відповідач ухиляється від виконання батьківських обов`язків, тому його необхідно позбавити батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Службою у справа дітей та сім`ї було проведено обстеження умов проживання неповнолітнього ОСОБА_4 , який проживає разом із позивачем, та встановлено, що позивачем створено всі необхідні умови для гармонійного розвитку дитини, тому позивача необхідно призначити піклувальником над неповнолітнім ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

За наявності умов, передбачених ст. ст. 280-282 ЦПК України, відповідно до ухвали суду від 06 вересня 2021 року суд ухвалив заочне рішення у справі.

Свідок ОСОБА_13 суду показала, що вона є рідною тіткою неповнолітнього ОСОБА_4 . Вона познайомилась з відповідачем у 2001 році, коли її сестра ОСОБА_5 вийшла за нього заміж. Відповідач ніколи не проявляв жодного інтересу до дитини, після розірвання шлюбу між ним та її сестрою, з дитиною не спілкувався, матеріально не утримував, зловживав спиртними напоями. На даний час відповідач не цікавиться життям свого сина, не телефонує йому, аліменти не сплачує. Де перебуває відповідач, їй не відомо. Неповнолітній ОСОБА_4 проживає разом з нею та ОСОБА_1 з ІНФОРМАЦІЯ_4, за цей час відповідач жодного разу не приходив до сина, а бабуся ОСОБА_1 створила всі необхідні умови для проживання і гармонійного розвитку ОСОБА_4 .

Свідок ОСОБА_15 суду показав, що він є братом неповнолітнього ОСОБА_4 . Його бабуся хоче встановити піклування над його братом. Коли його мати ОСОБА_5 вийшла заміж за відповідача, то вони проживали разом. Після народження ОСОБА_4 відповідач не працював, вихованням ОСОБА_4 не займався, зловживав спиртними напоями, застосовував фізичну силу до матері, тому його мати розірвала шлюб з відповідачем. Після розірвання шлюбу відповідач жодного разу не телефонував його брату неповнолітньому ОСОБА_4 , матеріальну допомогу не надавав, не цікавився його життям. Де перебуває відповідач на даний час, йому не відомо, останній раз він його бачив 6-7 років тому.

Неповнолітній свідок ОСОБА_4 у судовому засіданні суду показав, що він хоче проживати у своєї бабусі ОСОБА_1 .. Свого батька ОСОБА_3 він не бачив приблизно 6 років. Коли вони проживали разом, батько зловживав спиртними напоями, бив його та маму, вчиняв насильство в сім`ї, тому його мати розірвала шлюб з батьком. Після розлучення батько жодного разу не приїздив до нього, матеріально не допомагав. Він на даний час перебуває на утриманні бабусі. Вважає, що батька необхідно позбавити батьківських прав, а бабусю ОСОБА_1 призначити його піклувальником.

Суд, вислухавши вступне слово учасників справи, показання свідків, вивчивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , відповідач у справі, перебували у шлюбі, зареєстрованому 24 листопада 2001 року відділом реєстрації актів громадянського стану Славутицького міського управління юстиції Київської області, актовий запис № 179, який був розірваний на підставі заочного рішення Славутицького міського суду Київської області від 17 грудня 2015 року, що набрало законної сили. Після розірвання шлюбу дружині було відновлено дошлюбне прізвище ОСОБА_5 (а. с. 13).

Згідно із свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого 30 листопада 2005 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Славутицького міського управління юстиції Київської області, копія якого долучена до матеріалів справи, ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_7 у місті Славутич, Київської області, Україна, про що 23 серпня 2005 року в Книзі реєстрації народжень зроблено відповідний актовий запис за № 152, батьком якого є ОСОБА_3 , мати - ОСОБА_5 ( а. с. 10).

Заочним рішенням Славутицького міського суду Київської області від 16 грудня 2015 року у справі № 377/1093/15-ц, що набрало законної сили, стягнуто з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_5 аліменти на утримання сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) щомісяця, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 23 вересня 2015 року, до його повноліття (а. с. 12).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 21 квітня 2021 року Славутицьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Славутич, Вишгородського району, Київської області, про що 21 квітня 2021 року складено відповідний актовий запис № 63 (а. с. 11).

Як вбачається з розрахунку заборгованості зі сплати аліментів від 19.05.2021 року № 5706, виданого в.о. начальника Славутицького міського відділу державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), згідно матеріалів виконавчого провадження по виконанню виконавчого листа № 377/1093/15-ц від 21.01.2016 року, виданого Славутицьким міським судом Київської області про стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_5 аліменти на утримання сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/4 частини заробітку щомісяця, починаючи з 23.09.2015 року і до досягнення дитиною повноліття, станом на 01.05.2021 року заборгованість по сплаті аліментів становить 149 725,75 гривень. За період з вересня 2015 року по квітень 2021 року аліменти відповідачем не сплачувалися (а. с. 14-15).

Відповідно до характеристики № 22, виданої 31.05.2021 року директором Славутицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 4 Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області ОСОБА_22, ОСОБА_4 навчався в Славутицькій школі № 4 з першого класу. Учень мав низький, середній та достатній рівні навчальних досягнень. На уроках ОСОБА_4 працював, але не в повну міру своїх можливостей. Домашні завдання виконував не систематично, тільки з предметів, які більше подобалися. Потребував постійного контролю, часто спізнювався, міг піти з уроків без попередження. За характером спокійний, стриманий. На зауваження вчителя реагував спокійно. Добросовісно ставився до виконання постійних і тимчасових доручень класного керівника. Реакція на критику однокласників та вчителів адекватна, зі своїх помилок робив вірні висновки. Проживав в неповній сім`ї, з мамою. Батько не брав участі у вихованні сина та довгий час із сином не спілкувався, з адміністрацією щодо освітнього процесу сина не співпрацював. Мати приділяла належну увагу вихованню сина та здійснювала контроль за шкільним життям: відвідувала батьківські збори, спілкувалася з класним керівником та вчителями-предметниками (а. с. 25).

Згідно з характеристикою № 01-45/98, виданою 26.05.2021 року директором Славутицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 3 Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області ОСОБА_23, ОСОБА_4 навчається у школі з 10 класу. Має навчальні досягнення достатнього та середнього рівня. Більш схильний до вивчення предметів суспільно-гуманітарного циклу. На таких уроках активний і намагається систематично виконувати домашні завдання. Школу відвідує систематично. Проблем з дисципліною не має. До виконання громадських доручень ставиться сумлінно. Фізично розвинений. Без шкідливих звичок. Активний учасник спортивно-масових заходів в класі та школі. Комунікабельний, життєрадісний, з почуттям гумору, товариський. Має друзів у класі. Вихованням сина займалась мати, на даний час ОСОБА_4 проживає у бабусі (мама померла у квітні 2021 року). На протязі навчання дитини у закладі батько до школи не з`являвся, життям та навчанням ОСОБА_4 не цікавився (а. с. 24).

За змістом ст. 3 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Як зазначено у ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Постановою Верховної Ради України № 789-12 від 27.02.1991 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 вказаної Конвенції про права дитини, держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Частиною 1 ст. 27 цієї Конвенції про права дитини передбачено, що держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Згідно з роз`ясненнями Постанови Пленуму Верховного Суду України, даних у п. п. 15, 16 постанови № З від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Таким чином, позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу до осіб, які умисно не виконують батьківських обов`язків, а тому повинні бути вагомі підстави для вжиття саме цього заходу.

Як зазначено у ч. 4, ч. 5 ст. 19 СК України, при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Відповідно до ч. 1, ч. 2, ч. 3, ч. 4 ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину.

У принципі 6 Декларації прав дитини, прийнятої резолюцією 1386 (ХIV) Генеральної асамблеї ООН від 20 листопада 1959 року, учасником якої є Україна, проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові та розуміння. Вона має, якщо це можливо, зростати в піклуванні та під відповідальністю своїх батьків, у будь-якому разі - в атмосфері любові та моральної і матеріальної забезпеченості.

Досліджені в судовому засіданні письмові докази та показання свідків свідчать про те, що відповідач ОСОБА_3 умисно ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню свого неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки він не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, його навчання, підготовку до самостійного життя, не приймає участі в його матеріальному забезпеченні, не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення, що є підставою для позбавлення батьківських прав відповідача відносно його неповнолітнього сина.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, погодженого рішенням виконавчого комітету Славутицької міської ради від 05.08.2021 року № 365 про позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , відповідно до ст. ст. 19, 150,164 Сімейного кодексу України, орган опіки та піклування виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області вважає за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( а. с. 47-48).

З урахуванням викладеного та думки неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , суд приходить до висновку, що в інтересах дитини необхідно позбавити батьківських прав ОСОБА_3 відносно неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 4 ст. 60 ЦК України суд встановлює піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 243 СК України визначено, що опіка, піклування встановлюється над дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.

Згідно зі статтею 244 СК України, опікуном, піклувальником дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа. При призначенні дитині опікуна або піклувальника органом опіки та піклування враховуються особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини. Не можуть бути опікунами, піклувальниками дитини особи, зазначені в статті 212 цього Кодексу.

Відповідно до подання органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, погодженого рішенням виконавчого комітету Славутицької міської ради від 05.08.2021 року № 365 про призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , піклувальником над неповнолітньою дитиною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , керуючись ст. ст. 243-244 Сімейного кодексу України, ч. 3 ст. 60 Цивільного кодексу України, орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області просить Славутицький міський суд Київської області у разі позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначити піклувальником неповнолітньої дитини ОСОБА_1 (а. с. 49).

Наказом № 20 від 18.05.2021 року начальника Служби у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, тимчасово влаштовано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у сім`ю ОСОБА_1 у термін до прийняття рішення про призначення піклувальника над дитиною. Місцем проживання ОСОБА_4 є місце проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідальність за життя та здоров`я ОСОБА_4 покладено на ОСОБА_1 (а. с. 20).

Згідно з висновком про стан здоров`я ОСОБА_1 , виданого 24.05.2021 року ФОП ОСОБА_17 , протипоказань для призначення її піклувальником немає (а. с. 21).

В висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини ОСОБА_4 , виданому 13.05.2021 року КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради, зазначено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , здоровий (а. с. 22).

Відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи, виданої 14.05.2021 року Управлінням адміністративних послуг виконавчого комітету Славутицької міської ради, за відомостями «Міської інтегрованої інформаційно-реєстраційної системи м. Славутича» місце проживання ОСОБА_1 зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 з 12.05.2006 року по теперішній час (а. с. 26),

Згідно з довідкою про реєстрацію місця проживання особи, виданої 14.05.2021 року Управлінням адміністративних послуг виконавчого комітету Славутицької міської ради, за відомостями «Міської інтегрованої інформаційно-реєстраційної системи м. Славутича», місце проживання ОСОБА_4 зареєстроване за адресою: АДРЕСА_3 з 04.10.2005 року по теперішній час (а. с. 26).

Відповідно до актів обстеження умов проживання № 02-06/31 від 29.04.2021 року, № 02-06/32 від 29.04.2021 року, № 02-06/34 від 30.04.2021 року, затверджених начальником Служби у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, житлово-побутові умови за адресами: АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 ; АДРЕСА_3 , визнано такими, що відповідають санітарно-гігієнічним нормам (а. с. 16-18).

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , відповідно до довідки, виданої Міністерством внутрішніх справ України серії ІІА № 2447328, на території України станом на 24.05.2021 року до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а. с. 27).

Як вбачається з довідки про доходи № 1082 8007 1007 1093 від 14.05.2021 року, ОСОБА_1 перебуває на обліку в Управлінні ПФУ в м. Славутичі Київської області і отримує пенсію за віком. Сума пенсії за період з 01.12.2020 року по 31.05.2021 року складає 71 729,31 гривень (а. с. 23).

Відповідно до договору купівлі- продажу нерухомого майна серії АЕР № 643130, посвідченого приватним нотаріусом Славутицького міського нотаріального округу Київської області Хусалімовою Л.В., 21 березня 2002 року між гр. ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , яка діяла від свого імені та від імені своїх неповнолітніх дітей ОСОБА_20 , ОСОБА_21 (продавці), та ОСОБА_1 (покупець) було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна, відповідно до п. 1 якого продавці продали, а покупець купила квартиру номер сорок один, що знаходиться в будинку номер вісім Чернігівського кварталу міста Славутича Київської області. Право власності зареєстровано 01 квітня 2002 року Славутицьким міським бюро технічної інвентаризації за ОСОБА_1 та записано в реєстрову книгу № 6 за № 447/41 (а. с. 19).

Згідно побутової характеристики, виданої директором КП «Житлово-комунальний центр», за час проживання скарг від сусідів та працівників КП «ЖКЦ» на ОСОБА_1 не надходило. Претензій до ОСОБА_1 з боку адміністрації КП «ЖКЦ» немає (а. с. 83).

Враховуючи досліджені в судовому засіданні докази, які характеризують особу ОСОБА_1 , умови проживання, її особисті якості, здатність до виховання дитини, ставлення ОСОБА_1 до дитини, а також думку неповнолітнього ОСОБА_4 , беручи до уваги, що неповнолітня дитина ОСОБА_4 є дитиною, що позбавлена батьківського піклування, то необхідно задовольнити подання органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області та призначити ОСОБА_1 піклувальником над неповнолітнім ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З урахуванням наведеного, стягненню з відповідача на користь держави підлягає судовий збір за дві вимоги немайнового характеру в сумі 1 816 гривень ( 908 гривень +908 гривень), від сплати якого звільнена позивач на підставі п. 10 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 258, 263-265, 280-282 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , піклувальником над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір у розмірі 1 816 гривень.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку. Апеляційна скарга подається через Славутицький міський суд Київської області до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Відповідно до п. 3 розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2

Відповідач - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 .

Третя особа - Служба у справах дітей та сім`ї виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, адреса місцезнаходження: Київська область, Вишгородський район, м. Славутич, Центральна площа, 7.

Третя особа - Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, адреса місцезнаходження: Київська область, Вишгородський район, м. Славутич, Центральна площа, 7.

Повне заочне рішення складено 15 вересня 2021 року.

Суддя Н. Ф. Теремецька

Джерело: ЄДРСР 99633507
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку